Hízással, banyapúp kialakulásával jár a magas kortizolszint: hogy normalizálható?

A magas kortizolszint jellegzetes tünetekkel jár, és idővel súlyos szövődményekhez vezethet.

hasi zsír

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A stresszhormonként is ismert kortizol a testműködés számos területére hatással van, különösen fontos a fizikai vagy érzelmi stresszre adott válaszreakció szabályozásában. 

Az állandó leterheltség, gyakori konfliktushelyzetek és idegeskedés hatására fokozódik a hormon termelődése. A magas kortizolszint egy sor jellegzetes tünettel jár, kezelés híján pedig súlyos szövődményekhez vezethet.

Magas kortizolszint jelei

A kortizol egy szteroidhormon, amit a mellékvese termel. Egészséges embereknél a reggeli órákban a legmagasabb a szintje, majd a nap folyamán egye csökken. A hormon a szervezet stresszreakciójának szabályozásán túl fontos szerepet tölt be a vércukor és vérnyomás kontrolljában, az emésztésben és a gyulladáscsökkentésben, illetve segíti az alvási és ébrenléti ciklusok koordinálását. A tartósan emelkedett vagy épp alacsony kortizolszint káros a szervezet számára. 

Krónikus stressz hatására idővel a mellékvese ki is merülhet, így a korábban emelkedett értékek drasztikusan lecsökkenhetnek. A magas kortizolszintet több dolog is okozhatja, a stresszen túl nőknél gyakran az ösztrogén hormon emelkedett szintjéhez társul. Emellett a mellékvese működését közvetetten szabályozó agyalapi mirigy problémái, mellékvesetumorok, illetve nagy mennyiségű kortikoszteroid gyógyszerek szedése is hozzájárulhat. A kórosan és tartósan magas kortizolszint általában Cushing-szindrómát jelöl, amelynek hátterében a már felsorolt dolgok állhatnak. A kórkép tünetei az értékek függvényében alakulnak, de a gyakori jelek közé a következők tartoznak:

  • hízás,
  • zsírlerakódások, például banyapúp és holdvilágarc,
  • rózsaszín vagy lila striák a has, a comb, a mellek és a karok területén,
  • alvászavar,
  • elvékonyodó, érzékeny bőr,
  • lassabb sebgyógyulás, 
  • akne. 

Továbbá a nők fokozott szőrösödést, menstruációs problémákat tapasztalhatnak, férfiaknál alacsonyabb libidó, csökkent termékenység és erekciós zavar jelentkezhet.

Mindkét nemnél előfordulhat egyebek mellett súlyos fáradtság, izomgyengeség, depresszió, az érzelmek uralásának nehézsége, kognitív nehézségek és magas vérnyomás. 

Hogyan csökkenthető az érték? 

Kezelés nélkül az állapot idővel 2-es típusú diabétesz, csontritkulás és hipertónia kialakulásához vezethet, így a fenti tünetek tapasztalásakor mindenképp szakember felkeresése javasolt. A terápia a konkrét kiváltó ok függvényében többféle is lehet, a gyógyszerek mellett műtét is szóba jöhet. 

A kortizolszint normalizálásában természetes módszerek is segíthetnek. A stresszkezelés kulcsfontosságú, ehhez érdemes elsajátítani relaxációs technikákat, találni egy hobbit, amit szívesen űz az ember, illetve beiktatni a rendszeres testmozgást a mindennapokba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A minőségi alvás szintén lényeges, ehhez ajánlott kialakítani egy tartható lefekvési, felkelési rutint, illetve kiiktatni a zavaró tényezőket, például a digitális eszközök használatát az álomba merülés előtt. A jó családi és baráti kapcsolatok szintén könnyíthetik a stresszes időszakok átvészelését. 

4 hatékony illóolaj, ami oldja a stresszt

A gyógynövények illóolaja is sokat segíthet alvászavar, stressz esetén nyugtató hatásuk révén. Nemcsak párologtatóba csepegtetve, hanem változatos formában felhasználhatóak.

4 hatékony illóolaj, ami oldja a stresszt, és segít elaludni: mutatjuk, melyik milyen formában hatásos

Az illóolajok hatékony, természetes nyugtatóként szolgálhatnak, hogyha a megfelelő módszerrel használják őket.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük