Miért hizlal a kenyér? Egyáltalán nem a bevitt kalóriákkal van a baj
Hallottál már a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátokról?
Az európai emberek táplálkozásának évszázadok óta mindennapos része a kenyér, sőt, a világ legtöbb vidékén fogyasztanak hasonló, gabonából készül tésztafélét. Ennek ellenére egyre rosszabb híre van.
Sokan egyenesen azt gondolják, hogy már egy kis darabka kenyér is azonnal meglátszik a hasukon, hiszen minden falatja hizlal, ez azonban ilyen formában nem igaz. Elmondjuk, mi a tudományos magyarázata annak, hogy a kenyeret nagyon gyakran káros, hizlaló, kerülendő táplálékként emlegetik.
Miért hizlal a kenyér?
Attól függetlenül, hogy eszel-e kenyeret, és ha igen, milyen mennyiségben, mindaddig nem fogsz hízni, amíg kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit a szervezeted felhasznál. Amint azonban felesleges mennyiséget fogyasztasz, az zsírként raktározódik. Ahhoz, hogy fél kiló zsírt halmozzon fel az emberi test, 3500 eltartalékolható kalóriára van szüksége. Mivel azonban 100 gramm kenyér nagyjából csak 265 kalóriát tartalmaz, ami nem számít kiemelkedőnek, tipikusan nem ez okozza a hízást.
Fontos különbséget tenni a kenyerek különböző fajtái között, ugyanis eltérő összetevőik miatt nem mind hat egyformán a szervezetre. A legnagyobb arányban fogyasztott fehér kenyér általában fehér liszt, só, víz és élesztő felhasználásával készül. Ezek közül a problémát a kenyér legnagyobb részét kitevő fehér liszt okozza.
Ezt a lisztfajtát finomítási eljárások során búzalisztből készítik. A gabonaszemeket a gyártás alatt nemcsak megőrlik, de eltávolítják róluk a rostban gazdag korpát, melybe a terméshéj és a csíra is beletartozik. Ilyen módon csak a magot körülvevő és azt tápláló szövet, az endospermium marad, mely keményítőben, azaz szénhidrátokban gazdag.
A keményítő a vékonybélen keresztül egyszerű cukrokra bontva viszonylag gyorsan felszívódik, hamar megemeli a vércukorszintet, így kellemes jóllakottságot biztosít. A tápanyag azonban hamar elfogy, így a vércukorszint visszaesik, és ismét éhség lép fel, sőt, a test még több ilyen, gyors felszívódású szénhidrát iránt sóvárog.
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
-
Színjátszó fehér opálos és cirkónia kristályos ékszerszett19 990 Ft
-
Sötétkék cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy szett cseppre fűzve27 390 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített csillaggal13 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia kristály díszítéssel14 900 Ft
-
Cirkónia kristályos minimalista ovális ezüst fülbevaló19 990 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló nagy méretű cirkóniával10 900 Ft
-
Zöld cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc színes cirkóniával díszítve17 900 Ft
-
Csepp alakú cirkóniával és édesvízi igazgyönggyel díszített ezüst nyaklánc13 900 Ft
-
Színes cirkónia karika ezüst ékszerszett19 990 Ft
-
Apró cirkónia kristályokkal díszített buzogány formájú elegáns ezüst fülbevaló12 900 Ft
-
Tappancs ezüst nyaklánc cirkóniával8 900 Ft
Mivel a fehér kenyér fogyasztását követően ez a ciklus gyorsabban játszódik le, mint sok más táplálék esetében, ezekhez képest a tészta gyors felszívódású szénhidrátjai növelik az étvágyat, ami magasabb táplálékbevitelt és közvetetten hízást okozhat.
Más a helyzet azonban, ha a kenyér olyan lisztből készül, melyben benne hagyják a korpát. A teljes kiőrlésű termékek rosttartalma lassítja a szénhidrátok felszívódását, így azok egy hosszabban elnyújtott folyamat során szívódnak fel vércukorrá, azaz hosszabban laktatnak, és csökkentik az étvágyat.
A fehér liszt egy másik problémát okozó hatása, hogy befolyásolja, miként raktározza az emberi test a zsírt. A The American Journal of Clinical Nutrition hasábjain megjelent egyik kutatás 2834 résztvevő vizsgálata során megállapította, hogy akik inkább a finomított lisztet részesítették előnyben a teljes kiőrlésűvel szemben, azok több viszcerális zsírt raktároztak, mely a szervek között, a hason található meg. Míg a bőr alatti, szubkután zsírréteg kevésbé veszélyes az egészségre, addig a viszcerális zsír nagyobb mértékben emeli a diabétesz, a szívbetegség és sok más probléma kockázatát.
Elméletben tehát a fehér kenyér fogyasztása nem zárja ki, hogy valaki karcsú maradjon, és a makrotápanyagok - fehérje, zsír, szénhidrát - megfelelő elosztása mellett táplálkozzon, azt azonban fontos tudni, hogy a fehér liszt étvágynövelő hatású, így az optimális testsúly beállítása és tartása érdekében érdemesebb teljes kiőrlésű változatra váltani. Ez nem összekeverendő a barna kenyérrel, sőt, a teljes kiőrlésűként feltüntetett termékek esetében is érdemes nyomon követni, hogy mekkora részben tartalmaznak magas rosttartalmú lisztet.
Mi a helyzet a gluténnal?
Népszerű tévhit, hogy a búzakenyérben található glutén miatt a tészta puffadást, hasmenést, emésztési kellemetlenséget, hízást okoz. A kenyér hizlaló hatását nem a gluténnak köszönheti, míg a többi tünetet kizárólag azoknál váltja ki, akik lisztérzékenyek, azaz a szervezetüknek problémát okoz a glutén. A gluténmentes - például kukoricalisztből - előállított kenyerek fogyasztása csakis azok számára szükséges, akik ebben a betegségben szenvednek. A gluténmentes termékek ugyanúgy tele lehetnek étvágyat növelő, finomított, rostmentes liszttel, mint az egyszerű, fehér búzakenyér.
Jobban hizlalnak a csokinál
A csokiban is óriási mennyiségű a kalória, de ezek az ételek még ezt is képesek felülmúlni. Mutatjuk, mivel legyél nagyon óvatos, ha fogyni szeretnél!
OLVASD EL EZT IS!
- olcsó
- fogyasztó praktikák