A felfázás legárulkodóbb tünetei
Így vedd észre a jeleket
Egy ki nem kezelt felfázás szövődménye lehet a vesemedence-gyulladás, sőt, a meddőség is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos nagyon sokakat érint a kellemetlen betegség, a felfázás, amit pedig egy kis odafigyeléssel ki lehetne védeni. Annál is inkább érdemes megelőzni, mint utólag bánkódni a megbetegedés miatt, mert egy fel nem ismert vagy kezelés nélkül hagyott felfázás csúnya szövődményekkel járhat.

Ilyen például a hólyaggyulladás, a vesemedence-gyulladás, sőt, súlyos esetben a meddőség is.

Hogyan lehet kivédeni?

Hétköznapi apróságokkal érdemes a megelőzést kezdeni. Például kerülni kell a hideg felületen, például a padlón való ücsörgést, hacsak nincs padlófűtés, mindig érdemes papucsot vagy mamuszt húzni a lakásban, hasat, derekat is jól fedő ruhákat viselni, és nem jó sokáig várni, ha vizelési inger jelentkezik. Továbbá a húgyúti fertőzés elkerülése végett 100% pamut fehérneműt ajánlott viselni, és oda kell figyelni az intim higiéniára, hiszen a betegséget tulajdonképpen a húgycsőben, húgyhólyagban elszaporodott baktériumok váltják ki.

Felnőttként a húgyúti fertőzést okozó baktériumok szexuális együttlét során is az érintett területre kerülhetnek, ezért az aktus után közvetlenül le kell zuhanyozni, a megbetegedést elkerülendő.

Nemcsak nőként ellenséged ugyanakkor a felfázás, hanem szülőként is, hiszen csemetédet is meg kell óvnod tőle. A betegség kisfiúkat és kislányokat is érinthet, de lányoknál gyakoribb. A feljebb felsoroltakat tehát a gyerekre nézvést is tartsd szem előtt, ha azonban már megtörtént a baj, nem árt, ha tudod, milyen jelekből veheted észre a húgyúti fertőzést nála.

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Felfázásra utaló jelek

A kor sokat nyom a latba a felismerést illetően, ugyanis minél idősebb valaki, annál könnyebb észrevenni a jeleket. Értelemszerűen a babák esetében a legnehezebb laikus szemmel megállapítani, hogy húgyúti fertőzés van jelen. A kisbabák ilyenkor lázasak, bágyadtak, nyűgösek, nem esznek jól, és hányás is előfordulhat. Ezek a tünetek sok más betegségre is utalhatnak, ezért is olyan nehéz megállapítani a felfázást náluk. A legjobb, ha amilyen hamar csak lehet, orvoshoz viszed a kicsit.

Kisgyerekeknél a jelek már egyértelműbbek. Ha a szobatisztaság már kialakult, a gyerek újra be-bepisilhet, fájdalmat érezhet vizelés közben, és gyakran szaladgálhat vécére, ahol viszont mindig csak egy pici vizeletet ürít. Előfordulhat az is, hogy vizelete véres. Árulkodó jel lehet továbbá, ha a gyerek folyton a bugyija körül babrál. Láz, bágyadtság, levertség természetesen ugyanúgy lehet tünet kisgyerekeknél is, mint a babáknál.

Felnőtteknél hasonlóan a gyerekekhez a gyakori vizelési inger, vizelés közbeni fájdalom, alhasi fájdalom, véres vizelet és általános rossz közérzet utalhat felfázásra.

A betegség kezelése

A betegséget konstatálva a lehető legrövidebb időn belül orvoshoz kell menni, nem várni napokig, hogy ne alakuljanak ki szövődmények.

Az orvos minden bizonnyal vizeletvizsgálatot fog kérni középsugaras vizeletből - az ürítés eleje és vége közti vizelet. A vizeletmintát tisztálkodás után, az első reggeli vizeletből kell bevinni az orvoshoz egy leforrázott, jól záródó üvegben.

A húgyhólyaggyulladást otthon is ki lehet kezelni. Nagyjából egyhetes antibiotikum-kúrával, C-vitamin szedésével, bő folyadékfogyasztással és minél gyakoribb vizeletürítéssel a betegség hamar elmúlik. A vesemedence-gyulladás ezzel szemben kórházban kezelendő és ágynyugalmat igényel, mivel az már komolyabb probléma.

Ezt is szeretjük