Izomrövidülés is állhat az állandó fejfájás hátterében: kulcsfontosságú az óvatos nyújtás

Sokak életét megkeseríti a gyakran jelentkező fejfájás. Hátterében olykor a csuklyás izomban létrejövő elváltozások állnak.

x

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fejfájás esetén általában az időjárás-változásra, az alváshiányra vagy éppen a nem elegendő folyadékbevitelre gyanakszunk - sokszor teljesen jogosan. Kevesebbszer gondolunk viszont arra, hogy a hosszas ülés és a helytelen testtartás is okozhatja a tüneteket.

Pedig nem csak derékfájdalom formájában jelentkezhet a mozgásszegény életmód, a nyaki gerincet sem kíméli. 

Mikor gondoljunk nyakproblémák okozta fájdalomra?

Amennyiben valaki gyakran jelentkező fejfájással küzd, és ülőmunkát végez, érdemes megvizsgálnia a fejtartását, valamint a nyakat a vállakkal összekötő csuklyás izom állapotát. Ha oldalnézetben a fülek a vállak előtt helyezkednek el, valószínűleg előrehelyezett a fejtartás. Ilyenkor a nyaki gerinc elváltozását lehet megfigyelni. Ez pedig kéz a kézben jár a nyaki izmok lefutásának eltérésével és a tónusukban beálló változások megjelenésével is.

A nyak és a váll között olykor fájdalmas csomók is kitapinthatók. A fájdalom helye is árulkodó lehet, a csuklyás izom merevsége miatt jelentkező fejfájást gyakran kíséri tarkótáji és váll környéki fájdalom. 

A hosszas ülőmunka negatív hatásai gyakran a csuklyás izomban jelentkeznek

A csuklyás izom (musculus trapezius) trapéz formájáról kapta nemzetközi elnevezését. A felületesen elhelyezkedő izom a tarkótól a vállakig és a hát közepéig fut. Szerepet játszik a vállak mozgatásában, a lapockák egymáshoz közelítésében, a fej fordításában és oldalra hajtásában, valamint a felső végtagok forgatásában is. A nyakszirttől a vállakig futó felső rész rövidülésre hajlamos, nagy terhelésre (például nehéz táska hordásakor), hosszas statikai igénybevételre (például tartós ülőmunka esetén) kötötté, túlzottan feszessé válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fájdalom megjelenhet az izom nyomásérzékenységében, és fejfájás is előfordulhat. A tünetek megszüntetéséhez alapvető fontosságú a feszes izomzat normális tónusának visszaállítása.  

Mit tehetünk a csuklyás izom rövidülése miatti fájdalom ellen?

Első lépésként fel kell ismerni, hogy komplex problémával állunk szemben. A számítógép előtti munkavégzés, a stressz és a helytelen testtartás mind a csuklyás izom fájdalmas merevségéhez, majd pedig fejfájáshoz vezethet. 

  • A kezelés alapja a helyes testtartás elsajátítása, ennek megtanulásához gyakran szakember segítsége szükséges.
  • Ha észreveszed, hogy görnyedten tartod magad, korrigáld a testtartásod, húzd hátra a fejed és a vállaidat is. 
  • A hosszas ülőmunkát időről időre ajánlatos megszakítani valami mozgásos tevékenységgel, például a nyaki gerinc óvatos átmozgatásával. Lassan forgasd egyik oldalról a másikra a fejed, majd a mellkasodhoz közelítve az állad végezz fejkörzést, szintén lassan, és csak elöl!
  • A nyújtás segíthet a fájdalom legyőzésében és az izom tónusának helyreállításában is. Közelítsd a füled a válladhoz, a másik oldali karoddal pedig nyújtózz lefelé. Tartsd meg ezt a pozíciót körülbelül 20 másodpercig, majd ismételd meg a másik oldalra is. Fontos, hogy óvatosan végezd a nyújtást, anélkül, hogy rángatnád a fejed. 

Ahogy a rossz testtartás és a merev izom sem egyik pillanatról a másikra alakul ki, úgy a gyógyulás sem rövid folyamat. Ha a probléma már régóta fennáll, előfordulhat, hogy a nyaki csigolyákban is elváltozások jöttek létre. A pontos diagnózis felállításához orvosi vizsgálat javasolt. A probléma kivizsgálása után manuálterapeuta és gyógytornász segíthet a gyógyulásban, azonban a fájdalomtól szenvedő aktív részvételére is szükség van.

Ha ezt csinálod pár percig, megszűnik az izomfájdalom 

Olyan nyújtógyakorlatokat mutatunk, amelyek segítenek az izomfájdalmak kezelésében, és hosszú távon oldják meg a problémát. A nyújtás során fontos, hogy figyelj a légzésedre, és természetesen az, hogy ne erőlködve végezd.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük