Az alvászavar egyik alig ismert oka: innen tudod, hogy reflux okozza

Lehet, hogy a reflux miatt nem alszol jól?

Az alvászavar oka: reflux
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyomorégésen kívül horkolást, sőt, akár pánikkal járó, éjszakai légzési nehézséget is okozhat a reflux, ám csak kevesen vannak tisztában a két jelenség összefüggésével.

A kivizsgálás és a megoldás lehetőségeiről dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ szomnológus főorvosa, neurológus beszélt.  

Miért baj a sok mikroébredés?

Az alvás összetett folyamat, mely alatt az ébrenléthez képest másféle agyi tevékenység zajlik. Megfelelő időtartama, felépítettsége nappali teljesítményed, koncentrációképességed és kiegyensúlyozott érzelmi életed záloga. Az éjszaka folyamán alvásod mélysége változik, a különböző alvásstádiumok - mélyülő, majd ismét felületesebbé váló periódusok, illetve az úgynevezett REM-alvás, vagyis a gyors szemmozgásokkal jellemzett alvásszakasz - meghatározott sorrendben követik egymást.

shutterstock 210593761

Az alvásstádiumok elrendeződése, megfelelő időtartama és aránya nemcsak memóriád, hanem mindennapi hangulatod, jó közérzeted és intellektuális működésed meghatározója is. Az alvás alatt természetesen mindenki eltérő módon reagál a külső vagy belső - szervezetből érkező - ingerekre. Igaz ez az alvás alatti légzésre is, mely összetett idegrendszeri szabályozás alatt áll. Alvás alatt a légzésszabályozás lassabban tud reagálni a változásokra, mint például a légutakat érintő irritációra, amit okozhat a savas gyomortartalom regurgitációja, melyet köznapi szóhasználatban a sok a savam, feljön a savam megfogalmazásokkal jeleznek a betegek. Az ebben az állapotban reflexszerűen megjelenő köhögést alvás alatt úgynevezett mikroébredések, rövid ideig tartó, csak az agyi elektromos tevékenység vizsgálata során regisztrálható ébredések előzik meg. Az ismétlődő savas regurgitáció és köhögés gyakori mikroébredésekhez vezet, nem alakul ki megfelelő mennyiségű mély alvás, ami napközbeni fáradtsághoz, álmossághoz vezet.  

Refluxos tünetek éjjel

- Az alvás alatti légzéskimaradás és savas regurgitáció között egyértelmű összefüggés mutatható ki. Az alvási apnoé során az egyre fokozódó negatív mellkasi nyomás elősegíti, hogy a gyomortartalom pulzálva visszajusson a nyelőcsőbe.

shutterstock 172728239

Ha ez hosszú időn keresztül előfordul, kialakul a GERD, vagyis a reflux. Az éjszakai tünetekhez később sokféle nappali probléma is társulhat, így például gyomorégés, puffadás, köhögés, rekedtség vagy asztmás panaszok. Előfordul, hogy szívtáji, úgynevezett anginás panaszok hátterében is ez a betegség áll. A reflux és az alvászavarok közötti szoros összefüggés és egymást kölcsönösen erősítő hatás miatt fontos lenne, hogy a gasztroenterológiai kivizsgálás mellett szomnológiai konzultáció és szükség esetén alvásvizsgálat is történjen. A sikeres terápia kulcsa a pontos, korrekt diagnosztika, melynek alapján hatékony oki kezelést lehet végezni - összegzi dr. Vida Zsuzsanna.

- Az első lépés természetesen annak felismerése, hogy, ha a homokba dugod a fejed, és nem foglalkozol a problémával, életminőséged és egészséged romlani fog. Az alvásvizsgálatnak természetesnek kellene lennie olyankor, ha valaki hosszabb ideje rosszul alszik, vagy, ha megfelelő mennyiségű alvás ellenére napközben fáradt, dekoncentrált. Hiszen a megfelelő alvás nemcsak napközbeni teljesítőképességed, de egészséged kulcsa is!  

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Természetes altatók

Nincs semmi probléma a savháztartásoddal, mégsem jön álom a szemedre? Az alábbi gyógyhatású teák természetes módon segítik az elalvást.

A 10 legjobb altató, nyugtató hatású tea: először ezt próbáld gyógyszerek helyett

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük