30 ezer forint bírságot is kaphatsz: 3 dolog, ami miatt bármelyik szomszéd feljelenthet

Néhány ártatlannak tűnő dologgal megsértheted a társasház szabályait.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az én házam, az én váram elve a gyakorlatban olykor csúfos kudarcot vall: azt hihetnéd, a saját lakásod falai között magánügy kategóriába sorolandó bármiféle tevékenység, hiszen nem tartozik másra, hogyan éled az életed. A tulajdonjogot viszont időnként felülírják a szomszédjog szabályai, melyek a békés egymás mellett élést biztosítják hivatalos keretek között.

Így előfordulhat, hogy amit te ártatlan apróságnak gondolsz, azzal éppen borsot törsz a szomszéd orra alá, ő pedig nem köteles karba tett kézzel tűrni, ha megsérted az együttélési normákat. Az sejthető, hogy egy éjféli kopácsolással kivered a biztosítékot, ám akadnak olyan vétségek is, melyek első pillantásra nem tűnnek problémásnak, mégis feljelenthetnek értük, a szabálysértési bírság pedig 30 ezer forintig is terjedhet.

Hány decibellel énekelsz?

A társas együttélés legfontosabb szabályait és azt, hogy milyen jogkövetkezménnyel járnak a kihágások, a Polgári Törvénykönyv részletezi. Az általános megfogalmazás szerint tartózkodni kell minden olyan magatartástól, mely másokat szükségtelenül zavar, vagy jogaik gyakorlását veszélyezteti. A szomszéd telkére áthajló faágak és a kerítésviták problémáján túl a leggyakoribb panasz rendszerint a zajok miatt merül fel.

A jogszabályok ugyan nem részletezik az összes olyan tevékenységet, mely a szükségtelen zavarás kategóriába sorolható, de sejthetően ide tartozik például a hangos házibuli vagy a fúrás-faragás, de akár a fürdőszobai éneklés is minősülhet csendháborításnak, ha az tartósan kellemetlenséget okoz, a nyugodt éjszakai alvás pedig nem valósul meg 20 decibeles zajszint fölött.

Önkormányzati rendeletek és a társasház házirendje a mérvadó abban, mikor milyen zajjal járó tevékenységet folytathatsz, ám az időkorláton belül sem hangoskodhatsz kedvedre. Még akkor is bejelentést tehet a dühös szomszéd, ha esetleg előre jelzed a nagyobb zajt ígérő tervezett programot, de számára az mégis túl zavaró.

Ha nem vagy gondos gazdi

Az állatok tartásáról többnyire a települési önkormányzatok alkottak rendeletet, az alapvető szabályokat pedig az állatvédelmi törvény tartalmazza, azonban itt is érvényesülnek a Polgári Törvénykönyv szomszédjogra vonatkozó előírásai. Itt első körben a birtokháborítás kategóriája merülhet fel abban az esetben, ha a házi kedvenced valamilyen formában zavarja a szomszédokat. A közvélekedéssel ellentétben nem csupán az minősülhet birtokháborításnak, ha, mondjuk, a szomszéd kertjében pisilteted a házi kedvencedet, akkor is jogszabályba ütközhetsz, ha a kutya a lakásba zárva ugat egész nap, és ezzel zavarja mások nyugalmát.

Legtöbbször az egymás mellett lakók toleranciaküszöbe dönt arról, mennyire fajulnak el az efféle viták, de ha egyébként megfelelően tartod az állatot, nem fogják elkobozni csupán azért, mert a szomszéd túlérzékeny a zajokra. Ha viszont a környezet felfigyel olyan jelekre, melyek arra utalnak, hogy az állatot valaki nem higiéniai és élettani szükségleteinek megfelelően látja el, akkor bármikor feljelentést tehetnek az állatvédelmi törvény alapján, a gondatlan gazdától pedig a bírság el is vehetik a kutyát.

Eteted a galambokat

A köztéri galambinváziót több önkormányzat úgy igyekszik visszaszorítani, hogy rendeletben tiltja meg az etetésüket egészségügyi okokból és a károkozás megelőzésére. Bár a közterület-felügyelők legtöbbször csak figyelmeztetnek, hivatalosan akár meg is bírságolhatnak bizonyos városokban és kerületekben az utcai galambetetésért.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha valaki mégis szeretne ilyen módon gondoskodni a védtelen madarakról úgy, hogy nem kötik ezek a bizonyos szabályok, akkor is akadhat kellemetlensége a dologból. Ha a galambok a saját erkélyedről csipegetik fel a számukra kitett eleséget, az a látszattal ellentétben nem egészen számít magánügynek. Előfordulhat ugyanis, hogy az alattad lakó erkélyén landol a mérgező madárürülék, amit neki kell eltakarítania. Ha pedig nem tudjátok békésen elintézni az ügyet, ennek a vége is lehet feljelentés. Kattints ide, és ismerj meg még három dolgot, amit nem tehetsz meg!

Volt már zűrös ügyed szomszéddal?

Ezt is szeretjük