Így lehet csökkenteni a koleszterinszintet: 8 hatásos tipp a gyógyszeren túl
A megfelelő táplálkozáson túl a rendszeres testmozgás is lényeges, apróságokon is múlhat az életmódváltás sikeressége.

GettyImages-1151268627
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan hallják a háziorvosuktól azt a kellemetlen diagnózist, hogy magas a koleszterinszintjük. Bár ez a vegyület létfontosságú a szervezet számára, a túlzottan emelkedett szintje komoly problémákat tud okozni.

Hosszú távon jócskán növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A koleszterinszint csökkentésének és a betegségek elkerülésének kulcsa az életmódbeli változtatásokban rejlik, a rendszeres fizikai aktivitásban és a tudatosan összeállított étrendben.

Jó és rossz koleszterin

Koleszterint a szervezet minden sejtje előállít, a máj termeli a legtöbbet. Ez már önmagában is fedezné a test szükségleteit, a vegyület részt vesz a sejthártyák felépítésében és a hormonok szintézisében is. Meg szokták különböztetni a jó - HDL - és a rossz - LDL - koleszterint. Amennyiben utóbbiból túl sok halmozódik fel, a szervezet nehezen bontja le, így plakkok formájában lerakódik az artériák falában, szűkítve azok átjárhatóságát. Ez a szervek működését rontja, ha teljesen elzáródik az ér, szövetelhalás is bekövetkezhet. Az egészséges funkciók érdekében a felírt orvosságok mellett is szükség van életmódbeli változtatásokra. Mutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük