A depresszió 3 kevésbé nyilvánvaló jele - Vedd észre időben a gyereknél

Nem könnyű észrevenni a gyereknél, ha baj van.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság egyre több gyerek válik depresszióssá, mint valaha, ráadásul egyre korábban. Mindez nemritkán a körülöttünk lévő világ egymást követő változásaira vezethető vissza. A rugalmasság, az alkalmazkodni tudás ugyanis a túlélés feltétele. A mentális betegséggel küzdőknek éppen ez nem megy: alkalmazkodni a külső változásokhoz.

Cikkünkben dr. Belső Nóra pszichiáter ír két tipikus kiváltó okról. Mindemellett támpontot kaphatsz a depresszió felismeréséhez is.

Sorozatos stresszhatás

Száz éve hat elemit vagy nyolc osztályt végzett a legtöbb ember. Ezalatt írni, olvasni, számolni tanult meg, és némi általános ismeretet szedett fel a világ dolgairól, ami az élethez szükséges.

Ma mindez megtörténik már az alsó tagozatban, és emellett a számítógép kezelése, továbbá egy-két nyelv tanulása is megkezdődik. Az ismeretanyag a felső tagozatban a sokszorosa a 30 évvel ezelőttinek, a gimnáziumról már ne is beszéljünk.

Emellett előkészítő tanfolyamok a középiskolai és egyetemi felvételire, próbafelvételi, próbaérettség, felvételi és érettségi vizsgák, továbbá kompetenciafelmérések tarkítják a tudás megszerzésének csodás folyamatát.

Egyre több fiatalnak megy el a világtól a kedve. Csodálkozunk?

Abban az időszakban, amikor a fejlődés legintenzívebb szakaszában a legbefogadóbb az agy, amikor a legtöbb információt, tudást képes magába szívni, akkor érik az időnként feleslegesnek tűnő sorozatos stresszhatások, számonkérések - rossz esetben kudarcélmények, jó esetben sikerélmények formájában. Ez utóbbi energizál ugyan, de a folyamatos, újabb és újabb nekifutás hatása nem marad nyom nélkül.

Van, aki kiég, és jól teljesítő, érzelmileg nem reagáló tanulógéppé válik. Akad, aki nem bírja, és feladja a küzdelmet, elviselve a kudarcot és annak önértékelést csorbító hatását, no meg a környezet reakciót. És olyan is előfordul, hogy valaki viszonylag jól bírja az egészet, teljest, és halad előre. De ne gondoljuk, hogy az agy felejt! A tréning hatásai kétirányúak. Sokaknál sosem lesz gond, de van, akinél a későbbi szorongás vagy depresszió alapköveit fektetik le ekkor.

Párhuzamos dimenziók

A jövőben arra számíthatunk, hogy a megváltozott tárgyi és virtuális környezet újabb problémákat fog kitermelni. A virtuális világban történteket, még ha tudjuk is, hogy az nem a valóság, agyunk nem különbözteti meg a valós élet történéseitől, legyen az játék, szerep vagy bármi más. A párhuzamos dimenziókból pedig több, betegséget provokáló tényezőre számíthatunk. A lényeg a turbófokozat, amivel az a baj, hogy a motor kevesebb ideig bírja és "kinyekken" - az ember meg "bekattan". Mire az idegsejtek alkalmazkodnának, és utasítást adnának a változásokra, azaz a genetikai kód átírására, addig változik az, amihez alkalmazkodni kellett volna. És ez így megy egy ideig, egészen addig, amíg az idegsejt azt nem mondja: elmenekülök, ezt nem lehet bírni. Akkor jön a depresszió.

Így ismerd fel!

Gyerekeknél a depresszió nemritkán - legalábbis részben - eltérő módon nyilvánul meg, mint felnőttek esetében. Némely tünete látszólag csak egy kis rosszaságra utal - holott a csemete viselkedésének hátterében súlyos lelki ok áll.

Szomorúság helyett különös viselkedés

A depressziós gyerekeknél szomorúság helyett sokszor düh vagy unalom figyelhető meg. űkönnyen - és bármiféle kézzelfogható ok nélkül - válhat ingerültté, és együttműködni vagy csak együtt élni sem feltétlenül egyszerű vele..

Érzelmi bezárkózás

Megesik, hogy a depressziós gyerek még akkor sem nyilvánítja ki a boldogtalanságát, amikor az már élete minden területét áthatja. Képtelen kilépni a zárkózottságból, ugyanakkor a körülötte lévők érzéseire sincs tekintettel - egyszerűen csak azért, mert a pillanatnyi állapotában nem képes rá.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kockázatvállaló magatartás

A depressziós gyerekek egy részénél olyasféle kockázatvállaló magatartás figyelhető meg, mint önmaguk testi épségének kisebb-nagyobb mértékű veszélyeztetése - a korábbiakhoz képest gyakori sérülés tehát ugyancsak intő jel lehet.

A depresszió további tüneteiről, illetve a lehetséges kezelési módokról korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz.

Cikkünk Belső Nóra Depresszió című könyvének segítségével készült.

A szerző célja, hogy megmutassa: a depresszió nagyon is hétköznapi jelenség, nincs benne semmi misztikum, semmi elborzasztó. E könyvvel láttatni és érzékeltetni kíván. Láttatni a depresszióról való gondolkodás dimenzióit, és érzékeltetni azt a sok-sok dilemmát, amellyel nap mint nap szembe kell néznie mind a depressziós embernek, mind pedig környezetének.

Belső Nóra érzéseket és benyomásokat közvetít a gyakorló pszichiáter szakmai - és lelki - szemén keresztül, hiszen a depressziót érzelmek nélkül nem lehet érteni és megértetni.

Nézzünk szembe őszintén a tényekkel és a valósággal, hiszen csakis a megismerés és a tudás biztosíthatja a győzelmet a depresszió elleni küzdelemben.

Kiadja a Jaffa Kiadó.
A könyv ára 2792 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük