Mennyi vizet szabad inni maximum egy nap? Ha túl sok, káros is lehet
A túl kevés és a túl sok víz fogyasztása is okozhat problémát a szervezetben.

pohar-viz-ivas-vizivas-vizfogyasztas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A forró nyári napokon a fokozott izzadás miatt hamarabb dehidratálttá válik a szervezet, így különösen fontos a kellő mértékű folyadékpótlás. De a vízfogyasztással túlzásba sem szabad esni.

Sokat hallani arról, hogy a kiszáradás gyorsan érezhető következményekkel jár: szédülés, hányinger, fejfájás léphet fel, fokozódik a húgyúti fertőzések és a vesebajok kockázata, romlik a koncentráció, a kognitív képességek és a teljesítmény, súlyos esetben életveszélyes állapot merülhet fel. 

A vízfogyasztás minimuma és maximuma

A folyadékbevitel megfelelő mennyisége több egyéni tényezőtől függ, így a kortól, a végzett tevékenységtől, az aktivitás szintjétől is, ám általánosan két literben határozzák meg a szükséges minimumot, a nap alatt elosztva. Napi három liternél többet azonban - indokolatlan esetben, sporttevékenység vagy megterhelő fizikai munka nélkül - nem javasolt bevinni a szervezetbe.

A túl sok víz ivása a szervezet elektrolitegyensúlyát megzavarhatja, ami akár a vérben levő nátriumszint alacsony szintjéhez, úgynevezett hyponatremiához vezethet. Ennek tünetei közé tartozik a gyengeség, a zavartság, a hányinger, szélsőséges esetben az állapot életveszélyessé is válhat.

A vese munkáját is megnehezíti egyszerre túlságosan nagy mennyiségű víz bevitele. Noha a szerv egészséges esetben naponta akár 20-28 liter vizet képes lenne kiválasztani, ezt egész napra kell érteni, óránként ugyanis csak 8-10 deciliternyit képes feldolgozni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Különösen fontos ezért a vízfogyasztást elosztani a nap folyamán ahelyett, hogy egyszerre vinné be az ember, illetve hallgatni a szervezet jelzéseire, szomjúság esetén többet inni, rosszullét esetén pedig kisebb adagokra elosztani a szükségesnek vélt adagot.

Cukros üdítők és mentes víz helyett

Tény, hogy nyáron a legnagyobb problémát mégis a dehidratáltság jelenti. A mentes víznek szerencsére sok izgalmas ízvilágú alternatívája létezik, amelyek egészségesek is.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük