Így mutatja meg a test a túl magas kortizolszintet: a rossz alvás is tünet lehet

A kortizol számos folyamatban játszik fontos szerepet a szervezetben, így ha túl magas a szintje, kellemetlen tüneteket is okozhat.

GettyImages-1314277667

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alvás egy hormonális folyamat, ezért, ha felborul a hormonháztartás, az hatással van az alvás minőségére és mennyiségére is. A kortizol hormon egyensúlya az egyik legfontosabb tényezője a pihenésnek, hiánya és többlete is problémát okozhat. Rossz működését az álmatlanság és az éjszakai felébredés is jelezheti. Ha szeretnéd megtudni, milyen természetes módszerekkel csökkentheted a szintjét, ide kattintva olvashatsz róla. 

Így mutatja meg a test a túl magas kortizolszintet

A stressz, mint fogalom 50 évvel ezelőtt, Selye János endokrinológusnak köszönhetően került be az orvosi terminológiába. Azóta pedig már szinte az összes civilizációs betegséggel összefüggésbe hozták. Növelheti többek között a rák, a mentális betegségek, a diabétesz és az elhízás kockázatát, de hatással van a hormonháztartásra is.

GettyImages-1403986369
Fotó: Maria Korneeva / Getty Images Hungary

Stressz hatására a szervezet stresszhormonokat - katekolaminokat és kortizolt - szabadít fel a mellékvesemirigyekből, amelyek közül is a kortizol az egyik legfontosabb. Mindez jelentős változásokat okoz a szervezetben: növekszik a pulzusszám, fokozódik az izzadás és a nyálelválasztás, kitágulnak a pupillák, csökken a fájdalomérzékelési szint, növekedik a légzésfrekvencia, valamint egy erőltetett ébrenléti állapotba kerül a test. Ezeknek a fokozott funkcióknak fenntartása rengeteg energiájába kerül a szervezetnek, ezért amint elmúlik a veszély, igyekszik nyugalmi állapotba kerülni. De mi van akkor, ha nem sikerül, és magas marad a kortizolszint? 

Ezeknek a betegségeknek a kockázatát növeli

A kortizol egyfajta ébresztőhormon, ezért a szintje reggel a legmagasabb és a nap folyamán folyamatosan csökken. A szervezet igyekszik megfelelő mennyiséget termelni belőle, hogy megőrizze az egészségét, ez azonban nem mindig sikerül. A stresszoroknak való tartós kitettség a hormon krónikus emelkedéséhez vezethet, ami az érzelmi, fizikai és mentális jólétet is veszélyezteti. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A túl sok kortizol súlygyarapodást, elvékonyodott bőrt, pattanásokat, striákat és csontritkulást is okozhat, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatát is növeli. Emellett hatással van az alvás-ébrenlét ciklusra: általában este, lefekvéskor alacsonyabb a kortizol szintje, és reggel, ébredés előtt a legmagasabb. Ez arra utal, hogy fontos szerepet játszik az ébrenlét beindításában, és részt vesz a szervezet cirkadián ritmusában. Az állandó, krónikussá váló stressz hatására azonban a felborult hormonegyensúly alvászavart, éjszakai ébrenlétet és felébredést is okozhat.

Olvass tovább! 7 isteni finom tea stressz és szorongás ellen

A gyógynövényeket már évezredek óta alkalmazzák különféle betegségek és panaszok kezelésére.

7 isteni finom tea stressz és szorongás ellen - Nyugtatják a lelket és felüdítik a testet

Nézegess képeket!

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük