Ne csak a szénhidrát mennyiségét nézd, ha kenyeret veszel: erre sokan nem figyelnek

A kenyér minősége már jobban számít az árnál egy friss hazai kutatás szerint, de sokan még mindig nem figyelnek az adalékanyagokra.

kenyer
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az árnál fontosabb a kenyér minősége a magyar fogyasztók többségének - derül ki a JÓkenyér országos, a felnőtt magyar lakosság körében, reprezentatív mintán végzett kutatásából. Az ezer válaszadó 72%-a inkább fizet többet, csak a megvásárolt kenyér legyen olyan jó, ami az egyéni elvárásainak megfelel.

Bár a megkérdezettek 56%-a figyel rá, mit tesz a kosarába, azért ez nem feltétlenül jelenti, hogy alaposabban is utánanéznének a pékáruk összetevőinek vagy a hozzáadott adalékanyagoknak.

A tudatosság terén bőven akad tennivaló

Európai összevetésben a magyar lakosság a középmezőnyben helyezkedik el a kenyérfogyasztás terén. Hazánkban átlagosan az egy főre eső mennyiség 37 kilogramm. Vannak országok, ahol 50 kilónál is többet, míg számos más helyen nálunk is kevesebbet vesznek az egyik legfontosabb alapélelmiszerből. A friss kutatás szerint, akik kevés kenyeret esznek Magyarországon, ezt főleg azért teszik, hogy csökkentsék napi szénhidrátbevitelüket, vagy csak más pékárukat részesítenek előnyben.

Ellenben a válaszadók több mint harmada minden tekintetben kenyérpártinak bizonyult. Javarészük, 22% szereti a kenyeret, ezért semmiképpen sem mondana le róla, és elképzelni sem tudná a napi étkezéseit nélküle. Kisebb hányaduk, 8% pedig az egészséges táplálkozás részének tekinti, ezért fogyasztja azt rendszeresen.

Az előbbi tükrében meglepő, hogy a fehér kenyér népszerűsége továbbra is töretlen. A válaszadók 48%-a ezt a típust keresi és vásárolja nap mint nap. A preferenciasorrendben a második a búzából készült, félbarna kenyér, amit a megkérdezettek 39%-a tesz rendszeresen a kosarába, míg a dobogó harmadik fokán a teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyerek állnak.

Utóbbiakat a kutatásba bevont emberek 26%-a részesíti előnyben. Mögöttük a magvas és rozs - 24-24% -, a kovászos - 15% -, a rozsos - 14% -, illetve a parasztkenyerek - 12% - sorakoznak. Tény viszont az is, hogy a 40 és 59 év közötti korosztály tagjai körében más korcsoportokhoz képest is magas, 31% a teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyerek kedveltsége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Nem figyelünk az összetevőkre

A fogyasztók döntését a kenyérvásárláskor elsősorban a tapasztalataik, a szokásaik befolyásolják, és csak kisebb részt a tudatosság. A válaszadók alig 9%-a állította azt, hogy alaposan megnézi az összetevőket, mielőtt kenyeret vesz. A felmérésbe bevont emberek 24%-a csupán a típusok - fehér, félbarna - szerint szelektál, míg a megkérdezett 35%-a inkább márkahűnek nevezhető, köszönhetően annak, hogy ők egy adott pékség termékeit vásárolják, ennél fogva a kenyér összetevőivel különösebben nem is foglalkoznak.

Hasonló a helyzet az adalékanyagok vonatkozásában is: a vásárlók 57%-a egyáltalán nem nézi, hogy van-e adalékanyag az általa megvásárolt kenyérben. A többséget - 42% - egyszerűen nem érdekli semmilyen szinten az összetevők tanulmányozása. Sőt, kisebb hányaduk - 21% - egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy az adalékanyagok bármilyen egészségügyi kockázattal is járnának, és sokan vannak olyanok is - 19% -, akik szerint az adalékmentes kenyér drága, ezért nem is tesznek próbát vele.

Velük ellentétben a megkérdezettek 30%-a nyilatkozott úgy, hogy többé-kevésbé rendszeresen az adalékmentes kenyereket veszi. Az ezt a tábort képviselő válaszadók 29%-a az adalékanyagok betegségeket előidéző hatásától tartva nézi meg figyelmesebben a boltok kínálatában szereplő kenyereket. De jelentős azoknak a száma is - 15% -, akik úgy vélik, bár betegséget nem, de kellemetlenségeket okozhatnak az adalékanyagokat tartalmazó péktermékek.

- A kutatásunkból kiderül, hogy a lakosság 10%-a tekinthető tudatos kenyérvásárlónak. Ők azok, akik alaposabban megnézik az összetevőket, azoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatásait. Ez még nagyon szűk kisebbség. Ugyanakkor reménykeltő az, hogy a válaszadók 46%- a szeretne jobban odafigyelni arra, hogy mit tesz a kosarába - mondta Ludwig Klára, a JÓkenyér tulajdonosa és pékmestere.

- Azonban nem igazán ismerik a módját annak, hogyan tudhatnának meg többet az összetevőkről, az adalékanyagokról, illetve arról, hogy melyik komponens micsoda, mit okozhat. Sokszor az eladóhelyeken sem jutnak hozzá a kellő információkhoz. A boltokban a polcokon nincsenek ott a megfelelő kiírások, a nem csomagolt kenyereken nincs, vagy alig olvasható az írás, így a termék beazonosíthatósága sem egyszerű feladat - tette hozzá.

- Nekünk, pékeknek mindent meg kell tennünk azért, hogy a vásárlók tájékozottabbak legyenek. Minél nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az edukációra, akár már a legkisebbek körében is, hogy ennek köszönhetően egyre többen fogyasszanak a jövőben jó minőségű, egészséges, adalékmentes kenyereket - hangsúlyozta.

Feltűnt, hogy megváltozott a kenyér

A szakember kiemelte azt is, hogy az Élelmiszerkönyv 2017-es változásainak a hatásait már a vevők is érzékelik, bár leginkább a megváltozott kínálat alapján, nem pedig a bejelentés tudatában. A kutatás rávilágít arra, hogy a válaszadók 21%-a a termékskála bővülését emelte ki, míg 19% a kenyerek ízének változásáról számolt be az elmúlt két évre visszatekintve. A megkérdezettek további 8%-a minőségi változást, míg 6%-a egyéb javulást tapasztalt a kenyerek vonatkozásában. A JÓkenyér online kutatását a Pulzus készítette 2019. május hónapjának második felében.

Fotók: Getty Images.

Nem fehér kenyér, de azért finom

Nem kell lemondani a reggeli szendvicsről, ha egészségesebb kenyérrel készíted. Az alábbi alternatívák előnyösebb felszívódásuknak, tápanyagtartalmuknak köszönhetően jól használhatók fehér kenyér helyett.

Ezt is szeretjük