4 dolog, ami miatt biztos visszadobják a hitelkérelmed: nem az, amire gondolnál
Ma már jóval szigorúbbak a feltételek, mint néhány évvel ezelőtt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma sem lehetetlen hitelhez jutni, ám míg korábban jóval liberálisabb feltételek mellett, egyszerűbben jutott át a hitelbírálaton egy igénylés, a válságot követő szigorítások jócskán megnehezítették a hitelfelvételt.

Minden pénzintézet szigorított, csökkent a felvehető hitel összege, és nőtt az elvárt jövedelem nagysága is. Ráadásul a banki feltételrendszeren túl már törvényi szabályozás is korlátozza a hitel maximális összegét. Sokszor több bankot is végig kell kopogtatni, hogy célhoz érj, ám a következő akadályok a legtöbb helyen szinte biztos, hogy meghiúsítják a hitelfelvételt.

Ha az ingatlanár 75%-ánál többet akarsz

Ma már nincs sok esélyed, ha önerő nélkül próbálsz nekiugrani a lakásvásárlásnak, az ingatlanvásárlásra igényelt, forintalapú kölcsönöknél ugyanis legalább 25%-os önrészt ír elő a kormányrendelet. A jelenlegi szabályozás szerint így a fedezeti ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 75%-áig nyújtható kölcsön.

Saját erőre tehát vagy annak hiányában kiegészítő ingatlanfedezetre mindenképpen szükség van. Abban az esetben, ha önerőként nincs meg a szükséges összeg, ezt behelyettesítheted az építeni vagy megvásárolni kívánt ingatlanon felüli egyéb ingatlan bevonásával, sőt, akár többel is, egy hitelkérelem esetében azonban maximum három ingatlan vonható be.

Ezek viszont nem kell, hogy saját tulajdonban legyenek, lehet például a szülők nevén is. Három ingatlan bevonásakor ugyanakkor a törlesztőrészletek jócskán megemelkednek.

A fizetésedhez képest túl sok a kiadásod

Hiába tudsz jövedelemigazolást biztosítani, akkor sem biztos, hogy túljutsz a hitelbírálati körön.

A jövedelemmel kapcsolatos előírás szerint a kölcsönigénylőnek legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő jövedelemmel kell rendelkeznie, ugyanakkor a hitelbírálat során a banknak meg kell határoznia, hogy a hitelfelvevő mekkora összegű törlesztőrészletet vállalhat, így nemcsak a jövedelem, de a kiadások is számítanak.

Alig pár hetes a munkaviszonyod

Minimálbérre is kaphatsz hitelt, ám a feltételek jóval kedvezőtlenebbek lesznek. Ráadásul az sem mindegy, mióta dolgozol az aktuális munkahelyeden: az igénylőnek ugyanis legalább három hónapos folyamatos munkaviszonnyal kell rendelkeznie, de nem lehet próbaidő alatt, és felmondási idejét sem töltheti.

Ha más hitelt rosszul törlesztettél

A hitelfeltételek szigorítása miatt fontosabb szerepet kapott a hitelbírálat során az adós fizetési múltjának vizsgálata is. Ma már kivétel nélkül minden hazai bank lekérdezi a hitelt igénylő ügyfél adatait a BAR-listán, függetlenül attól, hogy milyen típusú hitelt szeretne felvenni.

Persze közel sem mindegy, ha az adatok szerepelnek is a rendszerben, aktív vagy passzív státuszról van-e szó. Aktív státusz esetén ugyanis az adós jelenleg is hátralékos kölcsönnel rendelkezik, míg a passzív státusz már lezárt hitelt jelent, ahol már visszafizetted az adósságodat.

Aktív BAR-státusz esetén eleve kizárt, hogy hitelhez juss, passzívnál azonban még van remény: ilyenkor 6-12 hónap elteltével már újra elérhetők egyes bankok hiteltermékei. Ám arra számíts, hogy csak meghatározott feltételek teljesülése esetén járhatsz sikerrel.

Szerinted melyik a jobb: saját lakás hitelre vagy albérlet?

Ezt is szeretjük