9 jel, hogy a gyerek drogozik
Vedd észre időben!
A szülő hajlamos lehet a gyerekkel kapcsolatos változásokat a kamaszodás számlájára írni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nagyobb gyerekek és a serdülők jelentős része valamilyen módon kapcsolatba került már drogokkal - ha másként nem, hát úgy, hogy a baráti társaságban egyesek használják, vagy tudomásuk van olyan társukról, aki gyakran él ilyesmivel, előbb-utóbb pedig maguk is letesztelhetnek élesben különböző szereket.

A nagy számok törvénye alapján nem zárható ki, hogy gyermeked is az érintettek közé tartozik. Fedezd fel az árulkodó jeleket, és vedd kézbe a problémát, míg késő nem lesz!

A drogfogyasztás okai

A drogfogyasztás okai egyrészt az életkorra jellemző pszichológiai sajátosságokból, másrészt környezeti tényezőkből adódnak. A kíváncsiság, a kortársakhoz való tartozás érzésének erősítése, a felnőtté válás bizonyítási kényszere mellett a drogfogyasztás úgymond alkalmas a szorongások, feszültségek oldására.

Krízishelyzetekben - iskolai kudarcok, kapcsolatok, társak elvesztése - menekülési lehetőségként használják.

A környezet jelentősen befolyásolja a drogfogyasztást, a családi minta pedig különösen fontos. A család szétesése, az elutasítás, az érzelmi biztonság hiánya, irreális elvárások mellett nagyobb a valószínűsége annak, hogy a serdülő vagy akár a gyerek kábítószerhez nyúl.

Pszichiátriai zavarok fennállása esetén - viselkedészavar, depresszió - gyakrabban alkalmazzák a kisebb-nagyobb gyerkőcök, mintegy öngyógyításként

Drogfogyasztásra utaló jelek

Sok szülő hajlamos a gyerekkel kapcsolatos változásokat a körülmények vagy a kamaszodás rovására írni - és mire szembenéz a problémával, talán már késő lesz. Hogy ez a te csemetéddel ne fordulhasson elő, ne bagatellizáld el az alábbi - droghasználatra utaló - tüneteket.

Viselkedésbeli és pszichés változások

  • A magatartás megváltozása.
  • Az iskolai teljesítmény csökkenése.
  • A megszokottnál lanyhább érdeklődés.
  • Hangulati zavarok.
  • Kisebb-nagyobb értékű tárgyak eltulajdonítása.

Testi tünetek

  • Étvágytalanság, fogyás.
  • Hormonális zavarok - például vérzési rendellenességek.
  • A szer használati formájával kapcsolatos tünetek: orrnyálkahártya-gyulladás, orrvérzés, bőrgyulladás, injekciós hegek.
  • Késői és súlyos jelek: baleset, öngyilkosság.

Milyen következményei vannak?

A drogfogyasztás már viszonylag rövid távon is olyan következményeket vonhat maga után, mint a szervi károsodások, az idegek károsodása, injekciós alkalmazásnál pedig fertőzések - AIDS, fertőző májgyulladás, bizonyos vírusfertőzések - léphetnek fel.

Akut mérgezési állapotban tudatzavar, görcsök, kóma és agresszív viselkedés egyaránt tapasztalható. Nem ritka, hogy a kábítószerfüggő másokat vagy önmagát bántja. Gyakoriak még az érzékcsalódások, hallucináció, eufória, emlékezetzavar is.

Hosszabb távon a kábítószer-használat halálos túladagoláshoz vezethet. A hozzászokás miatt a felhasználó egyrészt kényszert érez arra, hogy újabb adagot szerezzen, másrészt egyre nagyobb mennyiségre van szüksége a kívánt hatás eléréséhez. Mindezt fokozza az, hogy a szer nélkülözésekor elvonási tünetek jelentkeznek. Így egyre kevésbé képes tudatosan, ésszerű kontroll mellett használni - ez vezet a túladagolás lehetőségéhez.

Így kezeld!

A tiltás önmagában semmit sem ér. Az első teendő a közvetlen veszélyforrások kiiktatása - például a gépjárművezetés tilalma - és szakember felkeresése. Pszichiátriai és pszichológiai kezelés keretén belül a családterápia is szükséges lehet. A drogfüggés megszüntetése orvosi feladat, kórházban vagy speciális ambulanciákon történik. Mindig szükséges az utógondozás egy drogambulancián illetve rehabilitációs intézményben.

Hogy csemetéd ne juthasson el idáig, helyezz hangsúlyt a megelőzésre. A legfontosabb a gyerek egészséges lelki fejlődésének biztosítása és lelki életének rendben tartása. Hasonló jelentőséggel bír a szülő-gyermek kapcsolat megbízhatósága, a meleg, elfogadó nevelés, a gyerek önértékelésének erősítése, és nem utolsósorban a szülői minta. Ha mindezek ellenére pszichés problémák merülnek fel nála, ne félj szakember segítségét kérni!

Cikkünk dr. Kovács Ágnes A doktor néni könyve című műve alapján készült, amely az Officina Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük