Kockacukorral a penész ellen: megóvhatod vele a kenyeret és a kenyértartót

Több módszer is létezik, hogy tovább tarthasd frissen a kenyeret.

Kenyér tárolása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan vannak, akik mindennap friss kenyeret vesznek, nem mindenki jár azonban napi szinten vásárolni, vannak, akik több nappal előre igyekeznek tartalékot biztosítani. A friss kenyér azonban gyorsan veszíthet minőségéből, kiszáradhat és megszikkadhat, ha nem megfelelően tárolják, nem beszélve arról, hogy a penész is könnyen megjelenhet rajta.

Mindennek szerencsére elejét lehet venni néhány ügyes kis trükk ismeretével és alkalmazásával, sőt, abban is segíthetnek, hogy többszörös ideig elálljon a kenyér.

Tovább marad friss a kenyér

A kenyér tárolására a legalkalmasabb a kerámia vagy cserépből készült kenyértartó, a legrosszabb pedig a papír-, illetve műanyag zacskó, melyek között átmeneti megoldást jelent a klasszikus, faanyagú kenyértartó. Utóbbiból érdemes olyan választani, melyen szellőzőlyukak is vannak, de más típusoknál is célszerű odafigyelni néhány alapvető szabályra.

Ha szeretnéd megakadályozni a penészedést, tegyél a kenyértartóba néhány szem kockacukrot, és ha teheted, cseréld őket naponta, kétnaponta. Magukba szívják ugyanis a nedvességet, mely a penészedés legfőbb kiváltó okát jelenti. Szintén lényeges, hogy a kenyértartót rendszeresen szellőztesd, és időnként mosd le a belsejét ecetes vízzel - majd szárítsd ki alaposan használat előtt -, hogy a rejtett penésszel is leszámolj. Sose pakold tele, lehetőleg száraz, hűvös helyen tartsd, és ne tedd el úgy a kenyeret, hogy még meleg.

Tovább maradhat friss a kenyér akkor is, ha a levágott részt mindig alufóliával feded be, és az egész kenyeret kendőbe csomagolod. Ha kissé már régi a kenyér, és megszikkadt, de még jó, felfrissítheted, ha rövid időre nedves konyharuhába bugyolálod, majd a sütőben kissé átsütöd, alacsony fokozaton, vigyázva, hogy ne piruljon meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kenyeret hűtőbe téve némileg késleltetheted a penészedést, nem ajánlott azonban, mivel igen hamar romlik az állaga, megpuhul a héja. Fagyasztani azonban annál inkább érdemes, kiolvasztás után ugyanúgy fogyasztható. Lényeges azonban, hogy még frissen fagyaszd le, ne érje nedvesség, és tekerj köré szorosan, légmentesen folpackot. Szobahőmérsékleten is ki lehet olvasztani, de a legjobb, ha kis időre sütőbe teszed. Mikrót azonban semmiképp se használj.

Ezt is szeretjük