4 igen kedvelt jógapóz, mely ront a térdfájáson: így módosíthatod őket
A jóga sokat segíthet gerincproblémák esetén, térdfájásnál azonban fokozottan ügyelni kell a gyakorlásra.

jogapoz 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jógának megannyi jótékony hatása van a szervezetre, hiszen növeli a test rugalmasságát, erősíti az izmokat, nem utolsósorban újratölti az energiaraktárakat, illetve hatékonyan oldja a stresszt.

Térdpanaszok esetén azonban óvatosnak kell lenni, bizonyos jógapózok ugyanis kimondottan rosszat tesznek a térdnek. Persze azért nem kell lemondani a jógáról, csupán úgy kell elvégezni a gyakorlatokat, hogy azok károsítás helyett növeljék a térd teherbíró képességét.

Lótuszülés helyett törökülés

A legtöbbeknek ismerős a póz, amikor is a térdek teljesen be vannak hajlítva, a lábfejek pedig talppal felfelé pihennek az ellentétes combokon. A térd számára ugyanakkor nagyon megterhelő a csípő és a lábak csavarodása, ezért lótuszülés helyett célszerű sima törökülésben végezni a gyakorlatot.

Lótuszülés.
Lótuszülés.

Fordított háromszög póz

A fordított háromszög póz kezdőállása a közepes terpeszállás: a bal lábujjak előre néznek, a jobb lábfejet pedig el kell fordítani 90 fokkal. Ezt követően kinyújtott bal kézzel meg kell érinteni a padlót a jobb láb mellett. Következik a törzsfordítás és a jobb kar kinyújtása az ég felé. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Sajnos a térd szempontjából ez nagyon veszélyes, mivel a csípő kicsavarodik, az elülső láb viszont fixen előre néz. Könnyíthető a póz, ha a hátulsó lábat párhuzamosan tartják a másikkal.

Fordított háromszög póz.
Fordított háromszög póz.

Tevepóz

A tevepózt matracon, vállszélességű térdterpeszben kell végezni, majd a kezeket a talpakra helyezni, és, amennyire lehet, hátrahajtani a fejet. Így viszont rendkívül nagy nyomás helyeződik a térdekre, ami térdfájással küzdőknek különösen rossz. A gyakorlat módosítható, ha a beteg feltekert matracra vagy plédre térdel.

Tevepóz.
Tevepóz.

Karnyújtás felfelé néző nagylábujjakkal

A póz lényege, hogy egyenesen kell állni, és lassan felemelni a jobb lábat, majd, amennyire lehet, térddel közelíteni a mellkas felé. Ezután meg kell fogni a jobb láb nagyujját, majd lassan oldalra nyújtani a lábat. Ebben a pózban viszont könnyű túlnyújtani, ezért nem ajánlott tűréshatárig nyújtani a lábakat.

Karnyújtás felfelé néző nagylábujjakkal.
Karnyújtás felfelé néző nagylábujjakkal.

Egyszerű jógapózok hátfájásra

A jóga több, mint egyszerű testmozgás, hiszen egyrészt átmozgat és erősít, másrészt általa az ember közelebb kerülhet a testi-lelki harmónia eléréséhez. Az alábbiakban kilenc egyszerű jógapózt mutatunk, melyek egészségesebbé tehetik a gerincet, ettől pedig a későbbiekben öröm lesz jógamatracra lépni. Ha fájdalmaid vannak, esetleg gerincferdülésed, akkor először mindenképpen képzett gerincjóga-oktatóval gyakorolj.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük