Zokniban vagy mezítláb egészségesebb aludni? Egyáltalán nem mindegy a szakértő szerint

Van, aki csak zokniban tud aludni, mások kizárólag mezítláb. A szakértők kiderítették, melyik az egészségesebb.

zokni-agy-alvas-kep
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyesek csak zokniban bírnak elaludni, különösen télen, míg mások úgy vélik, a szokás egészségtelen, és a fertőzések kockázatát is megnöveli a nehezen levegőző lábfejen. 

Természetesen ízlések és pofonok, ki hogyan szeret vagy tud elaludni, a szakértők mégis egyöntetűen úgy vélik, néhány alapvető szabály figyelembevétele után a zokniban alvók tábora jár jobban az egészséget nézve.

Zokniban aludni egészséges

Ha nem egy túlzottan szoros, műszálas darabot választ az ember, a zokniban alvás az egészséget szolgálja, és az alvászavarokat is segít orvosolni a National Sleep Foundation véleménye szerint. Egy, a Nature című tudományos szaklapban megjelent tanulmány számszerűsítette is az eredményt: a zokniban szendergők átlagosan 15 perccel gyorsabban alszanak el este a mezítláb alvóknál.

A magyarázat egyszerű: a zokni felmelegíti a lábat annyira, hogy kitáguljanak a benne levő erek. Ahogy egy forró fürdő után vagy egy meleg takaróval bebugyolálva, úgy a ruhadarab hatására is ellazul a test, csökken a vérnyomás, az agy pedig ezt az üzenetet úgy értelmezi, hogy a szervezet felkészült az alvásra.

A Journal of Physiological Anthropology című lapban megjelent tanulmány szerint ráadásul nem csupán az elalvást gyorsította fel a zokniviselés, de a meleg lábak az alvásminőségre is hatással voltak, hosszabb alvásidőt biztosítottak, és az éjszakai felébredések számát is csökkentették, miközben a test hőmérsékletét nem befolyásolták jelentősen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A zokni viselése ráadásul nemcsak az alvásban segíthet, de egyes kutatások rámutattak, hogy a szexuális életet is képes javítani. A The University of Groningen korábbi tanulmánya szerint ugyanis 30%-kal növeli az orgazmus elérését a nők számára, ha zoknit húznak a lábukra, és ezzel kiküszöbölik a kihűlő lábak okozta kellemetlenségeket.

Magnézium az éjszakai lábgörcsök ellen

Sokan az éjszakai lábgörcsölés megelőzéséért viselnek zoknit alvás közben. Ezt a célt szolgálhatja a magnézium pótlása a szervezetben, mely étkezéssel is lehetséges.

Görcsoldó, savlekötő, és a szívet is segíti: 10 étel, ami tele van magnéziummal

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük