Amit keményen behajt a NAV, pedig nem is gondolnád: íme, a részletek

Talán még nem hallottál róla, mit fizettethet ki veled a NAV.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes lakáshitelekhez igényelhető állami kezességválallás - például Fészekrakó programhoz - mint állami támogatási forma, sokaknak azonban téves elképzeléseik vannak ezzel kapcsolatosan.

A leggyakoribb téveszme, hogy az állam kezességvállalásával az adós, ha nem tudja hitelét törleszteni, megszabadulhat a tartozástól. A hibás elképzelés szerint a bedőlő hitelből visszamaradó adósságot az állam kifizeti, az adós pedig örökre elfelejtheti az összeget, amivel még tartozott. A valóságban azonban ez nem így van.

Az állami kezességvállalásról

Az állami kezességvállalás során az állam a hitel, illetve az ingatlan értékének bizonyos százalékára kezességet vállal, ami így az önrész egy hányadát kiválthatja.

Ha az a hitel, melynek törlesztése meghiúsul, állami kezességvállalás mellett lett felvéve, a hitelintézet érvényesíti a garanciavállalásból eredő jogait az állam felé, mely kifizeti neki a még fennálló hiteltartozást.

Ettől fogva az adósnak már nem kell a bank felé törlesztenie, mivel az állam ezt megtette helyette, ám a NAV felé igen, ugyanis az állam, mint kezes, a ki nem fizetett adósságot kifizette a hitelintézetnek, de ezzel nem szüntette meg véglegesen a tartozást.

A pórul járt hitelfelvevőnek a NAV felé folytatnia kell a törlesztést a továbbiakban. A törlesztés innentől a NAV adott számlájára történik.

Máskor is számítani lehet a NAV-ra:

Lakástámogatások

Tudd meg, milyen támogatásokat vehetsz igénybe lakásvásárláshoz vagy felújításhoz. Kattints a videóra!

Kik és mire igényelhetik?

A 2004. évi CXXXV. törvény 121-es paragrafusa szerint az állam készfizető kezességet vállal a központi költségvetés terhére lakáscélú ingatlan építéséhez, vásárlásához, a hitelintézettől kért kölcsön összegének a hitel fedezetéül szolgáló, a hitelcél szerinti lakásingatlan hitelbiztosítási értékének 60%-át meghaladó részére, legfeljebb 100%-ig. Ez a garantált hitelrész, mely a felszámolt kamattal és a kezelési költségekkel együtt adja a kezességvállalás mértékét.

Az állami kezességvállalást igénybe vehetik például a Fészekrakó program keretében hitelhez folyamodók, közalkalmazottak, de például vállalkozók is.

Jó tudni

A kölcsönszerződés aláírásakor a szerződőnek bele kell egyeznie, hogy adatait, illetve a hitelre vonatkozó adatokat a hitelintézet továbbítsa a NAV felé, valamit a Magyar Államkincstárnak, ahol a kölcsön-visszafizetést kezelik.

Amennyiben a hitelt nem egy ember, hanem több, például egy pár vette fel, mindkettőjükre azonos mértékben érvényes a NAV-tartozás.

Ha a tartozást nem fizetik ki határidőig, a NAV végrehajtást kezdeményezhet. Felkutatja a vagyont és a jövedelmet, de, ha az nem fedezi a tartozást, az ingatlan lefoglalását is elrendelhetik, de az adózás rendjéről szóló törvény 2012. június 20-i módosítása következtében az állami kezességgel biztosított hitelszerződések felmondása esetén nincs helye ingatlan-végrehajtásnak azon lakóingatlan vonatkozásában, melynek állam által történő megvásárlását kezdeményezték az úgynevezett Net tv. alapján, vagyis, amivel jelentkeztek az Eszközkezelőhöz. 

Ha szeretnél többet megtudni a témában, felkeresheted a NAV oldalát.

Ezt is szeretjük