Több mint 1 millió forintot kaphatsz a lakás felújítására

Összegyűjtöttük a lehetőségeket

Kevés a pénz? Igényelj támogatást!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos a mai világban nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy teljesen új lakásba költözzenek. Ha te is ilyen helyzetben vagy, vagy megöröklött, esetleg az egy ideje a tulajdonodban lévő lakásodat szeretnéd korszerűsíteni, új köntösbe öltöztetni, akkor érdemes tájékozódnod a lehetőségeidről.

Nincs ugyanis okod elkeseredni akkor sem, ha anyagi kereteid nem teszik lehetővé, hogy saját zsebből felújíttasd az otthonod. Az alábbi lehetőségekkel élve többek között az állam, illetve az önkormányzatok segítségével varázsolhatod újjá a lakásod.

Lakástakarék felújításra is

A lakástakarék egy állami támogatássl járó megtakarítási forma, mely különféle lakáscélokra, így bővítésre, felújításra, korszerűsítésre is felhasználható. A futamidő végén kedvező feltételekkel kapcsolható hozzá lakással összefüggő kölcsön.

Lakástakarék-szerződést négy-tíz évre köthetsz, a befizetendő összegek nagysága változó, lehet pár ezer forint, de akár több tízezer forint is. Az állam az éves befizetések után a megtakarítási időszakban 30%-os vissza nem térítendő támogatást ad, mely adó- és járulékmentes. Ha havi 20 ezer forintot fizetsz be, évente 72 ezer forint támogatást is kaphatsz. Ha többet szeretnél tudni, kattints korábbi cikkünkre!

Támogatás pályázati úton

Évről évre meghirdetésre kerülnek olyan önkormányzati pályázatok, melyek különböző felújítási munkálatokra nyújtanak vissza nem térítendő támogatást. Léteznek például kifejezetten fűtéskorszerűsítésre, illetve nyílászáró-korszerűsítésre kiírt pályázatok is. Ha tehát a lakásodban probléma van például a fűtéssel, vagy rosszak az ablakok, melyek miatt a fűtésszámlád az egekbe szökik telente, érdemes a helyileg illetékes önkormányzatnál érdeklődnöd, milyen pályázati lehetőségeket vehetsz igénybe.

A Budapest II. kerületi pályázati lehetőség például többek között olyan első lakásos fiatal pároknak, családoknak vagy támogatásra szoruló egyedülállóknak hirdet pályázatot - egyebek mellett - lakásfelújításra, akik a kerületben laknak, vagy itt szándékoznak lakást venni. A fiatal házasok akár egymillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is hozzájuthatnak.

8 módszer, amivel végre lakást szerezhetsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Feltétel, hogy a támogatáson kívül fizetendő összeg az igénylő vagy igénylők rendelkezésére álljon, és az is döntő, hogy mennyi a havi egy főre jutó jövedelme az igénylőnek, illetve igénylőknek. Erről a pályázatról ide kattintva, a többiről a helyi önkormányzatoknál informálódhatsz.

Lakásfenntartási támogatás

Ha nem felújítani szeretnéd a lakást, hiszen maga a lakhatás is problémát jelent, költségeidet lakásfenntartási támogatás formájában segíthet fedezni az önkormányzat. Nézd meg a videót!

Kamattámogatott hitel

A felújításhoz szükséges összeget megszerezheted kamattámogatott hitel formájában is. A támogatás öt évre szól, mely idő alatt fix kamattámogatással számolhat az igénylő.

Feltétel, hogy az igénylő 35 év alatti legyen, vagy ha több, akkor kétgyerekes, és kevesebb mint 45 éves legyen, ne legyen semmilyen adótartozása, legalább fél éve munkaviszonyban álljon, lefeljebb 15 napos kieséssel. Az is fontos, hogy az igénylőnek ne legyen a felújítani kívánt lakás mellett másik lakása is, kivéve, ha az öröklött.

Lakáskorszerűsítésre maximálisan 5 millió forint igényelhető. Az összeg nagysága függ a lakásban élő gyermekek számától. Minél több gyermeke van valakinek, annál nagyobb összeget kaphat. Fontos továbbá, hogy az igénylő rendelkezzen a felújításhoz szükséges összeg 50%-ával, amikor beadja kérelmét. A korzserűsítés befejeztével a hitelt igénylőnek be kell mutatnia a felújításra szánt összeg legalább 70%-áról a számlákat. Ha többet szeretnél tudni a kamattámogatott hitelekről, valamint a kamattámogatás mértékéről kattints ide!

Ezt is szeretjük