Az állandó izom- vagy ízületi fájdalom komoly problémát jelezhet: ezek a túlterhelés tünetei
A túlterheléses fájdalom mögött több ok is állhat, általában sportolók körében alakul ki, de nem csak ők veszélyeztetettek.

izomfájás nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ismétlődő mozdulatokkal járó munka, sport, sőt a helytelen testtartás is okozhat túlterheléses fájdalmat, ami akár meg is akadályozhatja azt a tevékenységet, ami miatt kialakult.

Amikor valaki egy mozdulatsort hosszú ideig végez - és a „hosszú idő” kifejezés egyénenként változó időtartamot jelenthet - könnyen kialakulhat ez a fájdalom az érintett izmokban, ízületekben. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a tünetekről és a kezelési lehetőségekről beszélt. 

Túlzott terhelést okozhat a rossz testtartás is 

Sportolóknál az adott, főként érzékeny ízületeket érintő sportmozgás okozza a fájdalmat, míg egyes munkaköröknél a nap mint nap ismétlődő, munkavégzéshez kapcsolódó cselekvéssorozat. Küzdhetnek ezzel a problémával például útépítő és rakodómunkások, pincérek, fodrászok, akár zenészek is, akiknek bizonyos mozdulatokat igen gyakran kell ismételniük. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy egy hirtelen, rosszul kivitelezett, nagy intenzitású cselekvés terheli túl az izomzatot.

GettyImages-548134443
Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a helytelen testtartástól is kialakulhat a túlterheléses fájdalom. Ebben az esetben ugyanis a gerincet stabilizáló kisizmok folyamatosan azon dolgoznak, hogy valamennyire közelítsék a gerincet a helyes tartás felé, és ennek következtében lassan túlhasználódnak. Ilyenkor az izomegyensúly felborulása és a túlzott terhelés miatt az ízületeink is érintettek lehetnek. Mindennek eredménye a feszes, csomós izomzat, a gyulladt ízületek, a fájdalom.

Milyen tünetek utalhatnak túlterhelésre?

- A probléma olyan széleskörű tünetekkel jelentkezhet, hogy a diagnózis felállítása is csak alapos kikérdezésre és vizsgálatokra épülhet. Akkor gondolhatunk túlterheléses fájdalomra, ha valaki tartósan fájó izmokra, ízületekre panaszkodik, amelyek esetleg még meg is duzzadtak, ha derékfájdalommal, nyaki-vállövi fájdalommal küzd - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Az ínhüvelygyulladás, a tenisz-, a golfkönyök, a befagyottváll-szindróma mind ebbe a kategóriába sorolható, ahogyan az iliotibiális szalag szindróma is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez utóbbi probléma tipikusan a futókat érinti, hiszen a futás közben, ahogy a láb hajlik és nyúlik, ez a szalag egy csontbütykön folyamatosan átugorva „dörzsölődik”. Ez vezethet irritációhoz, gyulladáshoz, különösen, ha a sportoló túlzásokba esik, vagy helytelen edzéstervet követ.  A vezető panasz minden esetben fájdalom. 

Aktív fájdalomcsillapítás és gyógytorna segíthet

A túlterheléses fájdalom kezelésében az első lépés a pontos diagnózis felállítása, amelyre aztán hatékony fájdalomcsillapítás és az ok megszüntetése épülhet. 

- Az aktív fájdalomcsillapító kezelések hatékonyan szüntetik meg a fájdalmat és a gyulladást, csökkentik az ödémát és az izomfeszességet, ezért az esetek többségében érdemes ilyen jellegű kezeléssel kezdeni a terápiát - hangsúlyozza Páll doktor.

Lökéshullám terápia.
Lökéshullám terápia.
Fotó: zoranm / Getty Images Hungary

- Jó eredménnyel kezelhetőek az ilyen problémák a lágyrész hialuronsav-injekciós terápiájával, amely a fájdalom forrásánál hat. A csont-ín találkozáshoz bevitt hialuronsav ugyanis csökkenti a gyulladást az izmok eredésénél, és segíti a gyulladt szövetek regenerációját. Beválhat még az orvosi kollagénnel végzett injekciókúra és a lökéshullám-terápia, akár kombinálva is. 

A teljes gyógyuláshoz és az okok megszüntetéséhez az aktív fájdalomcsillapítás mellett elengedhetetlen a célzott gyógytorna is. A célzott gyakorlatok segítségével tehermentesíthetőek a túlterhelt területek, helyreállítható az izomegyensúly, javítható az ízületek mozgásképessége, és elkerülhető a probléma kiújulása. 

10 finom fehérjeforrás, amit sokan nem ismernek

Rengeteg fehérjeforrással színesíthető az étrend, mindenki megtalálhatja a legjobban tetsző variációt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük