Izomrövidülés is állhat az állandó fejfájás hátterében: kulcsfontosságú az óvatos nyújtás
Sokak életét megkeseríti a gyakran jelentkező fejfájás. Hátterében olykor a csuklyás izomban létrejövő elváltozások állnak.

x
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fejfájás esetén általában az időjárás-változásra, az alváshiányra vagy éppen a nem elegendő folyadékbevitelre gyanakszunk - sokszor teljesen jogosan. Kevesebbszer gondolunk viszont arra, hogy a hosszas ülés és a helytelen testtartás is okozhatja a tüneteket.

Pedig nem csak derékfájdalom formájában jelentkezhet a mozgásszegény életmód, a nyaki gerincet sem kíméli. 

Mikor gondoljunk nyakproblémák okozta fájdalomra?

Amennyiben valaki gyakran jelentkező fejfájással küzd, és ülőmunkát végez, érdemes megvizsgálnia a fejtartását, valamint a nyakat a vállakkal összekötő csuklyás izom állapotát. Ha oldalnézetben a fülek a vállak előtt helyezkednek el, valószínűleg előrehelyezett a fejtartás. Ilyenkor a nyaki gerinc elváltozását lehet megfigyelni. Ez pedig kéz a kézben jár a nyaki izmok lefutásának eltérésével és a tónusukban beálló változások megjelenésével is.

A nyak és a váll között olykor fájdalmas csomók is kitapinthatók. A fájdalom helye is árulkodó lehet, a csuklyás izom merevsége miatt jelentkező fejfájást gyakran kíséri tarkótáji és váll környéki fájdalom. 

A hosszas ülőmunka negatív hatásai gyakran a csuklyás izomban jelentkeznek

A csuklyás izom (musculus trapezius) trapéz formájáról kapta nemzetközi elnevezését. A felületesen elhelyezkedő izom a tarkótól a vállakig és a hát közepéig fut. Szerepet játszik a vállak mozgatásában, a lapockák egymáshoz közelítésében, a fej fordításában és oldalra hajtásában, valamint a felső végtagok forgatásában is. A nyakszirttől a vállakig futó felső rész rövidülésre hajlamos, nagy terhelésre (például nehéz táska hordásakor), hosszas statikai igénybevételre (például tartós ülőmunka esetén) kötötté, túlzottan feszessé válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fájdalom megjelenhet az izom nyomásérzékenységében, és fejfájás is előfordulhat. A tünetek megszüntetéséhez alapvető fontosságú a feszes izomzat normális tónusának visszaállítása.  

Mit tehetünk a csuklyás izom rövidülése miatti fájdalom ellen?

Első lépésként fel kell ismerni, hogy komplex problémával állunk szemben. A számítógép előtti munkavégzés, a stressz és a helytelen testtartás mind a csuklyás izom fájdalmas merevségéhez, majd pedig fejfájáshoz vezethet. 

  • A kezelés alapja a helyes testtartás elsajátítása, ennek megtanulásához gyakran szakember segítsége szükséges.
  • Ha észreveszed, hogy görnyedten tartod magad, korrigáld a testtartásod, húzd hátra a fejed és a vállaidat is. 
  • A hosszas ülőmunkát időről időre ajánlatos megszakítani valami mozgásos tevékenységgel, például a nyaki gerinc óvatos átmozgatásával. Lassan forgasd egyik oldalról a másikra a fejed, majd a mellkasodhoz közelítve az állad végezz fejkörzést, szintén lassan, és csak elöl!
  • A nyújtás segíthet a fájdalom legyőzésében és az izom tónusának helyreállításában is. Közelítsd a füled a válladhoz, a másik oldali karoddal pedig nyújtózz lefelé. Tartsd meg ezt a pozíciót körülbelül 20 másodpercig, majd ismételd meg a másik oldalra is. Fontos, hogy óvatosan végezd a nyújtást, anélkül, hogy rángatnád a fejed. 

Ahogy a rossz testtartás és a merev izom sem egyik pillanatról a másikra alakul ki, úgy a gyógyulás sem rövid folyamat. Ha a probléma már régóta fennáll, előfordulhat, hogy a nyaki csigolyákban is elváltozások jöttek létre. A pontos diagnózis felállításához orvosi vizsgálat javasolt. A probléma kivizsgálása után manuálterapeuta és gyógytornász segíthet a gyógyulásban, azonban a fájdalomtól szenvedő aktív részvételére is szükség van.

Ha ezt csinálod pár percig, megszűnik az izomfájdalom 

Olyan nyújtógyakorlatokat mutatunk, amelyek segítenek az izomfájdalmak kezelésében, és hosszú távon oldják meg a problémát. A nyújtás során fontos, hogy figyelj a légzésedre, és természetesen az, hogy ne erőlködve végezd.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük