A NAV egyik legújabb módszere: trükkös módon ellenőriznek
Az adóhatóság a lakásügyek terén is egyre trükkösebb módszerekkel dolgozik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A NAV nem titkolt célja, hogy kiszúrja mindazokat, akik elrejtik bevételeiket a hatóság elől, ezáltal pedig felfedje a fekete vagy szürke jövedelmeket Magyarországon, a különféle cégek és vállalkozások működése esetében éppúgy, mint az ingatlanokkal összefüggésben.

Utóbbiak a NAV szerint - különös tekintettel a lakáskiadásokra vagy a lakással kapcsolatos szolgáltatásokra - igencsak problémás területet jelentenek napjainkban, nem véletlen, hogy egyre többször hallani az adóellenőrök szokatlan, újszerű módszereiről, melyekkel a gyanús ügyeket szeretnék leleplezni.

Lakást béreltek az ellenőrök

Tavaly év vége felé terjedt el a hír a hazai médiumokban, miszerint az adóhatóság dél-budapesti ellenőrei a fővárosban lakást is béreltek ideiglenesen azzal a céllal, hogy ellenőrizzék a házhoz érkező szolgáltatókat.

Bár hasonló módszerrel esetleg a főbérlők szándékait is ellenőrizni lehetne - nem kizárt, hogy teszik is -, ez esetben interneten hirdető, lakásfelújítást végző mesterekre koncentráltak.

Az ellenőrzések eredményei szerint tízből kilencen zsebre dolgoztak, vagyis nem adtak számlát a munkadíjról. A kihívott szolgáltatók 15%-a adószám nélkül folytatta üzletszerű tevékenységét, és volt olyan is, aki korábbi munkáltatója nevével élt vissza.

A furcsa ellenőrzési módszer igencsak meglepte a szolgáltatókat, a NAV szerint azonban ebből is látszik, hogy szükség van a hasonló fellépésre, ezért a módszerrel a fővárosban és Pest megyében várhatóan a jövőben is élni fognak.

Amit érdemes tudnod a NAV-val kapcsolatban:

A bérbeadást főként bejelentések alapján vizsgálják

A NAV 2013-ban fokozottan ellenőrizte a lakáskiadásokat, különösen szeptember környékén, ebben az időszakban ugyanis - részben a felsőoktatási évkezdés miatt - rendszerint megnő ezek száma.

Mivel az ellenőröknek sok más lehetőségük nincs a szabályos bérleti szerződések és a megfelelő adózás tényének ellenőrzésére, főként szúrópróbaszerűen végzik a revíziókat, nem utolsósorban pedig a lakossági bejelentések alapján - utóbbit megteheti akár egy feldühített szomszéd vagy maga a bérlő is, amennyiben vitája alakult ki a lakás tulajdonosával.

Mindemellett - bár nem elsősorban Magyarország tekintetében - egyre s másra röppennek fel a hírek az ellenőrzés újszerű módszereiről: Romániában például jutalom segítségével buzdították feljelentésekre a lakosságot, Ukrajnában pedig az interneten kutattak az illegális lakáskiadások után. Vannak továbbá, akik arról beszélnek, a Facebookot, illetve akár még a Google Street View-t is figyelhetik az Európai Unió egyes országaiban.

Amennyiben az adóhatóság tudomására jut a bérbeadás, azt összehasonlítják a bevallások adataival, ha pedig eltérés mutatkozik, megindul az ellenőrzés, melynek kimenetele az adókülönbözettel és a bírsággal együtt komoly költségeket jelenthet az illegálisan bérbeadó számára, érdemesebb tehát minden esetben a legális utat választani. Ha szeretnéd tudni, hogyan lehet legálisan lakást kiadni, kattints ide!

Ezt is szeretjük