Hiába az egyik legnépszerűbb gyümölcs nyáron, szinte csak süteményekben és lekvárokban szokás találkozni a sárgabarackkal, pedig ennél sokkal gazdagabban felhasználható a menüben, hiszen amellett, hogy finom, még a fogyókúrának is kifejezetten jó barátja.
A friss sárgabarack rostokban kifejezetten gazdag, melyek a víz hatására megduzzadnak, ezért segítenek hamar elérni a teltségérzetet. A rostok az emésztést és az egészséges bélmozgást is támogatják. Ezenkívül a sárgabarackban rengeteg a béta-karotin nevű antioxidáns, mely segíthet fellépni a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen a kutatók szerint.
Hogyan fogyaszd a sárgabarackot nyáron?
A sárgabaracklekvár szinte állandó résztvevője az ünnepi asztaloknak, de a friss sárgabarack is legalább ilyen jól beilleszthető a nyári menübe. Rengeteg grillétel és hideg desszert készíthető belőle, mely nemcsak finom és diétás, de hűsítően is hat a kánikulában. Érdemes kipróbálni őket.

Nincs is jobb
nyáron, mint egy hűsítő gyümölcsleves. Készítheted ezúttal csak sárgabarackból is. Cukor helyett sztíviát, tejszín helyett pedig zsírszegény joghurtot vagy valamilyen növényi italt használj. Egyszerűen turmixold össze a hozzávalókat.

A
tagine egy marokkói, zöldséges egytálétel, ami biztosan nem fog csalódást okozni azoknak, akik szeretik a különleges ízeket. A kompozíciót sárgabarack és szilva bolondítja meg.

A barack savanykásan édes íze remekül passzol a húsokhoz, így kreatív nyársételek is készíthetőek belőle. Csirkemellel kombinálva gyorsan kész. Készíthetsz hozzá salátát köretnek.
Fotó: Nikolay_Donetsk / Getty Images Hungary

A pikánsabb fogások kedvelői kipróbálhatják akár rákkal együtt grillezve is: ha a diétád megengedi, a rákokat ízesítheted baconnel, de ez a lépés ki is hagyható, ha ügyelsz a kalóriákra.

A sárgabarack önmagában, vagy banánnal együtt grillezve is isteni desszert vagy köret, ezért egy nyári sütödézés alkalmával kötelező kipróbálni.

Ha már grillezés, töltött húsokat is könnyen rádobhatsz a rácsra. A sárgabarackkal töltött csirkemell isteni ötlet egy nyári kerti partihoz. Ha a diétád megengedi, egy kis zsírszegény sajttal és néhány félbevágott barackkal a tetején még finomabb lesz a fogás.

A sárgabarackhab isteni, hűsítő desszert nyáron. Az elkészítéséhez a meghámozott sárgabarackot fel kell tenni főni sztíviás vízben, majd amikor megpuhul, turmixgéppel összeturmixolni egy kis zselatinnal. Minden 100 gramm barackhoz egy lapot kell számolni. A kihűlt masszát ezután össze kell forgatni felvert laktóz- vagy cukormentes tejszínhabbal.
Fotó: Teleginatania / Getty Images Hungary

A
quinoa saláta ízével jól harmonizál a savanykás barack. Akár répa helyett, akár mellette jól mutat ebben a színes fogásban. Néhány ropogós mogyorószemmel ugyancsak feldobható az összhatás.
Fotó: Pinkybird / Getty Images Hungary

Reggelinek is tökéletes lehet, ha görög joghurtot turmixolsz egy kevés barackkal és chia maggal, és friss barackot is teszel rá. Ha ezt nem találod elég laktatónak, keverj hozzá zabpelyhet.

Reggelinek, de akár desszertnek is isteni ez a
diétás, barackos chiapuding. A fenti receptben egyszerűen cseréld ki az őszibarackot sárgabarackra. Az íze ugyanolyan finom lesz.
A képek forrása: Getty Images.