A püspök falazott a pedofil papnak

Így tussolja el az egyház a gyerekmolesztálást

Különös felháborodást keltett az ügy, de pedofilok máshol is vannak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kétévi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek egy amerikai püspököt, amiért megpróbálta eltitkolni, hogy az egyházmegyéjéhez tartozó egyik pap pedofil felvételeket készített.

Az esetet több hasonló előzte meg világszerte. Mindazonáltal nincs szó arról, hogy az egyház a pedofília melegágya lenne - szexuális eltévelyedett emberek sajnos bárhol felbukkanhatnak, különösen ott, ahol sok a gyerek. Tudd meg, hogy ismerheted fel őket.

Pedofil képek a plébános laptopján

Robert W. Finn, a Missouri állambeli Kansas City és St. Joseph püspöke az eddigi legmagasabb rangú aktív katolikus egyházi vezető, akit az Egyesült Államokban szexuális bűncselekménnyel kapcsolatban bűnösnek találtak - írja az MTI.

Az eset még 2010 decemberében pattant ki, amikor Shawn Rattigan plébános szervizbe adta a laptopját. A számítógépet javító technikus jelentette az egyházmegyének, hogy azon több száz, kislányokról készült, félreérthetetlen felvételt talált.

A felvételekkel szembesített pap öngyilkosságot kísérelt meg. Finn püspök elrendelte, hogy Rattigant, aki általános iskolában tanított, előbb küldjék kezelésre, majd költöztessék kolostorba. Utasította a papot, hogy kerülje a gyerekek társaságát.

Ő azonban ezután elsőáldozást celebrált, jelen volt kiskorúak születésnapi ünnepségén és húsvéti ünnepséget is szervezett számukra. Folytatta a perverz felvételeket készítését is. Végül tavaly májusban egyházi tisztségviselők jelentették fel, Finn püspök jóváhagyása nélkül. Shawn Rattigan augusztusban bűnösnek vallotta magát.

Korántsem egyedi eset

Finn püspök egyházmegyéje négy évvel ezelőtt 10 millió dollárt fizetett kárpótlásként amiatt, hogy papokat 47 esetben vádoltak meg szexuális zaklatással. További 27 polgári peres eljárás még folyamatban van, közülük négy Rattigannel kapcsolatban indult. Tavaly mintegy hétszáz ember - köztük 21 fiatalkorú - nyújtott be nemi visszaélésre vonatkozó panaszt az amerikai katolikus egyház papjai ellen. A 2011-ben beadott panaszok 6%-a 1960 és 1984 között történt esetekre vonatkozik, és ezeknek a legtöbbje egy ötéves időszakban - 1975-79 között - történt. Több hasonló esetre derült fény Európában - például Belgiumban vagy az erősen katolikus Írországban is.

Nem csak az egyházban

Mindazonáltal súlyos hiba lenne egyedüli bűnbakként az egyházat megnevezni. Tény, hogy a gyerekek iránt egészségtelen mértékben vonzódó felnőttek gyakorta választanak olyan hivatást vagy tevékenységet, ahol potenciális áldozataik közelében lehetnek - a papi pálya azonban csak az egyik a sok közül. Ha résen vagy, időben észreveheted, ha pedofil ólálkodik a gyereked közül. Az alábbi jelek óvatosságra intenek.

Lelki bajok

A lelki bajoknak természetesen nagyon sok más oka is lehet - ám nem zárható ki a zaklatás sem. Tudj meg többet a témáról videónkból.

Ismeretlen eredetű tárgyak

A pedofilok jelentős része kisebb-nagyobb ajándékokkal igyekszik belopni magát a kiszemelt csemete szívébe. Ha gyermekednél ilyeneket fedezel fel, járj utána, hogy jutott hozzájuk.

Mintha maga is gyerek lenne

A pedofilok többnyire mély vonzalmat éreznek mindazon tárgyak és tevékenységek iránt, amelyek a kicsik számára kedvesek. Nemritkán játékokat halmoznak fel otthonukban, rovarokat, maketteket, modelleket gyűjtenek, és a lakásuk dekorációjában is rendre visszaköszönnek az alapvetően kicsiknek való elemek.

Személyiségvonások

A pedofilok nagy részének valami miatt kisiklott az élete, meghiúsítva számukra a valódi kiteljesedést. Úgy érzik, többre, másra hivatottak, és csupán szerencsétlen körülményeik tehetnek arról, hogy vélt vagy valós tehetségüket nem sikerült kibontakoztatniuk.

Árulkodó lehet a családi állapot is: az ily módon eltévelyedettek többnyire egyedülállók, esetleg látszatkapcsolatban élnek.

Kor és nem

A közvélekedés szerint a pedofilok jellemzően férfiak - ami a tapasztalatok során be is igazolódott, és az is kiderült, hogy többnyire a harmincas-negyvenes korosztály képviselői. Mindez azonban ne tévesszen meg: természetesen akadnak köztük fiatalabbak és idősebbek, sőt, nők is - sajnos többen, mint gondolnánk.

Ezt is szeretjük