Kockacukorral a penész ellen: megóvhatod vele a kenyeret és a kenyértartót
Több módszer is létezik, hogy tovább tarthasd frissen a kenyeret.

Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

2 mozgásforma, ami nemcsak fogyaszt, hanem fiatalít is »

Tavaszi blézerkörkép: a legdivatosabb fazonok 10 ezer forint alatt »

Palvin Barbi talán sosem volt még ennyire formás: dögösebb fürdőruhában, mint valaha »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Sokan vannak, akik mindennap friss kenyeret vesznek, nem mindenki jár azonban napi szinten vásárolni, vannak, akik több nappal előre igyekeznek tartalékot biztosítani. A friss kenyér azonban gyorsan veszíthet minőségéből, kiszáradhat és megszikkadhat, ha nem megfelelően tárolják, nem beszélve arról, hogy a penész is könnyen megjelenhet rajta.

Mindennek szerencsére elejét lehet venni néhány ügyes kis trükk ismeretével és alkalmazásával, sőt, abban is segíthetnek, hogy többszörös ideig elálljon a kenyér.

Tovább marad friss a kenyér

A kenyér tárolására a legalkalmasabb a kerámia vagy cserépből készült kenyértartó, a legrosszabb pedig a papír-, illetve műanyag zacskó, melyek között átmeneti megoldást jelent a klasszikus, faanyagú kenyértartó. Utóbbiból érdemes olyan választani, melyen szellőzőlyukak is vannak, de más típusoknál is célszerű odafigyelni néhány alapvető szabályra.

Ha szeretnéd megakadályozni a penészedést, tegyél a kenyértartóba néhány szem kockacukrot, és ha teheted, cseréld őket naponta, kétnaponta. Magukba szívják ugyanis a nedvességet, mely a penészedés legfőbb kiváltó okát jelenti. Szintén lényeges, hogy a kenyértartót rendszeresen szellőztesd, és időnként mosd le a belsejét ecetes vízzel - majd szárítsd ki alaposan használat előtt -, hogy a rejtett penésszel is leszámolj. Sose pakold tele, lehetőleg száraz, hűvös helyen tartsd, és ne tedd el úgy a kenyeret, hogy még meleg.

Tovább maradhat friss a kenyér akkor is, ha a levágott részt mindig alufóliával feded be, és az egész kenyeret kendőbe csomagolod. Ha kissé már régi a kenyér, és megszikkadt, de még jó, felfrissítheted, ha rövid időre nedves konyharuhába bugyolálod, majd a sütőben kissé átsütöd, alacsony fokozaton, vigyázva, hogy ne piruljon meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kenyeret hűtőbe téve némileg késleltetheted a penészedést, nem ajánlott azonban, mivel igen hamar romlik az állaga, megpuhul a héja. Fagyasztani azonban annál inkább érdemes, kiolvasztás után ugyanúgy fogyasztható. Lényeges azonban, hogy még frissen fagyaszd le, ne érje nedvesség, és tekerj köré szorosan, légmentesen folpackot. Szobahőmérsékleten is ki lehet olvasztani, de a legjobb, ha kis időre sütőbe teszed. Mikrót azonban semmiképp se használj.

Blog.hu ajánló