A vitaminok és ásványi anyagok pótlásának rendkívül fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében és a betegségek megelőzésében is. Bár a javasolt napi mennyiségnek könnyű utánanézni, a felszívódás hatékonyságát sok minden befolyásolja.
Egyes tápanyagok gátolják, míg mások éppen segítik egymás felszívódását, ezért érdemes mindig odafigyelni a párosításra. A megfelelő kombinációban ugyanis a szervezet mindkettőt képes sokkal jobban hasznosítani.
Vitaminpárok a tányéron
A legjobb természetes forrásokból biztosítani a vitaminokat, ami változatos étrendet igényel. Csak egy kis tudatosságra van szükség a menüsor összeállításában, hogy az egymás felszívódását erősítő vitaminok és ásványi anyagok biztosan egy tányéron kapjanak helyet.

A máj kiváló A-vitamin-forrás, hidegen sajtolt napraforgóolajban pirítva, spenótos körettel pedig az E-vitaminnal egymást erősítik.

A C-vitamin segíti a
kalcium felszívódását. A reggeli zabpelyhet ezért érdemes kalciumtartalmú magokkal, fügével, illetve áfonyával, citrusokkal vagy gojibogyóval dúsítani.

A
D-vitamin is fontos a kalcium felszívódásához: mindkettőt megtalálod a halakban, így a szardíniában is.

A
magnézium felszívódását segíti a B6-vitamin: a bab darált marhahússal és
chilivel készítve tud igazán hasznosulni.

A
párolt gomba és a máj jól kiegészítik egymást: előbbi sok niacint, utóbbi sok folsavat tartalmaz. A mellé tálalt főtt barna rizs szintén jó niacinforrás.

A kalcium felszívódását segíti a magnézium, ám a 2:1-es arányra figyelni kell a kalcium javára. Egy magnéziumban gazdag mángoldos saláta magvakkal dúsítva a leghatékonyabb.

Az E-vitamin felszívódásához C-vitaminra is szükség van. A
tojássaláta gazdag E-vitaminban, és friss paprikával, snidlinggel tálalva igazán hasznos a szervezetnek.

A magnézium és az E-vitamin szintén egymást erősítik. A magnéziumban gazdag spenótból készíts
házi pesztót, olíva- helyett akár tökmagolajjal is!

A
szelén jóddal együtt a leghatékonyabb: egy szelet lazac mindkettőt tartalmazza.