Amikor a lakásodon látogat meg a NAV: ezt kell tudnod a szemlézésről
Otthonodba látogathat a NAV, hogy felírja annak paramétereit.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Lakásvásárláskor nem csupán az ingatlan eladási árával kell számolnod, hanem bizony, illetékfizetési kötelezettséged is van, hiszen vagyonszerzés történik.

A fizetendő illeték mértékét az határozza meg, mennyi a vásárolt ingatlan forgalmi értéke. Fontos, hogy a forgalmi érték nem azonos a fizetett vételárral, miután a vételár egy sikeres alkunak köszönhetően jóval alacsonyabb is lehet az ingatlan valós forgalmi értékénél.

Az illeték mértékének megállapítása

A NAV nem minden esetben vesz részt az illeték megállapításában, csupán ellenőrzési munkálatot végez a már leadott dokumentumokon. Akkor küldi ki embereit az ingatlanszemlére, ha valamit illetékfizetési szempontból nem talál rendben.

Konkrétabban három esetben mennek ki ingatlanszemlére a NAV-tól. Az egyik, ha az adás-vételi dokumentumon nincs feltüntetve az ingatlan forgalmi értéke, a másik, ha a forgalmi értéket nem jelentették be, valamint, ha a dokumentumokon olyan forgalmi érték szerepel, ami az adóhatóság szerint irreális.

Amennyiben tehát valami nincs rendben a NAV szerint, kiküldi embereit ingatlanszemlét tartani, ahol megállapításra kerül az ingatlan forgalmi értéke, ez alapján pedig a fizetendő illeték is.

Lakásvásárlás lépésről lépésre

A lakásvásárlás még akkor sem egyszerű feladat, ha rendelkezel az ehhez megfelelő összeggel. Nézd meg a videót, és tudj meg többet!

Így állapítják meg a forgalmi értéket

A helyszíni szemle során a NAV küldöttei nem csupán saját meglátásaikra hagyatkoznak, hanem összehasonlító értékadatokat is figyelembe vesznek, illetve szükség esetén külső szakértőt is bevonnak. A forgalmi érték megállapításában figyelembe veszik a vagyonszerző - az új tulajdonos - nyilatkozatát is, melyet az adás-vételi dokumentumon feltüntetett - ha feltüntetett.

Az elkészült javaslatot ezután a szemlézők eljuttatják a NAV bizottsága elé, ahol felülbírálják mindazt, amit ők jegyzőkönyvbe vettek, és döntenek a forgalmi érték helytállóságáról.

Nemcsak ellenőrzés

A szemle nem csupán a forgalmi érték ellenőrzésére, illetve megállapítására szolgál, hanem adatgyűjtésként is. Az ingatlanról feljegyzett paramétereket ugyanis a NAV elraktározza adatbázisába, és később, hasonló helyzetekben összehasonlító értékadatokként felhasználja azokat.

Mennyi illetéket kell fizetni?

A lakáscélt szolgáló ingatlanok után 4 millió forint forgalmi értékig a fizetendő illeték 2%-os, a 4 milliót meghaladó forgalmi értékű ingatlanok esetében pedig 4%-os.

A nem lakáscélú ingatlanok illetéke ezzel szemben mindig ugyanannyi. Függetlenül forgalmi értéktől az ezek után fizetendő illeték a vételár 4%-a. További információkat itt olvashatsz.

Ezt is szeretjük