6 jel, hogy a gyerek nem lusta, hanem nagyon beteg
Egyre több kicsit érint az ízületi gyulladás
Minden iskolában legalább egy gyerek szenvedhet a betegségben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tanévkezdés nem csupán a nyár elmúlta miatt lehet fájdalmas a gyerekek számára: gyakran az iskolában jelentkeznek először azok az ízületi panaszok, amelyek korábban nem voltak észlelhetőek a szülők számára, és esetenként a pedagógusok is a lustaság vagy rosszaság megnyilvánulási formáinak hiszik őket.

Dr. Constantin Tamás, PhD gyermekreumatológus, az alapítvány szaktanácsadója

A reumás ízületi gyulladás gyakori, de egyelőre kevéssé közismert gyermekkori betegség. A Rosszcsont Alapítvány segít abban, hogy időben felismerd a bajt.

Juvenilis idiopathias arthritis

A juvenilis idiopathiás arthritis - JIA - több kórkép gyűjtőneve: minden esetben egy vagy több ízületet érintő, gyulladással járó betegség. Jellemzője, hogy a gyerekek 16 éves kora előtt indul el az ízületi gyulladás, amely legalább hat hétig tart - az altípusok arra utalnak, hogy hány ízület betegszik meg, illetve más szövet is érintett-e. Érintettek lehetnek a nagyízületek - például váll, csípő, térd -, illetve a kisízületek - például az ujjpercek között - is.

A JIA nemcsak a leggyakoribb gyermekreumatológiai kórkép, de egyben az egyik leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség. Előfordulási gyakorisága összevethető az asztmáéval vagy a cukorbetegségével, egyelőre mégis sokkal szerényebb társadalmi figyelmet kap. Ha figyelembe vesszük, hogy egyes becslések alapján akár minden 250-500 gyerekből egy JIA-s lehet, valószínűsíthető, hogy minden iskolába jut legalább egy ilyen tanuló.

Mi okozza?

Bár minden részlete még nem ismert a betegség kialakulásának, az egyértelmű, hogy egy autoimmun folyamatról van szó. A szervezet védekező rendszere hibásan, idegennek ismeri fel az ízület szöveteit, és gyulladásos reakciót indít ellenük. A folyamat beindításának oka nem ismert, biztos, hogy nem öröklődik, sem megfázás, sem bizonyos ételek fogyasztása, illetve rosszul végzett sporttevékenység nem okolható érte.

Mik a tünetei?

A JIA nemritkán az iskolában, illetve az ottani tevékenységek kapcsán ad hírt magáról. Fogj gyanút, ha az alábbiakat tapasztalod.

A reggeli ízületi merevség miatt a gyerek elkéshet, hiszen a készülődés elhúzódhat, nehezebben jut el az iskoláig, a reggeli utazás hosszabb lehet.

Nehezebben fogja meg a ceruzát, tollat, ügyetlenebbül ír, rajzol. Lassabban megy a jegyzetelés, másolás, dolgozatírás. Nehezebben készíti el a házi feladatot a betegséggel járó fáradékonyság, illetve kézmozgási zavarok következtében.

Ugyanígy nehezebben nyit ki dolgokat: csapot, ragasztós tubust, üveget, dobozt, ajtót. Gondot okozhat az is, ha kézben vagy vállon kell vinnie valamit.

Mivel a jelentkezés fájdalmat okoz számára, az órákon passzívabb a kelleténél. Fájdalmas lehet a hosszas egyhelyben ülés vagy állás is, az asztal fölé görnyedés nyak- és fejfájást okozhat.

A hosszas séta lassabban mehet vagy fájdalmas lehet. A lépcsőjárás szintén akadályokba ütközhet, időnként csak kapaszkodva, néha úgy sem sikerül. A testnevelésórán, illetve sportfoglalkozáson a gyerek nem tud részt venni, nem tud időben átöltözni tornaórára.

Maga a betegség, illetve a fájdalom okozta álmatlanság is fáradtságot okozhat.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Hogyan kezelik a JIA-t?

Mivel minden gyerek esetében egy kicsit más a betegség, a kezelést is egyénileg kell összeállítani. Az alábbi kezelési módok ismertek.

  • A gyulladási folyamatot befolyásolni lehet különböző gyógyszerekkel.
  • Az ízületek mozgását gyógytornával lehet segíteni.
  • Az ízületek terhelhetőségét segíteni lehet rugalmas rögzítősínekkel.
  • Az egyes ízületekben zajló gyulladást gátolhatják helyileg adott injekciókkal.
  • A betegséggel járó fájdalom elviselésében sokhat segíthetnek a különböző fájdalommenedzsment-technikák.

További segítséget kaphatsz a Rosszcsont Alapítványról, melynek célja, hogy a gyermekreumatológiai kórképekben szenvedő beteg gyermekek a gyógyításuk során a legmagasabb színvonalú ellátásban részesülhessenek. További információt az alapítvány honlapján találsz.

Ezt is szeretjük