Még mindig szűz vagy? Vedd észre, ha rossz társaságba került a gyerek
Sokszor csak utólag derül ki, hogy bajban van a gyerek. Tudd meg, hogy ismerheted fel időben a problémát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még mindig szűz vagy? Próbáld ki ezt a cuccot! Már megint le vagy égve? Kevés gyerek van, aki ne hallaná kisebb-nagyobb gyakorisággal a fenti mondatok egyikét vagy másikát társaitól.

A szülő pedig talán el sem tudja képzelni, micsoda nyomásnak lehet kitéve csemetéje egyes barátok vagy haverok részéről, hiszen a kötődés iránti vágytól indíttatva az ő mércéjük szerint igyekszik menőnek lenni, hogy a csoport tagjává válhasson, illetve az is maradhasson. Tudd meg, melyek az első jelei annak, hogy csemetéd rossz társaságba keveredett.

Indokolatlan viselkedésbeli változások

A drogfogyasztásra vonatkozó felmérések nem túl megbízhatóak, annyi azonban bizonyos, hogy manapság csak az nem jut kábítószerhez, aki nem akar - így a kamaszok, sőt, a prepubertás korban lévő gyerekek jelentős része ki is próbálja, ily módon erősítve meg a kortársakhoz való tartozás érzését. Mindezzel persze otthon nem dicsekszik el, ám, ha odafigyelsz csemetédre, észreveheted, ha közelebbi kapcsolatba került valamilyen tudatállapot-módosítóval.

Droghasználatra utalhat a gyerek iskolai teljesítményének romlása, érdeklődésének csökkenése az addig kedvelt tevékenységek iránt, illetve a hangulati zavar. Tény, hogy a fenti tünetek nem feltétlenül relevánsak, hiszen a prepubertás-, illetve pubertáskorra amúgy is jellemző a hullámzó kedélyállapot. Ám fogj gyanút, ha a változások nagyobb horderejűek, illetve, ha a gyerek totálisan közömbössé válik környezete iránt, és jóformán csak fizikailag van jelen a családban.

Népszerű szerek tipikus tünetei

A kis- és nagykamaszok körében leggyakrabban használt drog, a marihuána használatára utal az indokolatlan feldobottság vagy vidámság, az aránytalanul megnövekedett étvágy. Az ugyancsak toplistás amfetamin és extasy fogyasztása esetén a gyerek a feldobottság mellett túlontúl beszédessé és aktívvá válhat, önbizalma egyik napról a másikra megnőhet. Mindehhez jellemzően fáradtság, étvágytalanság és fogyás is járul.

Túlhangsúlyozott szexualitás

A felgyorsult biológiai érés és a civilizációs hatások mellett a csoportnyomás is meghatározó szerepet játszik abban, hogy manapság a gyerekek nagy része 13-14 éves kora körül szerzi az első nemiséggel kapcsolatos élményét. Az, hogy az alig-tini fokozott érdeklődést mutat a szexuális tartalmú kiadványok, filmek, oldalak iránt, önmagában még nem ad okot aggodalomra - a szexualitás túlhangsúlyozása viszont annál inkább.

A kiskamasz ugyanis, aki szeretne mielőbb megszabadulni szüzességétől, netán már túl is van az első aktuson, általában a koránál lényegesen idősebbnek próbál kinézni, illetve öltözködése révén külső nemi jegyeire igyekszik irányítani a figyelmet.

Mindehhez viselkedésbeli változások is társulnak: a csemete egyre kevésbé osztja meg élményeit szüleivel, netán egyenesen elutasító velük, miközben folyamatosan a haverok társaságát keresi.

A dorgálás vagy a büntetés - mint nevelési módszer - ez esetben éppen ellentétes hatást vált ki, mivel a felnőttekkel való kapcsolat megromlása miatt a gyerek még inkább a testiségben keresi az érzelmi támogatást, a biztonságot és az intimitást.

Kisebb értékek vesznek el rejtélyes módon

Mindenkivel megesik, hogy egy-egy tárgyat úgy elpakol, hogy aztán bármennyire is keresi, hetekig-hónapokig nem találja. Ha azonban az efféle rejtélyes eltűnések hirtelen megszaporodnak otthonodban, nem biztos, hogy te lettél feledékenyebb.

Bár bizonyára fel sem merül benned, hogy a különös jelenség hátterében gyermeked állhat - hiszen minden tőled telhetőt megadsz neki -, ne vesd el ezt a lehetőséget. Ilyesféle hibába ugyanis sok kisebb és nagyobb gyerek esik bele a csoportnyomás hatására.

Talán egyszerűen csak meg akarja mutatni a többieknek, hogy van annyira vagány, mint ők, de az sem kizárt, hogy szeretetüket próbálja úgymond megvásárolni. Rosszabb esetben pedig drogokra kell neki a pénz, illetve a pénzzé tehető érték. A gyerek stabilnak hitt értékrendjére sem mindig lehet alapozni - a tapasztalatok szerint olykor épp a legmagabiztosabbnak látszó gyerekek engednek társaik unszolásának.

Cikkünk Andrew Fuller Nehezen kezelhető gyerek című könyve segítségével íródott, mely a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

OLVASD EL EZT IS!

gyerek lop kicsi
  • kisgyerek
  • gyereknevelés

Ha lopott a gyerek

Ezt is szeretjük