Ingerszegény környezetben butább lehet a gyerek - Így előzd meg

Megfelelő inger híján a gyerek értelmi fejlődése elmaradhat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az intelligencia nagyban függ a genetikai tényezőktől, de a környezet is jelentős mértékben elősegítheti vagy gátolhatja az értelmi fejlődést.

Tudományosan ellenőrzött megfigyelések szerint az ingerszegény környezetben nevelkedő gyerekek átlagosan fél éves lemaradást mutatnak társaikhoz képest, amit bizony nem mindig sikerül behozni.

5 jel, hogy a gyerek ingerszegény környezetben él

  • Már nem kötik le a játékai.
  • Három-négy éves korában is állandóan veled akar játszani, holott már képesnek kellene lennie egy időre lekötni magát.
  • Nem tölt elég időt egy-egy tevékenységgel, noha tudod, hogy most már képes lenne koncentrálni.
  • Általában szófogadó, mostanában azonban sokat rendetlenkedik.
  • A játszóházban vagy az óvodában nincs vele gond.

Így orvosold!

Amikor bármelyik jelet tapasztalod, akkor tovább kell lépned a gyerkőccel a következő szintre. Még ha az áll is a dobozon, hogy hároméveseknek, ha a te hároméves gyereked nagyon-nagyon gyorsan kirakja a kirakót, akkor nagyobbaknak valót vásárolj.

Sokféle elfoglaltság

Ha sokféle elfoglaltságot biztosítasz a gyerek számára különféle környezetekben, akkor a lehető legkevesebbet fog unatkozni. Gondold végig a napját, és találd ki, melyik tevékenységhez mikor ideális hozzáfogni. Legyen a délelőtt a mozgásé, a délután meg a kézműves tevékenységeké, az olvasásé és a kirakóké? Legyen elképzelésed a napotokról, tervezd el, mit fogtok csinálni a játékra szánt időben. Ezen túl azonban ne te határozd meg, mivel játsszon a kicsi.

A 8 legjobb IQ-növelő gyerekeknek

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kézműveskedés egy háromévesnél nem a következőket jelenti:
- Ma repülőt fogunk készíteni. Így kell csinálni.
Ehelyett mondd azt:
- Itt van a papír, a ragasztó, néhány flitter. Használd őket!

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A gyereknek minden újdonság

A két-három éves gyerek szívesen játszik bármivel, amit a szobában talál. Számára minden újdonság. Szinte minden iránt lelkesedik, mert minden újnak tűnik számára. Ahogy idősebb lesz, egyértelműen megfogalmazza, mit akar csinálni. A te feladatod minden korosztály esetén az, hogy megfigyeld, irányítsd, és kialakítsd a megfelelő tevékenységeket, illetve mindennap többféle tevékenységet biztosíts csemetéd számára. Nem kell mániákusan ragaszkodni ahhoz, hogy mindennap pontosan ugyanannyi vizuális, hallási, nagymozgásos és finommozgásos fejlesztést kapjon. Csak próbálj mindenre odafigyelni.

Ne vidd túlzásba!

Ugyanakkor nem szabad túlságosan sokat várnod a gyerektől. Ki kell találnod, mennyi ingerre van szüksége, mert ha túl sok inger éri, leblokkol. Légy mértéktartó, és ne ragadj le egy bizonyos tevékenységnél túlságosan sokáig. Tudnod kell, hogy a te gyereked mennyi időt tud eltölteni egy adott tevékenységgel. Ha 20 percet, az már nagyszerű. Ha a gyerkőc nem figyel, akkor fogjatok bele valami másba, vagy pihenjetek. van egy mondás, miszerint a gyerek előbb suttog, majd kiabál. ha elege lett valamiből, akkor annak nagy cirkusz lehet a vége. vagy bezárkózik, és nem hajlandó semmit sem csinálni.

Cikkünk Jo Frost A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvének segítségével készült.

Jo Frost, az Egyesült Királyság legmegbízhatóbb és legelismertebb gyereknevelési szakértője a magyar szülők körében is népszerű Szuperdada 1–2. után olyan könyvet írt, amely kizárólag a kisgyerekkorra koncentrál.

Új eszközöket és módszereket tanít, hogy szülőként jobban megértsük gyermekeink érzelmeit és gondolkodásmódját, miközben rólunk sem feledkezik meg.

Számos jó tanáccsal szolgál arra nézvést, hogyan érezhetjük magunkat egy kicsit jobban a bőrünkben ebben a gyermekünk fejlődése szempontjából oly fontos időszakban, amely néha meglehetősen frusztrálónak és idegtépőnek tűnik. A konkrét tanácsok és ötletek mellett ezúttal mesekönyveket, játékokat és mondókákat is ajánl, amelyek még színesebbé és hasznosabbá, már-már nélkülözhetetlen kézikönyvszerűvé teszik munkáját.

Kiadja a Park Könyvkiadó.
A könyv ára 3920 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük