5 magas zsírtartalmú étel, ami mégis segít fogyni: csökkentik az éhséget, hosszan eltelítenek

A zsíros ételek között is akadnak olyanok, amik tulajdonságaiknak hála még a fogyást is elősegíthetik.

GettyImages-1329657164

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zsíros, olajos ételektől viszonylag magas kalóriatartalmuk miatt sokan ódzkodnak, pedig a kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsfontosságú részei lehetnek.

A szervezetnek szüksége van esszenciális olajokra, amik támogatják az anyagcsere-folyamatokat. Hatásaik révén kordában tartják az étvágyat, növelik a teltségérzetet, és még az egészségmegőrzésben is segítenek - nem beszélve arról, hogy értékes tápanyagokkal látnak el.

Zsíros ételek a diétában

Az olajokat, zsírokat különböző kategóriákba sorolják, lehetnek telítettek, egyszeresen, illetve többszörösen telítetlenek. Ez utóbbiakba tartoznak az omega-3 és az omega-6 zsírsavak is, ezeket hívják esszenciális zsírsavaknak. Az alábbiakban a fő forrásaikról esik szó.

GettyImages-1224124346

Avokádó

Nem véletlen, hogy számos dietetikai ajánlásban szerepel az avokádó, amiből egy negyedet vagy felet bátran elfogyaszthatsz. Az egzotikus zöldség kiemelkedő egyszeresen telítetlen zsírsavforrás, a benne lévő olajsavnak köszönhetően csökkenti az éhségérzetet, amit egy 2015-ben végzett kutatás során bizonyítottak. Azoknak a résztvevőknek, akik rendszeresen 30 milliliter magas olajsavtartalmú olajat fogyasztottak, jelentősen redukálódott a napi kalóriabevitelük. De nem csak magas olajtartalma miatt érdemes fogyasztani, fehérjékben és rostokban is bővelkedik.

Dió

Az olajos magvak dúskálnak a többszörösen telítetlen olajokban, amik serkentik az anyagcserét, és csökkentik a zsírraktározás mértékét. Az egyik legjobb közülük a dió, amiben kiemelten sok omega-3 található. Egy 2010-ben végzett kutatás szerint azok a diéták, amik bővelkedek dióban vagy a dió olajában, redukálják a vérnyomást és az oxidatív stressz szintjét is, mely egyébként elhízáshoz vezetne. Egy maroknyi dió elfogyasztása jótékony hatással bír az omega-3 zsírsav mellett a növényi szterineknek köszönhetően is.

Tojás

Laktató reggeli gyanánt, illetve az ebéd vagy vacsora kiegészítéseként is érdemes tojást fogyasztani - fehérjéje proteinekben bővelkedik, sárgája pedig zsírokban gazdag, melyeknek nagy része egyszeresen telítetlen zsírsav.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy 2008-ban végzett kutatás szerint a tojásban található zsírok segíthetnek csökkenteni a vérzsírszintet, kolintartalma pedig a viszcerális, zsigeri zsírok kialakulását gátolhatja. 

Lazac

Az olajos halak, köztük a lazac, a tonhal, a makréla mind-mind kitűnő omega-3 zsírforrás. A lazac olyannyira bővelkedik benne, hogy egyetlen adag elfogyasztásával már a napi ajánlott omega-3-mennyiséget fedezni lehet. Ez az egészséges zsírsav pedig támogatja az erek működését, csökkenti a vérnyomást, ami nemcsak az érrendszeri betegségek megelőzésében is segíthet, hanem fogyasztásával növelhető a sportteljesítmény is, főleg erősítő edzések alatt.

Lenmag

A lenmag ALA (alfa-linolénsav) zsírtartalma miatt értékes, ez egy esszenciális, omega-3 zsírsav, ami csökkenti a gyulladásokat a szervezetben, és támogatja a vérerek működését. Egy 2010-es vizsgálat során azt vették észre a kutatók, hogy az omega-3 fogyasztása elősegíti a zsírégetést, és csökkenti az éhségérzetet is.

GettyImages-1092268012

Az omega-3-ról más kutatásokban is bizonyították a zsíroxidációt elősegítő és zsírraktározást gátló hatását olyan esetekben, amikor a fogyasztása mellé kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres mozgás társult. A lenmag olajtartalma mellett kitűnő rostforrás is, olyannyira magas a rosttartalma, hogy napi 30 grammnál többet nem is ajánlott belőle fogyasztani.

8 étel zsigeri zsír ellen

A zsigeri zsír nem csak esztétikailag zavaró, komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük