Mi történik a szervezeteddel, ha 4 hétig csak tiszta vizet iszol? Nem csupán a szellemi teljesítményt növeli

A szervezet számára nélkülözhetetlen a víz fogyasztása, az agyműködés fokozása mellett különböző jótékony hatásai ismertek még.

vízivás nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás az egészséges életmód első számú feltétele, sokan mégsem tudják napi szinten tartani az ajánlott értéket. Az egyszerű tiszta víz pedig már négy hét után látványos változásokat hozhat az ember szervezetében.

Talán nem meglepő, de a cukrozott üdítők, az alkohol és a koffeines italok egyáltalán nem megfelelők a folyadékpótlásra. Jó hír viszont, hogy a magyarországi csapvizek többsége bátran fogyasztható. De nem csak könnyű elérhetősége miatt érdemes letenni mellette a voksot.

A szellemi teljesítményt növeli

Aki egy hónapon keresztül tiszta vizet fogyaszt, az számos jótékony hatással számolhat: többek közt bizonyítottan serkenti az agyműködést a Frontiers in Human Neuroscience lapban megjelent tanulmány szerint.

GettyImages-155391740
Fotó: BlackJack3D / Getty Images Hungary

Az agy normális működéséhez nélkülözhetetlen az oxigén, melynek a víz remek forrása, segítségével felgyorsulnak az agyi funkciók, javul a memória és a koncentrációs képesség is. Aki 8-10 pohár vizet iszik naponta, annak a kognitív teljesítőképessége 30%-kal megnövekszik.

Erősödnek a csontok

A víz támogatja az ízületek rugalmasságát, emellett segíti a kalcium beépülését és eljuttatását a csontokba, amiknek egyharmada folyadékból áll. Nemegyszer felröppent a hír arról, hogy a szénsavval dúsított ásványvizek fogyasztása csontritkulást okozhat, ám a Harvard Egyetem hivatalosan cáfolta ezen állításokat. Mindenesetre a tiszta, szénsavmentes csapvízzel kapcsolatban még nem is merült fel ez soha kérdésként.

A zsírégetést segíti

Bizony, még a zsírégetés folyamatát is támogatja, ha valaki négy héten keresztül vizet iszik, a jobb anyagcsere könnyebben szabadít meg a pluszkilóktól. Nem beszélve arról, hogy a nulla kalóriás ital fogyasztása étkezés előtt étvágycsökkentő hatással is bír.

A cikk az ajánló után folytatódik

Andrea N. Giancoli dietetikus szerint, ha étkezés előtt 1-2 pohár vizet iszik az ember, szinte észrevétlenül kevesebbet fog enni, a fogyás pedig csak kalóriadeficit esetén indul el.

Az anyagcsere-folyamatok serkentője

A rendszeres folyadékfogyasztás az anyagcsere folyamatára is hat, ami nagyban befolyásolja a sikeres fogyókúrát is. Ha legalább egy hónapon át naponta a szükséges folyadékbevitelt víz segítségével elégítik ki, bizonyítottan felgyorsul az anyagcsere.

Az izmok építője

A víz az izomtömeg 76%-át teszi ki, hiányában a kemény munka következtében kialakult izomcsoportok szépen, lassan eltűnnek. Ezzel szemben rendszeres fogyasztása segíti a fehérjék beépülését is az izmokba.

Izotóniás ital kontra víz

Mindkettő hasznos lehet a szervezet számára: de mikor jó az egyik, és mikor a másik?

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük