A gyerekkori depresszió 3 nehezen észrevehető tünete
Öngyilkosság is fenyegethet
A depresszió másképp adhat hírt magáról kicsiknél, mint felnőttkorban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság egyre több gyerek válik depresszióssá, mint valaha, ráadásul egyre korábban. A problémát nem mindig könnyű felismerni, holott fontos lenne a diagnózis felállítása és a betegség kezelése. Ellenkező esetben ugyanis akár öngyilkosság lehet a végkifejlet, de a depresszió enyhébb formájában is olyan következményekkel járhat, mint az alkohol- vagy kábítószer-függőség kialakulása.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a depresszió esetenként kevésbé egyértelmű tünetek formájában add hírt magáról. Tudd meg, milyen jelek esetén kell arra gyanakodnod, hogy komoly baj van a gyerekkel.

A gyerek nem mindig úgy depressziós, mint a felnőtt

Gyerekeknél a depresszió nemritkán - legalábbis részben - eltérő módon nyilvánul meg, mint felnőttek esetében. Némely tünete látszólag csak egy kis rosszaságra utal - holott a lurkó viselkedésének hátterében súlyos lelki ok áll. Megesik az is, hogy a szülő elsiklik egy-egy tünet fölött, vagy egyszerűen csak nem tulajdonít neki különösebb jelentőséget.

Szomorúság helyett különös viselkedés

A depressziós felnőtt szomorkodik, netán az alkohol után nyúl, vagy különböző nassolnivalókkal próbál némi örömöt csempészni az életébe.

A depressziós gyerekeknél viszont szomorúság helyett sokszor düh vagy unalom figyelhető meg. Ezek a kicsik könnyen - és bármiféle kézzelfogható ok nélkül - válhatnak ingerültté, és együttműködni vagy csak együtt élni sem egyszerű velük.

Romlik a koncentrációjuk, hol teljesen passzívak, hogy feltűnően nyugtalanok, esetleg hirtelen mehetnékjük támad. Sokan közülük a megszokottnál kevesebbet esznek. Mások zord költeményeket írnak, a halálról beszélnek vagy morbid zenét hallgatnak.

Érzelmi bezárkózás

A depressziós felnőttek általában környezetük tudomására hozzák boldogtalanságukat, míg az ugyanilyen kedélybetegségben szenvedő gyerekek nemigen beszélnek mindarról, ami bennük zajlik.

Boldogtalanságukat esetleg még akkor sem nyilvánítják ki, amikor már életük minden területét áthatja a reménytelenség. Képtelenek kilépni a zárkózottságból, ugyanakkor a körülöttük lévők érzéseire sincsenek tekintettel - nem azért, mert nem akarnak, hanem azért, mert pillanatnyi állapotukban nem képesek rá.

Kockázatvállaló magatartás

A depressziós gyerekek egy részénél olyasféle kockázatvállaló magatartás figyelhető meg, mint önmaguk testi épségének kisebb-nagyobb mértékű veszélyeztetése - a korábbiakhoz képest gyakori sérülés tehát ugyancsak intő jel lehet. A depresszió tünete - és nem a prepubertás vagy a pubertás természetes velejárója - lehet továbbá a hirtelen támadt és intenzív érdeklődés a szexualitás iránt.

A mese erejével
Nem véletlen, hogy a szakemberek a mesét tartják az egyik legősibb pszichoterápiás módszernek - túl azon, hogy eleve nyugtató hatású, segít feldolgozni a gyereknek az őt ért hatásokat is. Kattints ide a legszebb klasszikusokért, melyeket ingyenesen letölthetsz.

Öngyilkosság kockázatára utaló jelek

Jó néhány olyan figyelmeztető jelet tart számon a szakirodalom, amely az öngyilkosság kockázatára utal. Egyes családok arról számolnak be, hogy gyermekeik furcsa szokásokat vettek fel az öngyilkossági kísérlet előtti hetekben: például ruhában aludtak, temetőbe jártak, rendszertelenül mentek iskolába, illetve nem tisztálkodtak rendszeresen.

Mások azt vették észre, hogy az ilyen gyerekek lehangoltabbak és barátságtalanabbak voltak, mint általában, vagy bőkezűen osztogatták el társaiknak személyes holmijaikat. A fentieken túl számos további tünet jelezheti, hogy a gyereket foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata - ha szeretnéd tudni, hogy melyek ezek, kattins ide.

A tökéletes játszósarok

A játék - túl azon, hogy a legfőbb fejlesztőtevékenység -, segít a gyereknek konstruktív módon levezetni a felgyülemlett feszültséget. Teremtsd meg számára az ideális feltételeket videónk segítségével.

Mi a teendő?

A diagnózis felállítása és a betegség kezelése szakember feladata - ha bármilyen megmagyarázhatatlan változás áll be gyermeked viselkedésében, a legjobb, ha azonnal segítséget kérsz. Nem kizárt persze, hogy csak egy felesleges kört futsz, de a lehetséges következményekre való tekintettel még mindig jobb túl-, mint alulreagálni.

Ha a gyerek valóban depressziós, gyógyulásához egyéni vagy csoportos pszichoterápiás kezelésekre, illetve antidepresszánsokra is szükség lehet. A te feladatod pedig az, hogy mindehhez elfogadó és támogató hátteret biztosíts a kicsi számára.

Cikkünk Andrew Fuller Nehezen kezelhető gyerekek című könyve alapján készült, amely a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük