Kockacukorral a penész ellen: megóvhatod vele a kenyeret és a kenyértartót
Több módszer is létezik, hogy tovább tarthasd frissen a kenyeret.

- 8 kortalan ruhadarab, ami nem hiányozhat a tavaszi ruhatárból: egyszerűek, mégis felpezsdítik a megjelenést »
- Egyedi tervezésű ruhák narancshéjból és banánrostból: itt nézheted meg az ingyenes divatkiállítást »
- A 32 éves Emma Roberts elsütötte a tavasz legnőiesebb divatirányzatát: ilyen bájos és vidám tud lenni egy színes, virágos ruha »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Melyik magyar város látnivalója Gázi Kászim pasa dzsámija? 8 kérdés az ország neves helyeiről
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
- Gyerekként a Barátok közt Berényi Danija volt: ennyit változott 24 év alatt Váradi Zsolt
- Lilu és Ördög Nóra közös műsorvezetése nem működött: a szőke tévés kitálalt, miért
Sokan vannak, akik mindennap friss kenyeret vesznek, nem mindenki jár azonban napi szinten vásárolni, vannak, akik több nappal előre igyekeznek tartalékot biztosítani. A friss kenyér azonban gyorsan veszíthet minőségéből, kiszáradhat és megszikkadhat, ha nem megfelelően tárolják, nem beszélve arról, hogy a penész is könnyen megjelenhet rajta.
Mindennek szerencsére elejét lehet venni néhány ügyes kis trükk ismeretével és alkalmazásával, sőt, abban is segíthetnek, hogy többszörös ideig elálljon a kenyér.
Tovább marad friss a kenyér
A kenyér tárolására a legalkalmasabb a kerámia vagy cserépből készült kenyértartó, a legrosszabb pedig a papír-, illetve műanyag zacskó, melyek között átmeneti megoldást jelent a klasszikus, faanyagú kenyértartó. Utóbbiból érdemes olyan választani, melyen szellőzőlyukak is vannak, de más típusoknál is célszerű odafigyelni néhány alapvető szabályra.

Ha szeretnéd megakadályozni a penészedést, tegyél a kenyértartóba néhány szem kockacukrot, és ha teheted, cseréld őket naponta, kétnaponta. Magukba szívják ugyanis a nedvességet, mely a penészedés legfőbb kiváltó okát jelenti. Szintén lényeges, hogy a kenyértartót rendszeresen szellőztesd, és időnként mosd le a belsejét ecetes vízzel - majd szárítsd ki alaposan használat előtt -, hogy a rejtett penésszel is leszámolj. Sose pakold tele, lehetőleg száraz, hűvös helyen tartsd, és ne tedd el úgy a kenyeret, hogy még meleg.
Tovább maradhat friss a kenyér akkor is, ha a levágott részt mindig alufóliával feded be, és az egész kenyeret kendőbe csomagolod. Ha kissé már régi a kenyér, és megszikkadt, de még jó, felfrissítheted, ha rövid időre nedves konyharuhába bugyolálod, majd a sütőben kissé átsütöd, alacsony fokozaton, vigyázva, hogy ne piruljon meg.
A kenyeret hűtőbe téve némileg késleltetheted a penészedést, nem ajánlott azonban, mivel igen hamar romlik az állaga, megpuhul a héja. Fagyasztani azonban annál inkább érdemes, kiolvasztás után ugyanúgy fogyasztható. Lényeges azonban, hogy még frissen fagyaszd le, ne érje nedvesség, és tekerj köré szorosan, légmentesen folpackot. Szobahőmérsékleten is ki lehet olvasztani, de a legjobb, ha kis időre sütőbe teszed. Mikrót azonban semmiképp se használj.
OLVASD EL EZT IS!

- takarítás
- házimunka