Vashoz C-vitamin, magnéziumhoz kalcium: 10 étel, amiben egymást erősítik a tápanyagok

Erre kell odafigyelni, hogy jobban hasznosuljanak.

Vitaminpárok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vitaminok és ásványi anyagok pótlásának rendkívül fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében és a betegségek megelőzésében is. Bár a javasolt napi mennyiségnek könnyű utánanézni, a felszívódás hatékonyságát sok minden befolyásolja.

Egyes tápanyagok gátolják, míg mások éppen segítik egymás felszívódását, ezért érdemes mindig odafigyelni a párosításra. A megfelelő kombinációban ugyanis a szervezet mindkettőt képes sokkal jobban hasznosítani.

Vitaminpárok a tányéron

A legjobb természetes forrásokból biztosítani a vitaminokat, ami változatos étrendet igényel. Csak egy kis tudatosságra van szükség a menüsor összeállításában, hogy az egymás felszívódását erősítő vitaminok és ásványi anyagok biztosan egy tányéron kapjanak helyet.

A máj kiváló A-vitamin-forrás, hidegen sajtolt napraforgóolajban pirítva, spenótos körettel pedig az E-vitaminnal egymást erősítik.
A vas felszívódását segíti a C-vitamin: egy almás céklasalátában mindkettő megvan.
A C-vitamin segíti a kalcium felszívódását. A reggeli zabpelyhet ezért érdemes kalciumtartalmú magokkal, fügével, illetve áfonyával, citrusokkal vagy gojibogyóval dúsítani.
A D-vitamin is fontos a kalcium felszívódásához: mindkettőt megtalálod a halakban, így a szardíniában is.
A magnézium felszívódását segíti a B6-vitamin: a bab darált marhahússal és chilivel készítve tud igazán hasznosulni.
A párolt gomba és a máj jól kiegészítik egymást: előbbi sok niacint, utóbbi sok folsavat tartalmaz. A mellé tálalt főtt barna rizs szintén jó niacinforrás.
A kalcium felszívódását segíti a magnézium, ám a 2:1-es arányra figyelni kell a kalcium javára. Egy magnéziumban gazdag mángoldos saláta magvakkal dúsítva a leghatékonyabb.
Az E-vitamin felszívódásához C-vitaminra is szükség van. A tojássaláta gazdag E-vitaminban, és friss paprikával, snidlinggel tálalva igazán hasznos a szervezetnek.
A magnézium és az E-vitamin szintén egymást erősítik. A magnéziumban gazdag spenótból készíts házi pesztót, olíva- helyett akár tökmagolajjal is!
A szelén jóddal együtt a leghatékonyabb: egy szelet lazac mindkettőt tartalmazza.

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük