A felfázás legárulkodóbb tünetei
Így vedd észre a jeleket
Egy ki nem kezelt felfázás szövődménye lehet a vesemedence-gyulladás, sőt, a meddőség is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos nagyon sokakat érint a kellemetlen betegség, a felfázás, amit pedig egy kis odafigyeléssel ki lehetne védeni. Annál is inkább érdemes megelőzni, mint utólag bánkódni a megbetegedés miatt, mert egy fel nem ismert vagy kezelés nélkül hagyott felfázás csúnya szövődményekkel járhat.

Ilyen például a hólyaggyulladás, a vesemedence-gyulladás, sőt, súlyos esetben a meddőség is.

Hogyan lehet kivédeni?

Hétköznapi apróságokkal érdemes a megelőzést kezdeni. Például kerülni kell a hideg felületen, például a padlón való ücsörgést, hacsak nincs padlófűtés, mindig érdemes papucsot vagy mamuszt húzni a lakásban, hasat, derekat is jól fedő ruhákat viselni, és nem jó sokáig várni, ha vizelési inger jelentkezik. Továbbá a húgyúti fertőzés elkerülése végett 100% pamut fehérneműt ajánlott viselni, és oda kell figyelni az intim higiéniára, hiszen a betegséget tulajdonképpen a húgycsőben, húgyhólyagban elszaporodott baktériumok váltják ki.

Felnőttként a húgyúti fertőzést okozó baktériumok szexuális együttlét során is az érintett területre kerülhetnek, ezért az aktus után közvetlenül le kell zuhanyozni, a megbetegedést elkerülendő.

Nemcsak nőként ellenséged ugyanakkor a felfázás, hanem szülőként is, hiszen csemetédet is meg kell óvnod tőle. A betegség kisfiúkat és kislányokat is érinthet, de lányoknál gyakoribb. A feljebb felsoroltakat tehát a gyerekre nézvést is tartsd szem előtt, ha azonban már megtörtént a baj, nem árt, ha tudod, milyen jelekből veheted észre a húgyúti fertőzést nála.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Felfázásra utaló jelek

A kor sokat nyom a latba a felismerést illetően, ugyanis minél idősebb valaki, annál könnyebb észrevenni a jeleket. Értelemszerűen a babák esetében a legnehezebb laikus szemmel megállapítani, hogy húgyúti fertőzés van jelen. A kisbabák ilyenkor lázasak, bágyadtak, nyűgösek, nem esznek jól, és hányás is előfordulhat. Ezek a tünetek sok más betegségre is utalhatnak, ezért is olyan nehéz megállapítani a felfázást náluk. A legjobb, ha amilyen hamar csak lehet, orvoshoz viszed a kicsit.

Kisgyerekeknél a jelek már egyértelműbbek. Ha a szobatisztaság már kialakult, a gyerek újra be-bepisilhet, fájdalmat érezhet vizelés közben, és gyakran szaladgálhat vécére, ahol viszont mindig csak egy pici vizeletet ürít. Előfordulhat az is, hogy vizelete véres. Árulkodó jel lehet továbbá, ha a gyerek folyton a bugyija körül babrál. Láz, bágyadtság, levertség természetesen ugyanúgy lehet tünet kisgyerekeknél is, mint a babáknál.

Felnőtteknél hasonlóan a gyerekekhez a gyakori vizelési inger, vizelés közbeni fájdalom, alhasi fájdalom, véres vizelet és általános rossz közérzet utalhat felfázásra.

A betegség kezelése

A betegséget konstatálva a lehető legrövidebb időn belül orvoshoz kell menni, nem várni napokig, hogy ne alakuljanak ki szövődmények.

Az orvos minden bizonnyal vizeletvizsgálatot fog kérni középsugaras vizeletből - az ürítés eleje és vége közti vizelet. A vizeletmintát tisztálkodás után, az első reggeli vizeletből kell bevinni az orvoshoz egy leforrázott, jól záródó üvegben.

A húgyhólyaggyulladást otthon is ki lehet kezelni. Nagyjából egyhetes antibiotikum-kúrával, C-vitamin szedésével, bő folyadékfogyasztással és minél gyakoribb vizeletürítéssel a betegség hamar elmúlik. A vesemedence-gyulladás ezzel szemben kórházban kezelendő és ágynyugalmat igényel, mivel az már komolyabb probléma.

Ezt is szeretjük