Zokniban vagy mezítláb egészségesebb aludni? Egyáltalán nem mindegy a szakértő szerint
Van, aki csak zokniban tud aludni, mások kizárólag mezítláb. A szakértők kiderítették, melyik az egészségesebb.

zokni-agy-alvas-kep
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyesek csak zokniban bírnak elaludni, különösen télen, míg mások úgy vélik, a szokás egészségtelen, és a fertőzések kockázatát is megnöveli a nehezen levegőző lábfejen. 

Természetesen ízlések és pofonok, ki hogyan szeret vagy tud elaludni, a szakértők mégis egyöntetűen úgy vélik, néhány alapvető szabály figyelembevétele után a zokniban alvók tábora jár jobban az egészséget nézve.

Zokniban aludni egészséges

Ha nem egy túlzottan szoros, műszálas darabot választ az ember, a zokniban alvás az egészséget szolgálja, és az alvászavarokat is segít orvosolni a National Sleep Foundation véleménye szerint. Egy, a Nature című tudományos szaklapban megjelent tanulmány számszerűsítette is az eredményt: a zokniban szendergők átlagosan 15 perccel gyorsabban alszanak el este a mezítláb alvóknál.

A magyarázat egyszerű: a zokni felmelegíti a lábat annyira, hogy kitáguljanak a benne levő erek. Ahogy egy forró fürdő után vagy egy meleg takaróval bebugyolálva, úgy a ruhadarab hatására is ellazul a test, csökken a vérnyomás, az agy pedig ezt az üzenetet úgy értelmezi, hogy a szervezet felkészült az alvásra.

A Journal of Physiological Anthropology című lapban megjelent tanulmány szerint ráadásul nem csupán az elalvást gyorsította fel a zokniviselés, de a meleg lábak az alvásminőségre is hatással voltak, hosszabb alvásidőt biztosítottak, és az éjszakai felébredések számát is csökkentették, miközben a test hőmérsékletét nem befolyásolták jelentősen.

A cikk az ajánló után folytatódik

A zokni viselése ráadásul nemcsak az alvásban segíthet, de egyes kutatások rámutattak, hogy a szexuális életet is képes javítani. A The University of Groningen korábbi tanulmánya szerint ugyanis 30%-kal növeli az orgazmus elérését a nők számára, ha zoknit húznak a lábukra, és ezzel kiküszöbölik a kihűlő lábak okozta kellemetlenségeket.

Magnézium az éjszakai lábgörcsök ellen

Sokan az éjszakai lábgörcsölés megelőzéséért viselnek zoknit alvás közben. Ezt a célt szolgálhatja a magnézium pótlása a szervezetben, mely étkezéssel is lehetséges.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük