Az egész országban terjeszteni kellene
Ingyen jutottak telekhez a fiatalok
Egyre több helyen támogatják a fiatalok letelepedését.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyolc közművesített telket adott a jászberényi önkormányzat olyan fiatal szakembereknek, akik helyi cégeknél dolgoznak, és hosszú távon a jászsági városban tervezik családjuk jövőjét.

A fiatal otthonteremtők a szerződés aláírásával vállalták, hogy két éven belül beépítik a hétszáz négyzetméter körüli alapterületű telket, és legalább tíz évig jászberényi cégnél vállalnak munkát.

Fontos a fiatal szakemberek megtartása

Szabó Tamás fideszes polgármester a szerződéskötés előzményeiről az MTI-nek elmondta: a város gazdasági szereplőivel folytatott konzultációkon több vállalkozás is jelezte, hogy működésük szempontjából elengedhetetlenül fontos a képzett szakemberek megtartása, vállalkozásaik továbbfejlődése érdekében pedig új szakemberek megnyerése.

E közös cél érdekében szükséges volt az önkormányzati otthonteremtési támogatási rendszert kiegészíteni egy új formával.

További telkeket is biztosítanának

A 3,5-4 millió forint értékű építési telkeket azok a fiatalok kapták, akiket a munkáltatóik erre javasoltak. Az is kitétel volt, hogy a telektulajdonosokat munkahelyük legalább ilyen nagyságrendű kedvezményes kölcsönnel támogassa, hogy az építkezést minél hamarabb el tudják kezdeni.

A Jászberény Érpart nevű városrészében lévő telkek gazdái a város két legnagyobb munkáltatója, a Jász-Plasztik Kft. és az Electrolux Lehel Kft. dolgozói közül kerültek ki. Ha a növekvő igények alapján szükséges, az önkormányzat további telkeket tud biztosítani erre a célra.

Egyre több helyen támogatják a letelepedést

Amellett, hogy különféle kedvezményekkel az állam is támogatja a fiatalok otthonteremtését, helyi szinten is egyre több kezdeményezésről hallani: az elmúlt évek kiemelt példája volt Paks, ahol akár 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatást is megkaphattak azok, akik pályakezdőként ezt a várost választották lakó- és munkahelyül, de többek között Újpest is csatlakozott a hasonló támogatási formák biztosításához.

Számos hely emellett nemcsak a fiatalok marasztalását célozta meg, de az adott község elnéptelenedésének megakadályozását is, ennek jegyében adott például Rábakecöl egy forintért építési telket, illetve több százezer forint támogatást a letelepedni vágyóknak.

Előbbieken kívül is számos helyen támogatják kisebb-nagyobb mértékben a letelepedést, érdemes ezért közvetlenül a helyileg illetékes önkormányzatnál érdeklődnöd a helyi letelepedési támogatásról.

Ezt is szeretjük