Fáradtan ébredsz reggelente? Nem csak a gyomorégés jelezhet refluxot

A jellegzetes panaszok jelenléte nélkül is lehet, hogy érintett vagy a refluxbetegségben.

Csendes reflux
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A reflux népbetegség, sokan küzdenek a gyomorégés, gyomorfájás tüneteivel, melyek korai felismerése hozzájárulhat a szövődmények elkerüléséhez.

A betegségnek létezik viszont egy másik formája is. Csendes reflux esetében nem jelentkeznek a jellegzetes panaszok, de gombócérzés, gyakori fertőzések és kialvatlanság figyelmeztethet rá.

Köhögés és rekedtség

- A reflux igen szerteágazó tüneteket okozhat. A köztudatban elterjedt gyomorégés, gyomorfájdalom, maró érzés, savas szájíz és gyakori böfögés mellett a betegség számtalan egyéb tünet formájában megnyilvánulhat, sok betegnél ezért nehezen születik meg a diagnózis - mondja dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

gyomorfájás

A betegség a felsorolt típusos tünetek nélkül is fennállhat, így jellegzetesen nem emésztőszervi tünetek hátterében is meghúzódhat, ilyen a krónikus köhögés, rekedtség, torokköszörülés, gombócérzés, orrmelléküreg-gyulladás. Reflux esetén a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, a torkot és a gégét is irritálja. Mivel sem a gége, sem a torok nem ellenálló a savassággal szemben, gyakran jelentkeznek olyan tünetek, melyek nem az emésztéshez, hanem a légutakhoz kapcsolódnak.

Reggelente fáradtan ébredsz?

Egy másik érdekes összefüggés, amikor a beteg napközben erős fáradtságérzésre panaszkodik, hiába kerül ágyba este időben, napközben továbbra is egyre kialvatlanabb. Ennek oka is lehet a néma reflux, mely a betegnél egyedül éjszaka okoz tüneteket. Fekvő testhelyzetben a savas gyomortartalom könnyebben visszaáramlik, ez okozhat alvászavart.

- Az alvászavar megnyilvánulhat nehezebb elalvásban, éjszakai felébredésekben vagy az alvás közben fellépő légzéskimaradásban, azaz alvási apnoéban. Ugyanakkor a reflux úgynevezett mikroébredéseket is okozhat, amikor az érintettek ténylegesen nem ébrednek fel, de az alvásuk felületes marad, a mély alvási periódusok száma csökken, így az alvás nem pihentető - magyarázza dr. Sárdi Krisztina. Hiába alszanak tehát eleget, reggel és napközben fáradtságtól szenvednek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fertőzés is okozhatja

A H. pylori egy baktérium, mely gyulladást okozhat a gyomorban, valamint gyomor- és nyombélfekélyek kialakulásához is vezethet. A felsorolt panaszok esetén érdemes elvégezni ennek kivizsgálását is, így rövid időn belül juthatsz eredményhez, amivel kizárhatod vagy megerősítheted a kórokozó jelenlétét. A H. pylori vizsgálata egy kilégzéses teszt segítségével történik, az izotópos vizsgálat előtt egy kapszulát kell a betegnek bevennie, majd bele kell fújnia egy e célra kifejlesztett eszközbe.

A levegőminta alapján a diagnózis azonnal megállapítható. A Helicobacter pylori vizsgálata a baktérium jelenlétét mutatja ki a szervezetben, egy gyors és fájdalommentes lehetőség azok számára, akik a felsorolt tüneteket észlelik magukon. Amennyiben a teszt eredménye pozitív, a H. pylori-fertőzés kezelése antibiotikummal történik. A reflux diagnózisához viszont ennél összetettebb vizsgálatokra is szükség lehet.

Savtúltengést okozó ételek

Bizonyos fogások is panaszt okozhatnak az amúgy is savtúltengésben szenvedő betegeknél. Ha a reflux bármelyik formájában érintett vagy, ezeket kerüld!

Tilos ilyet enned, ha sok a savad: nem biztos, hogy tudtál róla

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük