Vissza-visszatérő mellkasi fájdalom: egyáltalán nem csak szívprobléma okozhatja
Jön-megy a mellkasi fájdalom? Ez lehet az oka.

mellkasi-szoritas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vissza-visszatérő mellkasi fájdalomnak számos oka lehet, enyhébbek és orvosi ellátást igénylők is. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta arról beszélt, mi minden okozhat ilyen tünetet, és mikor érdemes orvoshoz fordulni.

Ez valami komoly?

A mellkasi fájdalom éppúgy velejárója lehet a refluxnak, a pánikrohamnak, mint a szívinfarktusnak, sokszor csak a kísérő tünetek alapján lehet következtetni az eredeti forrásra. Mivel az öndiagnózis ilyenkor veszélyes lehet, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha a tünet visszatér, ha romlik, vagy, ha más problémák is társulnak mellé. Ugyanakkor megnyugtató lehet, hogy a hetekig-hónapokig jelentkező fájdalom valószínűleg nem jelent életveszélyt. Ugyanígy csökkenti a szív eredetű ok valószínűségét, ha a mellkasi fájdalom csak néhány másodpercig tart, ha gyógyszer, masszázs vagy egy mély levegő hatására elmúlik, és, ha csak egy bizonyos pontban jelentkezik a mellkason. 

mellkasi fájdalom
Fotó: yacobchuk / Getty Images Hungary

Mi okozhatja a mellkasi fájdalmat?

Emésztőrendszeri problémák

Számos emésztőrendszeri probléma okozhat mellkasi vagy bordáknál jelentkező fájdalmat, ilyen például a reflux - mely égő érzéssel jelentkezhet -, az epekő - mely hirtelen, intenzív, órákig fennmaradó fájdalmat okoz - vagy akár az ebben a traktusban jelentkező fekély, ami szintén visszatérő fájdalommal jár. Ezek az esetek többnyire nem igényelnek azonnali ellátást, kivizsgálást azonban igen. 

Izomfájdalom

Húzódás, sérülés vagy egy krónikus probléma is eredményezhet izomfájdalmat, mely eredőjétől függően lehet éles, tompa, koncentrálódhat egy pontra, vagy ki is sugározhat. Jellemzően enyhül masszírozásra, és romlik éles és hirtelen belégzésnél. 

Pánikroham

A pánikroham nagyon ijesztő lehet, hiszen akár szívinfarktus tüneteit is produkálhatja. Sokszor a tudatos jelenlét és a mély légzés enyhítheti a tüneteket, de, ha a mellkasi fájdalom nem múlik el, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni. 

puffadas

Légúti fertőzések

A gyakori köhögéssel járó fertőzések gyakran okoznak fájdalmat a mellkasban, sőt, akár mellhártyagyulladás vagy tüdőgyulladás is kialakulhat a fertőzés talaján. Ha a betegség elmúlta után nem múlik a fájdalom, esetleg légzési nehézség is jelentkezik, feltétlenül szükséges a kivizsgálás.

Szív-érrendszeri okok

Az angina és a szívinfarktus gyakran okoznak mellkasi fájdalmat, bár ez utóbbi néhány esetben nem ilyen tipikus tünettel jelentkezik. Az angina tulajdonképpen maga a mellkasi diszkomfort, fájdalom, aminek az az oka, hogy nem jut elég vér a szívbe. Az érintettek nyomást, szorító érzést tapasztalnak, ami kisugározhat az állkapocsba. Maga az angina tulajdonképpen rizikófaktora a szívinfarktusnak, mely nagyon hasonló tünetekkel jelentkezhet. Ugyanakkor az angina a szívkoszorúér-betegség egyik tünete is lehet, ami az artériák elzáródását foglalja magában. Az esetek nagy részében a mellkasi fájdalom mellett más panaszok is megjelennek szívinfarktus során, mint a vállakba, nyakba, hátba, bal vagy mindkét karba sugárzó fájdalom, a hányinger, a hidegrázás, a légszomj. Ezek mindenképpen olyan figyelmeztető jelek, melyek megléte esetén azonnal mentőt kell hívni.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

- Elsődlegesen természetesen egy kardiológiai vizit ajánlott bármilyen mellkasi panasz esetén - kivéve az azonnali ellátást igénylő állapotokat. Ha nem ennyire akut a dolog, a betegnek ajánlatos tájékoztatnia az első találkozáskor az orvost, hogy milyen gyógyszert szed. Ez nagyon fontos, ugyanis a nyugalmi, de különösen a terheléses EKG-t módosíthatja, bétablokkoló szedése esetén például ezt a vizsgálatot nem is lehet elvégezni - hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

- Már az elmondott panaszok és a kórtörténet alapján is el lehet indulni valamilyen irányba, de érdemes elvégeztetni egy nagylabort, az említett nyugalmi és terheléses EKG-t és egy szívultrahangot is. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ezek egyben jelentenek egy mellkasi fájdalom esetén vizsgálati csomagot, melynek eredményei birtokában megszülethet a diagnózis, elindulhat a kezelés.  

Puffadsz is?

Az irritábilis bél szindróma is okozhat mellkasi panaszokat: ezek az ételek segítenek csökkenteni a puffadást, és így enyhítik a tüneteket.

Ezt is szeretjük