Tízezres bírságot kaphatsz egy virágcserép miatt

Egyetlen szabály, amit tarts be a társasházban!

Egy virágcserép 100 ezret is érhet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jelenleg is érvényben lévő tűzvédelmi szabályzat szerint komoly büntetést kaphatsz, ha nem tartod be az előírtakat: ezek közé tartozik az is, ha a lépcsőházba teszed ki a lakásba már el nem férő virágokat, növényeket.

Persze nem ok nélküli a rendelkezés: ismerd meg, miért van szükség rá, és azt is, milyen határokon belül mozoghatsz, ha mégis szeretnéd a folyosót növényekkel díszíteni.

A lépcsőház és a tűzszakaszok

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2012-es változása új fejezetet nyitott a társasházak életében. A jogszabály szerint a menekülési útvonalat érintő közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagok, illetve az útvonalat leszűkítő tárgyak nem helyezhetők el, továbbá a rendeltetéssel nem összefüggő elektromos berendezést felügyelet nélkül nem üzemeltethetnek ott a lakók.

Természetesen szükség volt arra, hogy meghatározzák a menekülési útvonal szélességét is, ami általános esetben 110 centiméter lett - ez a legkisebb szélesség, amit szabadon kell hagyni a lépcsőházakban.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy erre miért volt szükség. A válasz egyszerű: amikor tűz üt ki egy házban, a lakások és a folyosók is sűrű, fekete füsttel telnek meg, ami már önmagában is akadályozza a menekülést és a mentést.

Ezek okozzák a legtöbb háztartási balesetet!
Baleset vagy épp tűz könnyebben kialakulhat, mint gondolnád. Kattints ide, és ismerd meg a legjellemzőbb veszélyforrásokat!

Ha emellett a folyosón még olyan tárgyak és anyagok is találhatók, melyek táplálják a tüzet, mérgező gázokat szabadítanak fel, vagy éppen elzárják, illetve nehezebben járhatóvá teszik a menekülési útvonalat, akkor a tűzoltóság szakemberei nem tudnak gyorsan és hatékonyan dolgozni, mert ők is csak a sötétben tapogatóznak. Ez pedig akár emberéletekbe is kerülhet.

60-100 ezer forint bírság

A szabályzat nemcsak a virágcserepeket határozza meg nemkívánatos elemként, hanem minden olyan, folyosón, közlekedőn elhelyezett éghető anyagot és tárgyat, tűz keletkezését előidéző eszközt, mely akadályozza a tűzoltást, vagy, amiről a tűz könnyedén továbbterjedhet.

A szénmonoxid jelenlére is halálos kimenetelű lehet!
A fűtésszezon legveszélyesebb fenyegetését jelenti a szénmonoxid visszaáramlása. Kattints ide, és ismerd meg a tüneteket, illetve az okokat!

Ha a tűzoltóság szakemberei szabálytalanságot találnak, 60, sőt, akár 100 ezer forintra is megbírságolhatnak. Ez azonban nem jogosít fel további szabálytalanságra - ha két hónapon belül nem történik változás az ügyben, újabb jogerős bírság szabható ki rád.

Bírságok a társasházban

Ha társasházban laksz, több okból kifolyólag is megbírságolhatnak. Nézd meg a videót, és tudj meg többet!

A kivétel

Vannak azonban kiskapuk, melyekkel elkerülheted a büntetést, és még a virágcserepet is kihelyezheted a lépcsőházba. A menekülésre szánt közlekedőkön, lépcsőházi pihenőkön csak azon a bizonyos területen nem lehet növényt kihelyezni, amit a törvény magában foglal.

Ha ezen túlmenően, azaz az 110 centiméteren kívül van még hely, ami nyilvánvalóan kívül esik a tűzszakaszokon, és nem szűkíti le a menekülési útvonalat, oda büntetés nélkül kiteheted a virágaidat, de csakis akkor, ha 195 cm magasság felett tudod őket elhelyezni.

Ezt is szeretjük