Azonosították a hetedik ízt: szoros összefüggésben állhat a kóros elhízással
Az édes, savanyú, keserű, sós, unami és zsír íz mellett ez a legújabb.

ízlelés
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy lehetséges hetedik ízt, a szénhidrátét azonosították ausztrál kutatók. A tudósok most azt próbálják feltárni, miként kapcsolódik ez az íz a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához.

Jellemzően a cukor az, amire a legtöbben vágynak a szénhidrát után. A kutatás azonban megmutatta, hogy van egy érezhető ízminőség, melyet az édes íztől független más szénhidrátok fogyasztása idéz elő, mondta el Russel Keast, a Deakin Egyetem professzora és a kutatás vezetője.

A kenyérben és a tésztafélékben található meg

A kutatók két szénhidrátot, a maltodextrint és az oligofruktózt vizsgálták. Mindkettő megtalálható az olyan alapvető élelmiszerekben, mint a kenyér, a tészták vagy a rizs. Az első vizsgálatok megmutatták, hogy ezeket a szénhidrátokat az ember képes érzékelni a szájban, olvasható a medicalexpress.com orvostudományi hírportálon. Utána a kutatók azt is megvizsgálták, hogy a szénhidrátokra való érzékenység összefügg-e azzal, hogy keményítőtartalmú ételeket fogyasztottak az alanyok.

Keményítőt tartalmazó ételekkel kísérleteztek

A Journal of Nutrition című tudományos folyóiratban ismertetett kutatás során 34 felnőttet vizsgáltak. Az eredmények szerint több keményítőtartalmú ételt fogyasztottak azok, akik a leginkább érezték a szénhidrát ízét, és a derekuk is vastagabb volt. Specifikusan vizsgálták a derékméretet, mivel az az étrenddel összefüggő betegségek kockázatának jó mércéje, magyarázta Julia Low, az egyetem kutatója. Az új ízek ilyen jellegű kutatása fontos az étrenddel kapcsolatos krónikus betegségek, például az elhízás miatt is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A zsír is egy külön íznek számít

A növekvő energiabevitel, különösen az energiában gazdag ételek nagyobb fogyasztása az egyik fő oka a túlsúly és az elhízás globális növekedésének. A szénhidrátok jelentik az emberi étrend fő forrását, magyarázta Keast professzor, akinek kutatócsoportja évekkel ezelőtt azonosította a zsírt a hatodik ízként.

Érdekes tény, hogy a zsír ízének kutatásakor arra jutottak, hogy kevesebb zsírtartalmú ételt fogyasztottak azok, akik érzékenyebbek a zsírra. A szénhidrátok esetében ez éppen fordítva van. Az ember hat ízt képes érzékelni, ezek az édes, a savanyú, a keserű, a sós, az unami és a zsír.  

Ezt is szeretjük