Fájdalmas csomók: miért alakulnak ki, és mit tehetsz ellenük?

A szakértőt kérdeztük

Tudj meg többet az izomcsomókról Farkas Lehel gyógymasszőrtől.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Izomcsomók elsősorban a vállon, háton, combban alakulnak ki, jelenlétük fájdalmas, megszüntetésük pedig nem megy máról holnapra.

Farkas Lehel gyógymasszőr elárulja, miért is fejlődnek ki a fájó izomcsomók, illetve mit tehetsz ellenük hosszú távon.

Az izomcsomók kialakulása

Az izomcsomók kialakulása szempontjából meghatározó lehet az életvitel, a helytelen táplálkozási szokások, a mozgás hiánya és a mentális, lelki leterheltség. A felsorolt okok mind kiválthatják az izom csomósódást, de bármilyen más jellegű szöveti felhalmozódást is - például zsírcsomók, akné, jó és rosszindulatú daganatok.

Kivételes esetekben előfordulhat, hogy sérülés útján keletkezik az izomcsomó, ha az izmokban szakadás történik - ez lehet makro vagy mikro egyaránt. Ilyenkor a forradási folyamatok miatt az izomszövet megrövidül, állaga tömörebbé válik, és hajlamosabb lesz a csomósodásra.

Mélyebb rétegekben

Izomcsomók jellemzően a mélyebben fekvő kötőszöveti állományban alakulnak ki. Amennyiben a nyirokérhálózat leterhelt, a salakanyag felhalmozódás megköti az izomrostokat, az izomszövetek összetapadnak, idővel pedig megkeményednek.

Ilyenkor szabályos rögök keletkeznek a bőr és az izomszöveti állomány között, amelyek különböző nagyságúak és formájúak lehetnek. Állaguk, keménységük és lágyságuk meghatározza keletkezési idejüket, valamint a szervi funkciók helyes vagy helytelen működését.

Mennyi idő kell a kezeléshez?

A csomók feloldása időt és szorgalmat igénylő feladat. Ami évek alatt halmozódott fel, annak eltüntetése apró lépésekben lehetséges, nem megy máról holnapra. A kisebb, borsónyi csomókat általában egy év alatt el lehet tüntetni, a nagyobbaknál azonban sokkal hosszabb időre van szükség. A rendszeres gyógymasszázs kezelés mellett pedig fontos, hogy változtass bizonyos dolgokon az életedben. Alapvetően nagyon ritka, hogy eltűnjenek a csomók, ennek oka, hogy kevesen képesek kitartó, fokozatos életmódbeli váltásra. A csomók mindaddig jelen lesznek, amíg nem foglakozol önmagaddal kellő komolysággal.

Az izomcsomók lelki okai

Ha egy problémát félreteszel, mert nem tudod megoldani, kezelni, az idővel megkövül benned, hatására izomcsomó alakul ki. Minden egyes rög annak a kihívásnak az elraktározási helye, amelytől megijedtél, és amelyre nem reagáltál kellő figyelemmel. A vállak környékére lerakodott csomók azokat a terheket szimbolizálják, amelyeket már hosszú ideje cipelsz, és amelyeket nem vállaltál fel kellő módon. A sok gondolati frusztráció, amely a fejből indul ki, levonul a testbe, és nyomot hagyva maga után jelzi, hogy itt lenne az ideje, hogy merj tenni önmagad boldogságáért. Gyakran az a probléma, hogy az emberek inkább töprengeni szeretnek, mintsem ezzel párhuzamosan cselekedni.

Rágódás helyett cselekvés

Természetesen szükségszerű reálisan átgondolni a rád háruló feladatokat, vagy az elképzeléseidet, azonban van egy határ, amin túl már nem lesz jobb a meglátásod. Elképzeléseidet akkor tudod megvalósítani, ha valóban teszel értük, és nem csupán illúziókba ringatod magad. Ne feledd: a megoldás te magad vagy a saját életedre.

Még egy módszer a fájdalom ellen

A gyógymasszázs mellett kipróbálhatod a kiropraktikát is a fájdalom ellen. Kattints az alábbi videóra, és tudj meg többet a módszerről!

Kerüld el az izomcsomók visszatérését!

Ahhoz, hogy a kimasszírozott izomcsomók ne térjenek vissza, elsősorban változtatásra van szükség: közeledned kell valós vágyaid felé. A lelki, pszichés okokon felül pedig fontos lenne naponta két és fél-három liter szénsavmentes vizet elfogyasztanod, valamint rendszeres, ám nem megerőltető mozgást végezned. Mindezek a változtatások együtt segítenek majd abban, hogy a csomók feloldódjanak, eltűnjenek, a fájdalom megszűnjön.

Ezt is szeretjük