A diófélék és olajos magvak tagadhatatlanul egészségesek, magas kalóriatartalmuk ellenére még a legszigorúbb étrendbe is beleférnek kedvező élettani hatásaik miatt.
Az apró magocskák tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, egészséges telítetlen zsírokkal, fehérjével és persze rengeteg rosttal, amelyek gondoskodnak az emésztés megfelelő működéséről, és fokozzák a jóllakottságérzetet, így segítenek, hogy ne törjön rád azonnal a farkaséhség, ezáltal képesek kiegyenlíteni a vércukorszintet, omega-3 zsírsavjainak köszönhetően pedig csökkentik az LDL-koleszterin-szintet.
A legjobb zsírégető magocskák
A magok kedvező élettani hatásaik mellett még egy jó tulajdonsággal bírnak: helyettesíthetnek egyéb, egészségtelen nassolnivalókat, csökkentik az irántuk való sóvárgást. Érdemes naponta 14 gramm olajos magvat fogyasztani, amelynek mindegyike 100 kalória alatt van, így a diétába is könnyen beépíthető.

A chiamag tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, teljes értékű fehérjével, rostokkal, antioxidánsokkal, amelyek védik a sejteket. Az ajánlott napi maximum 15 gramm belőle, amit nem szabad túllépni, mivel magas rosttartalma miatt a túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat okozhat.

A lenmag szintén rostokkal és omega-3-mal támogatja a fogyást, sőt fitoösztrogént - növényi ösztrogént - tartalmaz, ez segít abban, hogy a hormonháztartás egyenletesen működjön, és megfelelő terepet teremtsen a zsírégetés számára. A rostjai tisztítják a bélrendszert. Őrleményt is készíthetsz belőle müzlikhez, turmixokhoz, a magvakat érdemes ilyenkor mozsárban megtörni.

A tökmagfogyasztás csökkenti a vér koleszterinszintjét, mivel kevesebb koleszterint enged felszívódni a benne található fitoszterolok miatt, emellett cinket, vasat és vízhajtó káliumot is tartalmaz. Egy
sütőtöklevesre is remek feltét lehet.

A kendermag magas fehérjetartalma miatt tökéletesen kiegészíthet egy edzés utáni turmixot. Az enyhén mogyorós ízű magocska sok omega-3-at, cinket, magnéziumot, B- és E-vitamint is tartalmaz, melyekből a diéta során könnyen hiány állhat be a szervezetben. Salátára, müzlibe szórható.
Fotó: egal / Getty Images Hungary

A mandula szuper E-vitamin-forrás, ami nemcsak kiváló antioxidáns - így segíti a rákmegelőzést -, de támogatja az anyagcsere működését, és a bőrt is szépíti. A mandula gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, illetve segít a koleszterinszint csökkentésben is. Glikémiás indexe alacsony, így fogyasztását követően nem ugrik meg a vérben a glükóz mennyisége.

A napraforgómag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a vérben az LDL- - rossz - koleszterinszintet. Szórd meg a kenyeredet vagy a levesedet vele, de teheted salátába is.
Fotó: gerenme / Getty Images Hungary

A fekete szezámmag kiváló forrása a kalciumnak, magnéziumnak, foszfornak, káliumnak, vasnak, réznek, bővelkedik A-, B-, D- és E-vitaminban, valamint többszörösen telítetlen zsírsavakat és rostokat is tartalmaz. Lignán- és fenoltartalma hozzájárul a máj és vese méregtelenítő munkájához, így közvetve hatásosabbá teszi a zsíranyagcserét. Szórd meg a kenyeredet vagy a salátádat vele.

A pisztácia omega-3, omega-6 zsírsavakban gazdag, de tartalmaz káliumot, mangánt, rezet, magnéziumot, kalciumot, cinket, vasat és szelént. A-, B- és E-vitaminban gazdag, ezáltal csökkenti a szervezetben a gyulladásokat.
(Képek: Getty Images Hungary.)