Gyógyító ivóvizek itthon, amik segítenek az epének: az emésztésnek is jót tesznek

Magyarország a gyógyvizek országa, és nem csak a termálfürdők miatt. Az értékes vizeket meg is lehet inni.

Szulfátos gyógyvizek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egészségügyi panaszok esetén a gyógyvizes ivókúrák is sokat tudnak segíteni. Nem mindegyik termálfürdő vize alkalmas fogyasztásra, a helyszíneken külön jelzik ennek a lehetőségét.

Ezenkívül még boltokban is hozzá lehet jutni az értékes forrásvizekhez, és Magyarországon a szulfátos gyógyvizekből sincsen hiány.

Szulfátos gyógyvizek Magyarországon

A szulfátos gyógyvizek képesek szabályozni a gyomorsav termelődését. Attól függően, hogy valaki étkezés előtt vagy után fogyasztja őket, csökkentik vagy serkentik a gyomorsav termelődését. Jótékony hatásuknak köszönhetően megszüntetik a puffadást és a teltségérzetet, támogatják az emésztést. A glaubersós gyógyvizek is olyan nátrium-szulfátokat tartalmaznak, amik jó hatással vannak az epeutakra, megelőzhető velük az epebetegségek kialakulása, ráadásul anyagcsere-serkentő, méregtelenítő tulajdonsággal is bírnak.

Fontos tudni, hogy a gyógyvizek fogyasztása kifejezetten ellenjavallt elégtelen veseműködés esetén, epekőnél vagy epegyulladásnál, illetve májgyulladás és gyomorfekély meglétekor. Csak enyhébb egészségügyi panaszoknál ajánlott fogyasztani, kúraszerű használatuk előtt érdemes konzultálni kezelőorvossal vagy dietetikus szakemberrel.

Már a 18. században ismerték a mátrai csevice források vizét, ilyen a Parádi kénes gyógyvíz is. Akár egy túra alatt is el lehet látogatni a Mátra gyógyító forrásaihoz, és bárki megtöltheti palackját.
Fotó: <b><a id="hyperlink_a01662115d7515b349d0577df19637f8" href="https://www.orszagalbum.hu/kep.php?p=93535" target="_blank">JUHASZJ</a></b> / orszagalbum.hu
A Parádi kénes víz főleg savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségek esetén, de akár epebántalmak kezelésben is segíthet. A maximális hatás elérése érdekében szobahőmérsékleten lassan fogyasztandó. Hatására az epehólyag kíméletesen összehúzódik, ami segít a kiürülésben. Naponta 3-szor 2 dl fogyasztása ajánlott 3-4 hetes kúra alatt.
Fotó: <b><a id="hyperlink_096f2863fe8188d38d8ab8499caeddc5" href="https://www.facebook.com/gyogyviz/photos/a.133663730016527/1857381090978107/" target="_blank">Gyógy- és Ásványvizek</a></b> / Facebook
A Ferenc József gyógyvíz két legfontosabb összetevője a glaubersó és a keserűsó, vizét főleg székrekedés ellen és enyhe bélgyulladások kezelésére használják. A vizet éhgyomorra érdemes fogyasztani, epedoktornak is hívják, mert serkenti az epeürítést, aminek köszönhetően csökken az epehólyag pangása. A kúra 4-6 héten át tart, és napi 1-1,5 deciliter gyógyvíz fogyasztása ajánlott.
Fotó: <b><a id="hyperlink_b347f992baccb44fd15591c663355fc5" href="https://www.facebook.com/gyogyviz/photos/a.133663730016527/2794376107278596/" target="_blank">Gyógy- és Ásványvizek</a></b> / Facebook
Glaubersós vizek közé tartozik a Hunyadi János gyógyvíz, amit hashajtóként és béltisztítóként is használnak, emellett képes gátolni az epekőképződést és az epehólyag-gyulladást. Epepanaszokra 2-3 deciliter a napi javallott adag több részletben elosztva. Ezenkívül még a Mira gyógyvíz tartozik ide, amiből epebetegségek megelőzésére 4-6 hetes kúra alatt naponta 2-3 decilitert szabad inni.
Fotó: <b><a id="hyperlink_a6c74b31987edc362c7fdfdb51f3fe90" href="https://www.facebook.com/gyogyviz/photos/a.133663730016527/2780252825357591/" target="_blank">Gyógy- és Ásványvizek</a></b> / Facebook
A Balfi Gyógyfürdőkórházban használt kénes vizet fogyasztásra is árulják emésztőrendszeri megbetegedések esetén, a gyógyhatású forrás már a 16. század óta ismert. Jót tesz az idegrendszernek is, és segíti a csontképzést. A településen több ivókutat is létrehoztak, ahol a jótékony kénes vízhez szintén hozzá lehet jutni.
Fotó: <b><a id="hyperlink_c691240a819baadd8303c454275b4809" href="https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Iv%C3%B3k%C3%BAt_Balf_(Sopron).jpg" target="_blank">Sóhivatal</a></b> / Wikipedia CC BY-SA 2.5
A képen látható Hungária ivóforrás szulfátos vizét a mai napig használják. A kutat lebontották, a vizét a közelben található Rudas gyógyfürdőjében árusítják. Gyomorpanaszok enyhítésére ajánlják a fogyasztását.
Fotó: <b><a id="hyperlink_220af00945db98e19df2aa609bacfb27" href="http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_24580.jpg" target="_blank">Lőrincze Judit</a></b> / Fortepan
A Rudas gyógyfürdőben nem csak az előbb említett Hungária forrás vizét használják, hanem még két gyógyvizes forrást is. Vérkeringési zavarokra az Attila gyógyvizet, húgyúti gyulladására pedig a Juventus gyógyvizet javasolják. Mindhárom víz fogyasztási mennyisége maximum 500 milliliter, akár elvitelre vagy helyben fogyasztásra is lehet kérni.
Fotó: Getty Images Hungary
A világhírű Széchényi fürdőben helyben fogyasztásra és elvitelre is lehet kérni szulfátos gyógyvizet, aminek egyszeri ajánlott adagja 300-500 milliliter. Az ivókúrát gyomorhurut, bélhurut esetén ajánlják, de epehólyag és epeutak megbetegedése esetén is segít, serkenti az epeürülést.
Fotó: Getty Images Hungary
A Harkányban feltörő kénes vizet szintén lehet fogyasztani napi három alkalommal, éhgyomorra ajánlott inni belőle egy-két decilitert. Jótékony hatással bír nemcsak az emésztésre, hanem az epére és a májra is.
Fotó: <b><a id="hyperlink_2fa82b39de773469eb6019c59217ddc4" href="https://indafoto.hu/bela/image/20737891-5c311494" target="_blank">Balla Béla</a></b> és <b><a id="hyperlink_a37739bb5d3fcef5afa28cbfd38593d1" href="https://indafoto.hu/bela/image/20737889-6b42b707#nagyitas" target="_blank">Balla Béla</a></b> / indafoto
Epeutak és epehólyag megbetegedéseire a Lukács Fürdő vize is jó hatással lehet, melyből a napi egyszeri ajánlott adag maximum fél liter.
Fotó: <b><a id="hyperlink_e3694bdd28abd5efe81960116ca2e1a1" href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Budapest,_Luk%C3%A1cs_f%C3%BCrd%C5%91,_25.jpg" target="_blank">Christo</a></b> / Wikipedia CC BY-SA 4.0

(Képek forrása: Getty Images Hungary, orszagalbum, indafoto, Wikipedia, borító-és ajánlókép: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük