Amikor a lakásodon látogat meg a NAV: ezt kell tudnod a szemlézésről

Otthonodba látogathat a NAV, hogy felírja annak paramétereit.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lakásvásárláskor nem csupán az ingatlan eladási árával kell számolnod, hanem bizony, illetékfizetési kötelezettséged is van, hiszen vagyonszerzés történik.

A fizetendő illeték mértékét az határozza meg, mennyi a vásárolt ingatlan forgalmi értéke. Fontos, hogy a forgalmi érték nem azonos a fizetett vételárral, miután a vételár egy sikeres alkunak köszönhetően jóval alacsonyabb is lehet az ingatlan valós forgalmi értékénél.

Az illeték mértékének megállapítása

A NAV nem minden esetben vesz részt az illeték megállapításában, csupán ellenőrzési munkálatot végez a már leadott dokumentumokon. Akkor küldi ki embereit az ingatlanszemlére, ha valamit illetékfizetési szempontból nem talál rendben.

Konkrétabban három esetben mennek ki ingatlanszemlére a NAV-tól. Az egyik, ha az adás-vételi dokumentumon nincs feltüntetve az ingatlan forgalmi értéke, a másik, ha a forgalmi értéket nem jelentették be, valamint, ha a dokumentumokon olyan forgalmi érték szerepel, ami az adóhatóság szerint irreális.

Amennyiben tehát valami nincs rendben a NAV szerint, kiküldi embereit ingatlanszemlét tartani, ahol megállapításra kerül az ingatlan forgalmi értéke, ez alapján pedig a fizetendő illeték is.

Lakásvásárlás lépésről lépésre

A lakásvásárlás még akkor sem egyszerű feladat, ha rendelkezel az ehhez megfelelő összeggel. Nézd meg a videót, és tudj meg többet!

Így állapítják meg a forgalmi értéket

A helyszíni szemle során a NAV küldöttei nem csupán saját meglátásaikra hagyatkoznak, hanem összehasonlító értékadatokat is figyelembe vesznek, illetve szükség esetén külső szakértőt is bevonnak. A forgalmi érték megállapításában figyelembe veszik a vagyonszerző - az új tulajdonos - nyilatkozatát is, melyet az adás-vételi dokumentumon feltüntetett - ha feltüntetett.

Az elkészült javaslatot ezután a szemlézők eljuttatják a NAV bizottsága elé, ahol felülbírálják mindazt, amit ők jegyzőkönyvbe vettek, és döntenek a forgalmi érték helytállóságáról.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nemcsak ellenőrzés

A szemle nem csupán a forgalmi érték ellenőrzésére, illetve megállapítására szolgál, hanem adatgyűjtésként is. Az ingatlanról feljegyzett paramétereket ugyanis a NAV elraktározza adatbázisába, és később, hasonló helyzetekben összehasonlító értékadatokként felhasználja azokat.

Mennyi illetéket kell fizetni?

A lakáscélt szolgáló ingatlanok után 4 millió forint forgalmi értékig a fizetendő illeték 2%-os, a 4 milliót meghaladó forgalmi értékű ingatlanok esetében pedig 4%-os.

A nem lakáscélú ingatlanok illetéke ezzel szemben mindig ugyanannyi. Függetlenül forgalmi értéktől az ezek után fizetendő illeték a vételár 4%-a. További információkat itt olvashatsz.

Ezt is szeretjük