Mennyi vizet kell inni egy nap? Az agynak különösen fontos, hogy eleget vigyél be

A napi megfelelő mennyiségű vízfogyasztás kulcsfontosságú a szervek számára.

Mennyi vizet kell inni egy nap?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A víz nélkülözhetetlen az élethez. Az emberi test egyik legfontosabb alkotóeleme, számos funkcióval rendelkezik.

Idetartozik többek között a testhőmérséklet és a vérnyomás szabályzása, tápanyagok és vegyületek vérben történő szállítása, salakanyagok ürítése, az emésztőrendszer, az agy, az ízületek működésének támogatása, a bőr megfelelő állapotának biztosítása - derült ki az MDOSZ legfrissebb közleményéből.

Az életet adó víz

Egy 2010-es kutatás szerint a felnőtt férfiak testtömegének körülbelül 60%-a folyadék, a nőknél ez 50–55%, míg újszülöttek esetében legfeljebb 75%. A szervezet működése akkor kiegyensúlyozott, ha a folyadékfelvétel és a termelődő, valamint az onnan eltávozó víz mennyisége egyensúlyban van.

vízfogyasztás 1
Fotó: Andersen Ross Photography Inc / Getty Images Hungary

Már 1-2%-os folyadékvesztés esetén is csökken mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképesség, megjelennek az első tünetek: fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, fáradtság, szomjúság. A 10% feletti folyadékvesztés akár halálos is lehet. A folyadék leadása vizelettel, széklettel, izzadással és légzéssel történik, amelyet folyamatosan pótolnunk kell. A napi folyadékszükséglet 70-80%-át az italok, 20-30%-át nagy folyadéktartalmú ételek biztosítják.

Az agy működése

Ideális folyadékbevitel esetén az agysejteknek jobb az ellátása friss, oxigéndús vérrel, és így az agy megfelelően tud működni. Enyhe kiszáradás csökkenti a koncentrációs képességet. 2%-nál nagyobb veszteség befolyásolhatja az agy feldolgozási képességeit, és ronthatja a rövid távú memóriát.

Az emésztés

A megfelelő hidratáció fontos szerepet játszik az élelmiszerek emésztésében és a tápanyagok emésztőrendszerből történő felszívódásában. Víz szükséges az emésztőenzimek megfelelő termelődéséhez is. Az elégtelen hidratáció rontja az emésztőrendszer működését, puffadáshoz, székrekedéshez vezet.

A szív működése

A vízháztartás egyensúlyának megtartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a vérnyomást egészséges tartományban tartsuk. A kiszáradás csökkenti a szív teljesítményét, ami a pulzusszám növekedéséhez és a vérnyomás csökkenéséhez vezethet. A keringési rendszer folyamatos oxigénellátást biztosít az agy, az izmok és az összes többi szövet számára.

vízfogyasztás 2
Fotó: kickimages / Getty Images Hungary

A vesék működése

A kellő folyadékbevitel elengedhetetlen a vesék megfelelő működéséhez, a káros anyagok kiválasztásához és eltávolításához, ezenkívül a vesekőbetegség megelőzésében is fontos szerepe van.

Izmok és ízületek

Az izmok 70-75%-a víz. Az ízületek „kenőanyagaként” is szolgál a víz, az ízületi folyadék révén.

Ajánlott folyadékbevitel

Az általános folyadékbeviteli ajánlásokat korcsoportokra és nemre lebontva adják meg. A pontos folyadékszükségletet azonban egyénenként kell meghatározni, hiszen rengeteg plusz tényező függvénye, mint például a testtömeg, egészségi állapot, környezeti feltételek, fizikai aktivitás. 

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, röviden EFSA ajánlása alapján mérsékelt aktivitás és külső hőmérséklet mellett a felnőtt nők folyadékszükséglete 2 liter/nap, a felnőtt férfiaké pedig 2,5 liter/nap. Ez a mennyiség magában foglalja az összes italból és ételből bevitt vízmennyiséget. Az EFSA külön ajánlást tesz életkoronként a gyermekek, serdülők esetében, illetve terhes és szoptató nők számára. A terhesség ideje alatt naponta extra 300 ml-t, szoptatás esetén plusz 700 ml-t javasolnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A felnőtteknek napi nyolc pohár, egyenként 2-2,5 dl, folyadék elfogyasztása javasolt. A 6-17 éveseknek szintén nyolc pohárban határozza meg az ajánlott mennyiséget, de a pohár mérete 1,5-3 dl. 

A nyolcpohárnyi folyadékból legalább ötpohárnyinak ivóvíznek kell lennie, ez alkalmas leginkább a folyadék nagyobb mennyiségű pótlására, hiszen energiamentes, könnyen hozzáférhető, és legjobban oltja a szomjat. A folyadékbevitel növelhető a víz ízesítésével, például citromlével, mentalevéllel, citromfűvel, de cukor, méz nélkül natúr gyümölcstea is készíthető. Gyümölcs- és zöldséglevek, cukortartalmú teák, üdítőitalok, turmixok, tejes italok csak a folyadékbevitel színesítésére, alkalmanként, kis mennyiségben fogyaszthatóak.

folyadékfogyasztás 2
Fotó: Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Edzés során, lázas állapotban, hányás, hasmenés esetén, illetve nagy melegben növekszik a folyadékszükséglet, ilyen esetekben különösen oda kell figyelni a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztásra, illetve az ásványi anyagok pótlására is. Emellett érdemes külön figyelni a csecsemők, gyermekek és idősek megfelelő ivására is, akik hajlamosabbak a kiszáradásra.

Ásványvízzel mosott arcot egy hétig - Képeken mutatjuk, mi történt

Sokan viszont úgy gondolják, hogy jobb, ha nem csapvízzel, hanem ásványvízzel öblíted le az arcodat, mivel ebben kevesebb a káros anyag, és jóval több olyan összetevője van, ami segíti a bőr rugalmasságának megőrzését.

Ásványvízzel mosott arcot egy hétig - Képeken mutatjuk, mi történt

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük