Fejfájás, szédülés, tarkómerevség: tudod, mi áll a tünetek mögött?
A nyaki izmok görcsös állapota sok kellemetlenséget okozhat. Így oldd meg a problémát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

- Beállt a tarkóm - szokták mondani, és ha valaha is fájt már ezen a részen a nyakad, akkor te is tudod, hogy igen kellemetlen problémáról van szó.

A tarkómerevség gyakran szédüléssel, fejfájással, rosszabb esetben migrénnel is társul, mert a nyak legerősebb izma, a fejbiccentő izom bizonyos okok miatt feszessé és görcsössé válik, vagyis nem képes elernyedni. Ez a hétköznapokban is igen sok kellemetlenséget okozhat. Az alábbiakban Farkas Lehel gyógymasszőr sorait olvashatod.

A tarkómerevség okai

A tarkómerevség kialakulásának három leggyakoribb oka a rossz testtartás, az erős stressz, illetve a hideghatás vagy a huzat. Emellett a nyaki idegdúcok duzzanata, illetve nőknél a nyaki artrózis is sokszor összefüggésbe hozható a problémával.

Sőt, a szem betegségei, a gyulladás okozta izomkárosodás, valamint a nyaki gerinc sérülése szintén tarkómerevséghez vezethet.

Ezen felül a tarkómerevség fakadhat idegi, neurológiai, hormonális vagy érrendszeri  problémákból is, illetve kialakulhat az arcot beidegező háromosztatú idegben, és az agyhártyát ellátó verőérben keletkezhet fokozott nyomás hatására.

Szédületes tünetek

A nyaki gerinc-tarkó szakasz problémáiból adódóan könnyen kialakulhatnak szédüléssel járó betegségek. Az erős izom-összehúzódásból adódóan a koponyaűri nyomás megnőhet. A szédülés mögött gyakran az éhség miatt kialakuló alacsony vércukorszint, akut fülgyulladás, érrendszeri probléma, daganatos megbetegedés is áll. A szédülés jelentkezhet szklerózis multiplex vagy Méniére-szindróma tüneteként is.

A tarkómerevség kezelése

A tarkómerevséget csak úgy lehet kezelni, ha az érintett izomcsoportokat kilazítod. Ha ugyanis az izmok túl feszessé válnak, akkor fájdalom lép fel, és kis idő elteltével a gerinc teljes szakaszában kialakulhatnak ortopédiai elváltozások.

Ebben segíthet az orvosi gyógymasszázs, amely helyreállítja az izmok ruganyosságát, erejét, illetve megszünteti a merevséget és fájdalmat. A testfelület különböző részein alkalmazott nyomás hatására kiegyensúlyozódik a véráramlás és az oxigénellátottság az izmokban, ami által a mozgatórendszer különböző részei - a csontok, ízületek, kötőszövetek és izmok - és az általuk befolyásolt folyamatok - idegrendszeri, keringési és emésztési - újból beindulnak.

Nagyon sokat segíthet, ha javítasz a testtartásodon, különösen, ha ülőmunkát végzel. Mozgasd át a vállaidat, a nyakadat, nyújtózkodj minél többet, ezzel frissítve testtartásodon.

Érdemes gerinctornát is alkalmazni, a Spirans gerinctorna technikai elemeivel könnyedén feloldhatóak ezek a deformációk. A helyes légzés elsajátítása és a koordinációs készség összehangolása is rendkívüli fontossággal bír, a test ettől lesz rugalmasabb, szívósabb és könnyedebb.

Hátfájás ellen

Ha hátfájással küzdesz, érdemes egyéb gyógymódokat is kipróbálnod. A Kovalenko Klinika módszerei.

Pszichés okok

Pihentetés közben érdemes elgondolkodni azon, hogy a probléma hátterében mi állhat. Mi bántja a nyakadat? Az élet mely területén vagy elakadva? Mennyire vagy makacs, gőgös a kapcsolataidban? Érdemes ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feltenned magadnak, és megválaszolni őket, mert a tarkómerevségnek lelki okai is lehetnek.

Nem árt átalakítani stresszes életvitelt, a megfelelési vágyakat, valamint a makacs törekvési hajlamokat, amelyekben könnyen megtörhetsz. Ne bíráskodj saját magad és embertársaid felett. A nyak köti össze a fejet a testeddel, gondolataiddal és érzelmeiddel. Ha a kettő nincs harmóniában, akkor a problémák félúton megrekednek, és mondhatni megkövesednek a nyakban.

Ezt is szeretjük