Mennyi szénhidrátot ehetsz? Csak egy szem keksz kell az otthoni teszthez

A kutatók szerint egy keksz elrágásával kiderül, mennyi szénhidrátot ehet az illető.

Teszt szénhidrátdiétához
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mára szinte divattá vált a low carb-diéta, a szénhidrátbevitel minimálisra csökkentése, a radikális változtatás viszont nem mindig visz hosszútávon sikerre. A szervezeteknek ráadásul különbözhet is a szénhidrátigényük - derül ki egy új kísérletből.

A vizsgálatok szerint - mint az élet számos területén - itt is rengeteg múlik a genetikán. Sharon Moalem genetikus The DNA Restart: Unlock Your Personal Genetic Code to Eat for Your Genes, Lose Weight, and Reverse Aging című könyvében felvázolta a módszert, mellyel egyetlen keksszel kiderítheti az ember, hogy mennyi szénhidrátot tolerál a szervezete, mennyit fogyaszthat belőle biztonsággal.

A szénhidrátfogyasztás maximuma

A túl egyszerűnek tűnő módszert ki is próbáltatták egy önkéntes diákcsoporttal a The Truth About... című BBC-dokumentumsorozat szénhidrátokról szóló részében. A feladat lényege csak annyi volt, hogy 30 másodpercig rágniuk kellett egy sótlan krékert, majd akkor felemelni a kezüket, amikor a keksz íze megváltozott, édesebbé vált.

A különbségek meglepően nagyok voltak, volt olyan diák, aki már 17 másodperc elteltével érezte a változást, és olyan is, aki csak 35 másodperc múlva, sőt, egyesek nem is éreztek különösebb változást az ízben.

Ki ehet több szénhidrátot?

A teszt vezetője, Dr. Xand van Tulleken - utalva Sharon Moalem elméletére - elmondta, hogy annak, aki gyorsan érzi az íz módosulását, a nyálmirigyeiben magasabb koncentrációban találhatók meg az amiláz enzimek, melyek így könnyebben bontják le a bevitt keményítőt. Ők tehát több szénhidrátot ehetnek problémák jelentkezése nélkül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azoknak az embereknek viszont, akik később észlelik csak a változást, jobban oda kell figyelniük a szénhidrátbevitelre. A legrosszabb helyzetben mégis azok voltak, akik nem is észleltek semmiféle változást, ez ugyanis arra utal, hogy a lebontáshoz szükséges enzimek alacsony koncentrációban vannak csak jelen a szájukban. Nekik érdemes minimálisra szorítani a bevitelt.

A teszt otthon is könnyen elvégezhető megfelelő, sótlan, de nem édes keksszel. Figyelj a változás pillanatára: amennyiben 30 másodpercnél később, esetleg egyáltalán nem érzed meg, az az elmélet szerint azt jelenti, hogy kevésbé toleráns a szervezeted a szénhidráttal szemben.

A teszt természetesen inkább csak érdekesség, nem helyettesítheti a szakszerű orvosi kivizsgálást. Ha kellemetlen tüneteket tapasztalsz az emésztési folyamatokban, állandó hasfájással, puffadással küzdesz, keress fel szakorvost, nagy súlyfelesleg leadásához pedig kérd inkább dietetikus segítségét!

10 étel, amit ne fogyassz reggelire: népszerűek, de nem tesznek jót

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük