Mekkora az esélye, hogy a cukrosbácsi elkapja a gyereket? - Statisztika
- Ne állj szóba idegenekkel! - mondja a legtöbb szülő. Pedig ez lehet csak igazán veszélyes.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nagymama az orvosi váróban ült, és nagyítóval olvasta az újságot. Három év körüli fiúcska ment oda hozzá.

- Csak egy aranyos kisfiú volt, aki bele akart nézni a nagyítómba - meséli az idős hölgy. Már éppen megmutatta volna neki, amikor az anyuka odarohant, felkapta a gyereket, miközben azt kiabálta: - Meg kell tanulnia, hogy ne álljon szóba idegenekkel!

Statisztika

A szexuálisan bántalmazott gyerekek jellemzően hallgatnak, de még így is biztosra vehető, hogy a világon évente több millió gyermeket molesztálnak. Hazánkban a kriminalisztikai adatok szerint minden hatodik gyermek válik szexuális bűncselekmény sértettjévé - a tényleges szám azonban ennél magasabb lehet, mivel nem minden ilyen jellegű ügy kerül nyilvánosságra.

A leggyakrabban 13-14 év körüli lányok, illetve hét év körüli fiúk esnek zaklatás áldozatául, de az összes többi korosztály is érintett. Ami pedig a sokat emlegetett cukrosbácsit illeti: a lányoknál az esetek 62-84, fiúknál 84-94%-ban ismert a molesztáló személye, aki többnyire férfi, és gyakran a bántalmazott rokoni vagy baráti köréhez tartozik.

Egy általános jótanács, ami veszélyes lehet

Visszatérve a kisfiú és a nagymama esetére: nem így lehet bárkit is biztonságban tartani. A ne bízz senkiben lecke akár veszélyesebbé is teheti a gyerek életét. Képzeld el, mi van, ha minden valószínűség ellenére valami rettenetes pasas odamegy egy nap, és azt mondja: - Szia, kisöreg, anya küldött, hogy vigyelek haza.

Ennyi. Megemlítette anyát, tehát már nem idegen. Elkapja a gyereket, miközben alig pár méterre mögötte a nagymama olvassa az újságját. Vajon kiabálni fog a kisfiú, hogy - Néni, segítség, tessék letenni a nagyítót, és hívni a rendőrséget!, vagy nem mond semmit, mert a nagymama idegen, és anya azt mondta, hogy soha ne álljon szóba idegenekkel? Ez utóbbi az egyik leghaszontalanabb tanács, amelyet valaha ránk kényszerítettek, hogy rákényszerítsük gyermekeinkre.

A gyerekvédő zsaru tippjei

Glen Evans rendőr és négy gyermek apja az ohiói Dayton mellett, aki a háromévestől a kiskamasz korosztályig oktatja a csemetéket arra, hogyan maradjanak biztonságban a perverzektől.

Fizikális technika

Technikája vizuális, és mindenekfelett fizikális. Szó szerint megmutatja a gyerekeknek a csábításokat, amelyeket egy cukrosbácsi vet be: egy zacskó édességet, pórázt, amely úgymond bizonyítja, hogy az illető egy kiskutyát keres. Majd azt a három dolgot gyakoroltatja velük, ami leginkább segíthet.

1. Emeljék a kezüket maguk elé, mint egy stoptáblát.
2. Ordítsanak teljes erőből: - Ne! Menjen innen! Maga nem az apám! A hangjuk a leghatékonyabb eszköz, mondja nekik.
3. Fussanak, mint a veszett fene.

Veszélyek a lakásban

Miközben a szülő a rossz emberektől félti csemetéjét, megfeledkezhet a legbanálisabb veszélyforrásokról, melyek számos otthonban fellelhetőek. Tudj meg többet róluk videónkból!

Erre tanítsd a gyereket!

Evans még valamiről igyekszik meggyőzni a szülőket: ne mondják a gyereknek, hogy ne álljon szóba idegenekkel. - Aki ezt tanácsolja a gyerekének, hatékonyan kiiktat több száz jó embert a környezetében, akik segíthetnének neki - állítja. Ehelyett a következőkre oktatja a csemetéket:

1. A legtöbb felnőtt jó.
2. Van néhány rossz is.
3. A legtöbb normális felnőtt nem kéri a segítségüket.
4. Ha mégis, vagy bármilyen más módon zaklatják őket, akkor forduljanak egy, a közelükben lévő felnőtthöz. Ha pedig muszáj, sikítsanak, csapjanak oda, és fussanak.

Cikkünk Lenore Skenazy Gyerekek póráz nélkül című könyvének segítségével készült.

Lenore Skenazy, A Világ Legrosszabb Anyukája ebben a könyvben azt tanácsolja, álljunk meg kicsit, vegyük elő és tegyük rendbe a gyereknevelés körül kialakult aggodalmakat.

Vizsgáljuk meg ezeket történelmi távlatból, vessük össze a statisztikai mutatók száraz igazságaival, és ne fogadjuk el készpénznek a sok úgymond jótanácsot és információt - sokszor inkább csak álinformációt -, amelyeket kínálnak nekünk!

A szerző logikus, temperamentumos, könnyed, humoros iránymutatásával új szempontokat kapunk. És lassan kiderül, hogy amit elengedhetetlennek gondoltunk, sokszor nem más, mint tömeghatás és társadalmi hisztéria.

Kiadja a Jaffa Kiadó.
A könyv ára 2520 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük