Kenyér a diéta alatt - Melyiket eheted, és mit kerülj el a fehér kenyéren kívül?

Lehet kenyeret enni a diéta alatt, de nem mindegy, milyet. Ma már ezerféle változatból lehet válogatni, amiknek eltérő pozitív tulajdonságaik vannak.

Kenyér diéta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyókúra alatt sok kedvenc étellel meg kell szakítani a viszonyt. Sokan a kenyértől válnak meg a legnehezebben, hiszen a magyarok előszeretettel fogyasztják szinte minden mellé. És itthon sajnos nehéz jó minőségű, csak lisztet és kovászt tartalmazó kenyérhez jutni.

Különbség van azok között, akik valamilyen egészség állapotból kifolyólag miatt kerülik a kenyérfogyasztást, mint akik csak a fogyás érdekében szeretnének megválni a kenyérfogyasztástól. Az utóbbiaknak jó tudni, hogy nem minden kenyér hizlal annyira, mint azt sokan gondolják.

Kenyér a diéta alatt

A kenyérfogyasztás köztudottan jelentős szénhidrát-bevitellel jár, ám nem mindenkinél jelent feltétlenül súlytöbbletet is. A Weizmann Tudományos Intézet 2017-es tanulmánya szerint a bélben lévő mikrobáktól függ minden. Ez azt jelenti, hogy ugyanazokra az ételekre különböző emberek különböző módon reagálnak attól függően, milyen bélbaktériumok élnek a beleikben, milyen az ember mikrobiomja. Elméletileg tehát bizonyos emberek bátran ehetnek akár fehér kenyeret is, mivel semmilyen problémájuk nem lesz tőle. Azonban tény, hogy kevesebb értékes ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaz, mint társai.

Kenyérválasztásnál nem feltétlenül a kalóriákat kell nézni - gyakran nincs is nagy különbség a hasznos és az üres kalóriák értéke között - érdemes inkább elolvasni az összetevők listáját. Minél kevesebb összetevőből áll, annál nagyobb a valószínűsége, hogy olyan tápanyagok kerülnek a szervezetbe, amikre tényleg szükség van. A lassan felszívódó kalória a jó kalória! Az üres kalóriák helyett - fehér kenyér - érdemes hasznossal táplálni a szervezetet!

A tönkölykenyér sokak számára jelent alternatívát. Érdemes odafigyelni, hogy legalább 60%-ban tönkölylisztet kell tartalmaznia kenyérnek, amiből 2 szelet kenyér 200-250 kalóriát tartalmaz. Magas rosttartalma segíti az emésztést, ugyanakkor képes gátolni a koleszterin felszívódását a véráramba.
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary
Graham kenyérnek minősül, amelyik 90%-ban Graham lisztből készült. Különbözik a teljes kiőrlésű búzaliszttől, mivel nagyobb szemcséi vannak, lassabban szívódik fel és tovább tart a teltségérzet. Két vékony szelet kenyér 200-250 közötti kalóriát tartalmaz, és 40-50 gramm szénhidrátot.
Két szelet banánkenyérnek ugyan közel 320 kalóriatartalma van, és 55 gramm szénhidrátban dúskál, mégis kiadós és sokáig teltségérzetet okozó reggeli része lehet. Magas vitamin- és rosttartalma miatt megéri 1-2 szeletet reggelente megenni.
A zabpehelykenyér 240-250 körüli kalóriaértéke és megközelítőleg 40 gramm szénhidráttartalma igen barátinak számít. Ráadásul kitűnő vitamin- és ásványianyag forrás, és alacsony a cukortartalma.
A közkedvelt teljes kiőrlésű kenyerek 60%-ban teljes kiőrlésű lisztből készülnek, magas kálium-, B8-vitamin- és magnéziumtartalommal rendelkeznek. 250 körüli kalóriatartalmával kiadós reggelinek a része lehet, mivel lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, sokáig teltségérzetet okoz.
Fotó: wikimedia
A paleo kenyereknek igen alacsony a szénhidráttartalma, sokszor még az 5 grammot sem érik el. Átlagosan 200 kalóriát tartalmaznak, fehérjedús kenyerek. Érdemes kókuszlisztből és mandulalisztből készíteni, a fogyókúrázók bátran fogyaszthatják.
A barna kenyérnek típusától függően 250-270 közötti kalóriatartalma van, és 40-50 gramm közötti szénhidrátot tartalmaz. Körültekintően kell választani a boltok polcairól, mert előfordulhat, hogy kakaópor vagy hozzáadott karamell miatt barna a színük.
A rozskenyerek bővelkednek rostokban, igen magas a kálium- és a foszfortartalmuk is. 210-260 közötti kalóriaérték mellett 40-50 gramm szénhidrátot tartalmaznak. Minél több rozslisztet tartalmaz a kenyér, annál sötétebb színe van, de minimum az összetevők 60%-át kell kitennie.
Az ír szódás kenyér könnyű, légies állagát a szódabikarbónának köszönheti. Nem lehet elrontani készítés közben, lisztből, szódabikarbónából, íróból és sóból áll. Érdemes teljes kiőrlésű lisztből elkészíteni, 250 körüli kalóriatartalommal és 40 gramm szénhidráttal rendelkezik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Képek forrása: Getty Images Hungary, Pinterest

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük