Mennyi vizet szabad inni maximum egy nap? Ha túl sok, káros is lehet

A túl kevés és a túl sok víz fogyasztása is okozhat problémát a szervezetben.

pohar-viz-ivas-vizivas-vizfogyasztas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A forró nyári napokon a fokozott izzadás miatt hamarabb dehidratálttá válik a szervezet, így különösen fontos a kellő mértékű folyadékpótlás. De a vízfogyasztással túlzásba sem szabad esni.

Sokat hallani arról, hogy a kiszáradás gyorsan érezhető következményekkel jár: szédülés, hányinger, fejfájás léphet fel, fokozódik a húgyúti fertőzések és a vesebajok kockázata, romlik a koncentráció, a kognitív képességek és a teljesítmény, súlyos esetben életveszélyes állapot merülhet fel. 

A vízfogyasztás minimuma és maximuma

A folyadékbevitel megfelelő mennyisége több egyéni tényezőtől függ, így a kortól, a végzett tevékenységtől, az aktivitás szintjétől is, ám általánosan két literben határozzák meg a szükséges minimumot, a nap alatt elosztva. Napi három liternél többet azonban - indokolatlan esetben, sporttevékenység vagy megterhelő fizikai munka nélkül - nem javasolt bevinni a szervezetbe.

A túl sok víz ivása a szervezet elektrolitegyensúlyát megzavarhatja, ami akár a vérben levő nátriumszint alacsony szintjéhez, úgynevezett hyponatremiához vezethet. Ennek tünetei közé tartozik a gyengeség, a zavartság, a hányinger, szélsőséges esetben az állapot életveszélyessé is válhat.

A vese munkáját is megnehezíti egyszerre túlságosan nagy mennyiségű víz bevitele. Noha a szerv egészséges esetben naponta akár 20-28 liter vizet képes lenne kiválasztani, ezt egész napra kell érteni, óránként ugyanis csak 8-10 deciliternyit képes feldolgozni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Különösen fontos ezért a vízfogyasztást elosztani a nap folyamán ahelyett, hogy egyszerre vinné be az ember, illetve hallgatni a szervezet jelzéseire, szomjúság esetén többet inni, rosszullét esetén pedig kisebb adagokra elosztani a szükségesnek vélt adagot.

Cukros üdítők és mentes víz helyett

Tény, hogy nyáron a legnagyobb problémát mégis a dehidratáltság jelenti. A mentes víznek szerencsére sok izgalmas ízvilágú alternatívája létezik, amelyek egészségesek is.

Unod a mentes vizet? 10 egészséges ízesítő, aminek az íze is finom

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük