Mezítelen gyerekképek a neten - Minden 10. gyerekkel megtörténik

Egy friss felmérés szerint jóval több gyereket zaklatnak az interneten, mint ahogy a szülők gondolnák.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cseh gyerekek mintegy 51%-a találkozott már az interneten vagy telefonon keresztüli molesztálással. Többnyire szóbeli támadásokról volt szó.

Ugyanakkor a gyerekek több mint 7%-a lett az interneten vagy a telefonon keresztüli zsarolás áldozata - állapította meg az olmützi Palacky Egyetem pedagógiai tanszéke és a seznam.cz internetes portál közös felmérése.

Bár az alábbiakhoz hasonlóan részletes adatok Magyarországon nem állnak rendelkezésre, feltehetően nálunk sem lehet nagyon más a helyzet.

Zsarolják vagy megfélemlítik őket

A felmérés során, amelynek eredményét a cseh sajtó hozta nyilvánosságra, az egész országban mintegy négyezer általános iskola több mint 21 ezer tanulóját kérdezték meg.

- A molesztálás megszokott formáinál a gyerekek nem szólnak a felnőtteknek; erre azokban az esetekben kerül sor, amikor a gyerekek tanácstalanok. Például ha zsarolják vagy megfélemlítik őket - kommentálta a felmérés eredményét Kamil Kopecky, az egyetem szakoktatója.

A felmérésből kiderült: a gyerekek 75%-a természetesnek tartja, hogy az interneten nyilvánosságra hozza teljes nevét és e-mail címét. A gyerekek több mint egynegyede nyugodtan elküldené bárkinek saját fényképét, miközben nincs tudomása arról, hogy éppen a fényképekkel lehet a leginkább visszaélni.

Meztelen fotók

A megkérdezett gyerekek 7%-a feltette az internetre mezítelen fotóját, és 9%-uk ilyen fotót másnak is elküldött. A gyerekek 12%-a találkozott már azzal, hogy mezítelen fényképüket másvalaki tette fel a világhálóra. Ezeknek a jelenségeknek a legfőbb oka a szórakozás és az egymással kommunikáló partnerek közti fényképcsere.

Teljesen idegen személyekkel a gyerekek 53%-a kommunikált az interneten. Több mint egynegyedük idegen embert is felvett a barátai közé.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A jó családban élő gyerek is drogozhat

Gyakori, hogy a szülői szeretet és féltés ellenére kábítószerezni kezd a gyerek. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Készek a személyes találkozóra

A gyerekek 36%-a bármikor kész volt a személyes találkozóra internetes partnerével. A gyerekek majdnem 44%-át felkérték egy ilyen találkozóra, és a megszólítottak fele megjelent a megadott helyszínen - közölte Martin Kozísek, a Seznam.cz biztonsági menedzsere.

A felmérés szerint a gyermekek egyharmada őszinte és igazat mond az internetes kommunikáció során. Ugyanakkor internetes partnereinek csak a megkérdezett gyerekek 2,5%-a hisz.

Ezt is szeretjük