Ezt tedd, hogy ne bírságoljon meg a NAV

Még pótolhatod, amit a lakás után kell fizetned

Ne várd meg, míg ellenőriznek, lépj időben!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ingatlanügyek számos területén merül fel az adózás kérdése, legyen szó akár értékesítésről, akár egy lakás albérletként való kiadásáról.

Ha mindebből jövedelem keletkezik, adót kell fizetni utána, szerencsére azonban akkor is lehetőség van bevallani az esetlegesen fel nem tüntetett bevételt, ha már leadtad az adóbevallást, így elkerülhető, hogy megbírságoljanak.

Adózás az ingatlanokkal kapcsolatban

Az ingatlanok adásvételét számos esetben terheli fizetési kötelezettség, ha például megveszel egy ingatlant, ezáltal pedig vagyonra teszel szert, illetéket kell fizetned utána, ha pedig az ingatlan értékesítése révén teszel szert jövedelemre, adóterhed keletkezik.

Persze sok esetben él a mentesség vagy kedvezmény lehetősége - ide tartozik például az egyenes ági öröklés is -, az ingatlan eladása után fizetendő adó mértéke pedig számos tényezőtől függ, legyen szó a szerzés és az eladás között eltelt időről vagy az ingatlanhoz kapcsolódó bevételek és költségek különbségeiről.

Az azonban tény, hogy ha ingatlanértékesítésből - illetve ingatlannal összefüggő, vagyoni értékű jog értékesítéséből - vagy ingatlankiadásból származik jövedelmed, azt, illetve annak adóját az éves személyi jövedelemadó bevallásban meg kell állapítani, utóbbit pedig az adott évről szóló bevallás benyújtására előírt határidőre meg kell fizetni.

Így működik az önellenőrzés

Amennyiben előbbi nem történik meg, például jóhiszemű tévedésnek, elírásnak vagy éppen annak köszönhetően, hogy nem voltál teljes mértékben tisztában a jogszabályokkal, lehetőséged van úgynevezett önellenőrzésre, mellyel elkerülheted az adóbírságot.

Illeték esetében erre nincs mód, önellenőrzéssel az nem helyesbíthető, a megállapítani elmulasztott adót, adóalapot és költségvetési támogatást viszont lehetséges ilyen úton módosítani, az adó megállapításához való jog elévülési idején belül. Önellenőrzésre akkor van mód, ha az adott bevallást már feldolgozták, emellett egy önellenőrzés csak egy bevallási időszakra vonatkozhat. Ha önellenőrzést szeretnél benyújtani, a bevallások főlapján ezt a jelölést kell alkalmazni.

Amit érdemes tudnod a NAV-val kapcsolatban:

Amennyiben az önellenőrzés során fény derül adókötelezettségre, önellenőrzési pótlékot kell fizetni, melyet az adóval együtt a bevallás benyújtásáig lehet késedelmi pótlék felszámítása nélkül megfizetni.

Az önellenőrzési pótlék a késedelmi pótlékhoz illeszkedik, annak 50%-a - ismételt önellenőrzés során 75%-a -, így jelentősen kisebb összeg, mint amit akkor kellene fizetni, ha a hiányosságokat az adóhatóság tárja fel, az adózót pedig a késedelmi pótlék mellett bírsággal is sújtja. Mindemellett azt is nagyon fontos tudni, hogy önellenőrzésre már nincs lehetőség akkor, ha megindult egy esetleges adóhatósági ellenőrzés.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha minderre részletekbe menően is kíváncsi vagy, legyen szó az ingatlanértékesítés utáni adózásról, az illetékekről vagy az önellenőrzésről, kattints ide, és válaszd ki a téged érdeklő témát a NAV információs füzetei közül!

Ezt is szeretjük