Ez történik a testben csuklás közben: ha megérted, könnyebb lesz elmulasztani
A csuklást nem mindig könnyű elmulasztani. Érdekes látni, hogy mi történik közben a szervezetben.

csuklas-orr-befogas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csuklás nagy bosszúság tud lenni: sosem jön jókor, és olykor igen nehéz elmulasztani, látszólag csak a türelmes várakozás hoz gyógyírt. Az erős összerángások hátterében álló folyamattal érdekes megismerkedni, talán legközelebb már tudod, mit és miért kell tenned.

A csuklás vagy orvosi szaknyelven singultus a rekeszizom önkéntelen, görcsös rángását jelenti. Az oka többféle lehet, akár a túl sok vagy túl gyors evésnél és ivásnál is előfordulhat, ami miatt megfeszül a has, és ingerli a rekeszizmot, ezért gyorsabban, kisebb levegőket veszel. De van, hogy a csípős ételek vagy sírás, nevetés, köhögés miatti gyors, akaratlan levegővétel a ludas. 

A csuklás okai

Csuklás közben a has- és mellüreget elválasztó, bordák között elhelyezkedő rekeszizmok húzódnak össze, éppen ezért a probléma legtöbbször a levegővételhez kapcsolódik. Az ingerlő helyzetben a szervezet úgy érzékeli, hogy a tüdőnek több levegőt kellene felvennie, az agy viszont blokkolja a folyamatot, így elindul a levegő beszívását akadályozó, görcsös izomrángás.

A csuklás hangja a gége és annak hangrése között jön létre a levegőbemenetet akadályozó összehúzódás pillanatában. A legtöbb csuklás mindössze hat-hét összehúzódásból áll, de hosszabb csuklás esetén a hatvan körüli szám sem ritka. 

Mennyi a maximum?

Persze, mint mindenben, a csuklásban is vannak rekorderek. A Guinness Rekordok Könyvében a csúcstartó Charles Osborne, aki 68 éven át, 1922-től 1990-ig folyamatosan csuklott, izmai több százmilliószor húzódtak össze. Eleinte ráadásul percenként negyvenet csuklott, később ez lelassult, de szinte egész életében csak pépesített ételeket tudott megenni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Csuklás ellen

Bár mindenkinek van egy tuti tippje a csuklás megszüntetésére, többségükben ezek nem bizonyulnak hatásosnak. Elsősorban az segít, ha a légzésritmus megváltozik, és a rekeszizom területe megnyugszik. A megijesztés például általában azért működhet, mert ezt követően az ember egy mély levegőt vesz, lendületet ad a stresszválaszért felelős szimpatikus idegrendszernek, ez pedig visszaállíthatja az agy eredeti működését, leállítva a test ellentmondásos üzeneteit. 

Nagyon hasonló elven működhet az is, ha visszatartod a lélegzetedet, vagy, ha egy zacskóba lélegzel: mindkettő növeli a tüdő szén-dioxid-tartalmát, ami miatt az agynak a csuklás fenntartása helyett sürgősen arra kell összpontosítania, hogy helyreállítsa a szervezet oxigénellátását.

A csuklás veszélyei

A csuklás önmagában veszélytelen tünet, csak hosszan tartó és állandóan visszatérő panasz esetén van egészségügyi kockázata, bár ilyen szélsőséges esetben alvási nehézséget, alultápláltságot, kimerültséget, kiszáradást, hányást, refluxot vagy akár szívritmuszavart is okozhat.

Az evés-ivás okozta gondok mellett akár súlyos betegségek jele is lehet a hosszan tartó, állandóan visszatérő csuklás. Mivel a központi idegrendszerhez kapcsolódik, ritkán agyvelő- vagy agyhártyagyulladás, daganat, AIDS, emésztőszervi probléma, elzáródás, gyulladás is adhat így jelet magáról.

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük