Mit tesz az étkezés utáni séta a szervezettel? 4 kifejezetten jótékony hatása

Lehet, hogy egy porcikád sem kívánja, mégis megéri egy rövid sétára menni az egyes étkezések után.

sétáló nő bpen
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kiadós étkezés után sokan legszívesebben elheverednének a kanapén legalább egy félórácskára pihenni. Az már más kérdés, hogy a mindennapok során erre kevés lehetőség nyílik, főleg az ebédet követően.

Azonban hiába kívánja ilyenkor ezt a test, minden jel arra mutat, hogy érdemes legyűrni a fekvés iránti sóvárgást, és helyette elmenni egyet sétálni. A szervezet meghálálja majd az erőfeszítést. 

Ezért nagyon jó sétálni evés után

A rendszeres mozgás fontosságáról rengeteg cikk és tanulmány születik. A fizikai aktivitás elengedhetetlen az egészség és a jó életminőség megőrzéséhez. Mégis, sokaknak komoly nehézséget okoz beszuszakolni még egy edzést is az egyébként is sűrű mindennapokba. Éppen ezért egyre többen a futás vagy az otthoni torna mellett teszik le a voksukat, mivel ezzel megspórolható például az edzőteremig történő utazással töltött idő. Igaz, ami igaz, így nagyobb annak is a valószínűsége, hogy az emberen felülkerekedjen a lustaság, és inkább kihagyja a mozgást, hiszen következmények nélkül megteheti.

A futás azonban nem mindenkinek megfelelő sport: nagyobb túlsúllyal, ízületi problémákkal inkább kerülendő. Ilyenkor jön képbe a séta, amit bár sokan lebecsülnek, számos pozitív hatással bír. Az időhiánnyal küzdőknek jó megoldás lehet, ha a főétkezések után beiktatnak egy rövid, 10-15 perces sétát, mely segíthet az egészségük megőrzésében.

Támogatja az emésztést

Az evést követő, alacsony intenzitású séta támogatja az emésztést. A mozgás stimulálja a gyomrot és a bélrendszert, ezáltal pedig elősegíti az étel gyorsabb haladását. A fizikai aktivitás csökkenti a székrekedés előfordulásának valószínűségét, kulcsfontosságú az emésztési rendszert érintő megbetegedések esetében, így például a reflux vagy az irritábilis bél szindróma fennállásakor. 

Segíthet a vércukorszint szabályozásában

Az étkezés utáni testmozgás, a séta segíthet a vércukorszint szabályozásában, méghozzá úgy, hogy megakadályozhatja annak túlzott mértékű emelkedését. Ez a diabétesszel és az inzulinrezisztenciával élők számára igen hasznos lehet. Egy 2016-os, zömében hatvan év körüli személyek körében végzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek esetében a vércukorkontroll szempontjából sokkal jobb az étkezések utáni tízperces séta, mint egyetlen, ám félórás séta a nap során.

Segítheti a túlsúly leadását

Az étkezést követő mozgás serkenti az emésztést, jó hatással van az anyagcserére. Közismert, hogy a súlytöbblet leadásához a megfelelően összeállított diétás étrend mellett testmozgásra is szükség van. Bár a fogyás szempontjából az intenzívebb és hosszabb séták a leginkább célravezetők, ezekhez fokozatosan el kell jutni, kezdetnek tehát a napi többszöri, kevesebb mozgás is megteszi. Az optimális testsúly megőrzését, valamint a pluszkilók leadását a séta a vércukorszint szabályozásán keresztül is segítheti.

Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

A rendszeres testmozgás csökkentheti a vérnyomást és az érelmeszesedéssel kapcsolatba hozott LDL-koleszterin szintjét, továbbá segíthet megőrizni az erek rugalmasságát. Így pedig jócskán hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. A napi ajánlott minimum 30 perces mozgás könnyen kivitelezhető például a három főétkezés után elosztva. Ez a vércukorszint stabilizálásán keresztül is érvédő hatású lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem kell túl intenzíven

A fentebb felsorolt előnyök szempontjából ugyan az a legjobb, ha közvetlenül az étkezések után nekiindul az ember, viszont ha valaki puffadásra, esetleg gyomorfájdalomra lesz figyelmes, jobb, ha kicsit vár a sétával. A lakmározást követő testmozgás semmiképp se legyen nagyon intenzív vagy túl hosszú. Idővel egyébként a sportként űzött séta tempóján és hosszán érdemes emelni, sőt akár még erősítő gyakorlatok közbeiktatásával is színesíthető a program, rögtön az evés után viszont nem cél egy komplett edzés kivitelezése.

Emésztésserkentő ételek

Ha néhány, emésztést segítő ételt betervezel az étrendedbe, akkor azzal nemcsak a kellemetlen tüneteket kerülheted el, hanem hosszabb távon is segít megőrizni a belek és az emésztőszervek egészségét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük