Gyakran felébredsz éjszakánként? 10 étel és ital, ami bezavarhat a bioritmusba

Bizonyos élelmiszerek fogyasztása az esti időszakban megzavarhatja az emésztő- vagy az idegrendszer működését, ezáltal a pihentető alvást.

Alvást nehezítő ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számtalan oka lehet annak, ha valaki gyakran felébred éjszakánként, a stressztől kezdve a kényelmetlen ágyon át a hangos zajokig. Az orvostudományt természetesen mélyebben is foglalkoztatja az álmatlanság problémája, és egyre inkább elterjed az álláspont, miszerint az éjszakai pihenést a bélrendszer állapota is befolyásolhatja.

Ahogy arra a kérdésre is keresik a választ, vajon miképp befolyásolják az emésztőrendszer mikroszkopikus méretű organizmusai az alvás mennyiségét, illetve minőségét. Matt Walker, a Berkeley alváskutató intézet vezetője Why We Sleep címmel könyvet is írt a jelenségről, és ugyan egyelőre nincs pontos válasz a kérdésre, szerinte bizonyosan van összefüggés a bélflóra állapota és az alvási szokások között.

Alvást nehezítő ételek

Walker könyvében arra is kitér, hogy a legtöbben tudják, hogy lefekvés előtt nem tanácsos sokat enni, ugyanakkor nemcsak az elfogyasztott étel mennyisége tehet keresztbe a pihentető alvásnak. Dr. Michael Breus, az American Academy of Sleep Medicine munkatársa hasonló nézeteket vall, vagyis szerinte több olyan élelmiszer létezhet, mely befolyásolhatja az alvás-ébrenlétet szabályozó bioritmust, sőt, az alvást befolyásoló hormonháztartást is. Ezzel kapcsolatban még további kutatások szükségesek, a következő ételekről és italokról azonban már születtek érdekes tanulmányok.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük