- Anyu, egy bácsi belenyúlt a bugyimba!

Minden ötödik gyereket fenyeget a pedofília veszélye

A pedofília gyakoribb, mint hinnéd.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pedofília fogalma nem merül ki a gyermekkel való szexuális kapcsolat létesítésében, a bizalmaskodó, illetve intim testtájakat célzó érintésben vagy a pornográf jellegű fotózásban-videózásban.

Ide sorolandó még többek között a szexualizált töltetű levetkőzés a gyerek előtt, a gyerek késztetése vagy kényszerítése arra, hogy levetkőzzön, szexuális tartalmú közlés a gyerek felé - szóban és írásban egyaránt -, valamint az ilyen jellegű képek, mozgóképek mutogatása.

Tönkremehet az élete

A gyermek szellemileg-lelkileg egyaránt éretlen, így nem képes megfelelően értékelni a szexualitást. Épp ezért kiskorúak esetében beleegyezésről sem beszélhetünk, hiszen a szülő vagy gondviselő lenne hivatott az efféle döntés meghozatalára, aki sokszor mit sem sejt a kicsit fenyegető veszélyről - bár sajnos az is tény, hogy a gyermekek ellen irányuló abúzusok egy része családi körön történik.

Bármilyen módon - késztetés, megtévesztés, erőszak - történő ráhatás romboló hatással lehet a kicsi fejlődésére. A következmények gyakorta életre szólóak: a gyerek későbbi szociális és társas kapcsolatait, illetve az élet más területein való boldogulását egyaránt negatívan befolyásolhatja az efféle élmény.

Gyakoribb, mint hinnéd

Több más ország mellett hazánk is részt vett Pandóra szelencéje elnevezésű, a pedofíliát kutató nemzetközi projektben, melynek keretében 446, 13 és 15 év közötti gyerekkel töltettek kis anonim kérdőívet. Kiderült, hogy a megkérdezettek valamivel több mint 30%-a ismer olyan gyermeket, akit valamilyen formában szexuális abúzus ért, a lányok 12%-a, a fiúk 5%-a pedig maga is megtapasztalta azt.

Az áldozatok nem beszélnek

Vannak gyerekek, akik nem félnek beszámolni szüleiknek a zaklatásról vagy az arra irányuló kísérletről - ezek az édesapák-édesanyák tehát megtehetik a szükséges lépéseket, melyek révén megóvhatják a csemetéjüket. Ám a szexuális bántalmazások nagy részére nem derül fény, mivel a zaklatott gyerekek többnyire nem merik megosztani környezetükkel a történteket. Különösen igaz ez, ha a molesztáló személye ismert - a gyerek egyszerűen nem tudja eldönteni, hogy a barátot vagy rokont, illetve a bántalmazót lássa-e az illetőben, különösen, ha abban nőtt fel, hogy a felnőtteknek mindig igazuk van.

Akadnak olyan csemeték is, akik a szívük mélyén önmagukat okolják a molesztálásért, azt gondolván, nyilván ők tettek vagy mondtak valami rosszat, hogy a kedves bácsi, esetleg néni így reagált. Az sem ritka, hogy maga a molesztáló iparkodik lebeszélni a gyereket arról, hogy az őt ért abúzusról beszámoljon a körülötte lévőknek, vagy egyszerűen megfenyegeti áldozatát.

Korántsem szükségszerű azonban, hogy a szexuális bántalmazás ténye a sötét titkok kategóriájába kerüljön. A szakirodalom számos, abúzusra utaló tünetet ismer - ilyenek a kisebb-nagyobb mértékű viselkedésbeli változások, a fejlődésben való visszalépés, illetve bizonyos külsérelmi nyomok. Ha többet akarsz tudni a molesztálás jeleiről, kattints ide!

Ismerd fel a zaklatót!

Sokáig tartotta magát a nézet, miszerint leginkább az önbecsülés hiánya, illetve a saját gyerekkori negatív élmények miatt válik valaki pedofillá. Mostanra a szakemberek azt valószínűsítik, hogy a probléma kialakulásának idegfejlődési okai is vannak. MRI-vizsgálatok bebizonyították, hogy a pedofilok agyának felépítése eltér a normális szexuális irányultságú emberekétől. Fény derült arra is, az ily módon eltévelyedettek iskolásként gyengébben teljesítettek az átlagnál, nagyobb eséllyel szenvedtek valamilyen fejsérülést, és háromszor annyi köztük a bal-, illetve kétkezes, mint az egészséges szexualitással bírók körében.

A fentiekből adódóan a nemzetközi vélemény egyre inkább betegségnek tekinti a pedofíliát. Minazonáltal a gyermekek védelme prioritással bír, így az érintetteknek kellene - szükség esetén orvosi-pszichológusi segítséggel - kontrollálniuk vágyaikat, ami azonban, mint a cikk elején ismertetett adatok is bizonyítják, nem minden esetben valósul meg.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így aztán előfordulhat, hogy szülőként neked kell felismerned a potenciális zaklatót, hogy idejében eltávolíthasd csemetéd közeléből. Ha tudni szeretnéd, mikor van okod a gyanakvásra, kattints ide!

Ezt is szeretjük